Bali

Régió bővebben

Bali Indonézia - transparent

Kínálunk 110 szállás lehetőséget árak: 66 900 Ft - 2 737 134 Ft.

Időjárás:

Ma Počasí v Bali - transparent 28° C Holnap Počasí v Bali - transparent 22 - 28° C09-23 Počasí v Bali - transparent 22 - 28° C
09-24 Počasí v Bali - transparent 24 - 29° C09-25 Počasí v Bali - transparent 24 - 28° C09-26 Počasí v Bali - transparent 23 - 29° C
09-27 Počasí v Bali - transparent 21 - 28° C09-28 Počasí v Bali - transparent 22 - 28° C09-29 Počasí v Bali - transparent 22 - 28° C
Weather forecast from Yr, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Régió:

Aki Balira, az Istenek szigetére látogat, egy életre szóló élménnyel térhet haza, hiszen egy rövid időre a paradicsomban érezheti magát. Bali az Egyenlítőtől délre, az indonéz szigetvilág középső részén fekvő csodálatos és egzotikus kis sziget. Páratlan természeti adottságai, a festői öblök, a szikrázóan fehér homok, az égszínkék tenger, a színpompás trópusi növényzet és a Távol-Kelet sajátos kultúrája tette az egyik legnépszerűbb turisztikai célponttá.
Kuta pezsgő üdülőhely éttermekkel, borokkal, üzletekkel, s a hatalmas hullámoknak köszönhetően a szörfösök kedvence. Aki csendesebb üdülésre vágyik, annak Nusa Dua és Benoa üdülőhelyeket ajánljuk, ahol a szállodák hatalmas kertekben találhatók, így nyugodt pihenést biztosítanak.

A sziget a jellegénél, adottságainál fogva príma választás lehet nászutasoknak, romantikus nyaralást kereső házaspároknak, bulizós baráti társaságoknak, szingliknek, családosoknak, a kulturális turizmus és a nyaralás könnyed vegyítésére vágyóknak. Bali érdekes lehet a szokványosabb turistalátványosságok iránt nyitottaknak és a kifinomult utazási élményeket igénylőknek egyaránt. Bali-n esküvőket is szerveznek turistáknak, persze nem azoknak, akik ezt helyben, nyaralás közben határozzák el…

BaliBali SingarajaBali Kuta

 

 

Főbb információk Baliról

Bali sziget Indonéziában. A Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lomboktól nyugatra fekszik. Indonézia 33 tartományának egyike, a tartományi főváros, Denpasar a déli részén található. A sziget ad nagyrészt otthont Indonézia hindu kisebbségének. Az ország legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, híres a magas fokon űzött művészetekről, beleértve a táncot, szobrászatot, festészetet, bőr-, és fémművességet valamint a zenét.

Bali szigetén változatosak a természeti adottságok. Vannak vulkanikus hegyek, tengerpartok, dzsungelek, kanyargó, bővizű patakok. Vannak bőven különböző nehézségi fokú kirándulási (trekking) lehetőségek.

 

Főbb városok: Kuta, Denpasar, Singaraja, Ubud

Vallás: A lakosság 93%-a hindu, a legnagyobb kisebbséget pedig a muszlimok alkotják. A muszlim többségű Indonéziával szemben Bali lakosainak 93%-a balinéz hindu vallású, mely vallás a Délkelet-Ázsiából érkező hindu hit és a helyi hiedelmek keveréke. Az iszlám (5,7%), keresztény (1,4%) és buddhista (0,6%) hitűek kisebbségben vannak.

Nyelv: A legelterjedtebben használt nyelv a balinéz és az indonéz, és mint a legtöbb indonéz ember, a szigetlakók nagyobb része két vagy három nyelvet is beszél. Létezik néhány helyi balinéz nyelv is, de a legtöbb helybeli a modern balinézt beszéli. Régebben a kasztrendszer és a törzsi hovatartozás határozta meg, hogy ki melyik balinéz nyelvet használta, de ez a hagyomány eltűnőben van.

A komoly idegenforgalom következtében az angol nyelv ismerete elterjedt.

Közbiztonság: Jó a közbiztonság. Főleg Nusa Dua zárt turista övezetében és a frekventált helyeken. A biztonságra külön ügyelnek a 2002-es és 2005-ös terrormerényletek óta.

Időeltolódás: + 7 óra (nyáron csak 6)

Bali közlekedésBali SingarajaBali Tulamben

Közlekedés: nincsenek nagy távolságok, bár a kacskaringós, emelkedős utakon a közlekedés nem kifejezetten gyors. A lényegesebb látnivalók közötti távolság jellemzően kevesebb, mint 30-40 kilométer. A Denpasar repülőtér és a hotelzónák közötti transzfer átlag 30-45 perces. (A félreértések elkerülése végett: a nemzetközi repülőtér messze van magától Denpasar várostól, valójában a Tuban területén található.)

Balin nincs vasúthálózat. A taxizásra szükség van, s a viteldíj kifejezetten olcsó.

Kultúra

Bali híres a táncművészetéről, valamint a festészetéről, szobrászatáról és a fafaragásokról. A balinéz gamelán zene rendkívül fejlett és változatos. A táncok hindu történetekből (például a Rámájanából) mutatnak be jeleneteket. Híres balinéz táncok a pendet, legong, baris, topeng, barong és a kecak.

Balibalibali

Látnivalók:

Legmagasabb pontja a 3142 méter magas Gunung Agung nevű aktív vulkán, mely utoljára 1963 márciusában tört ki. A sziget középső és keleti részét hegyek alkotják, melynek a Gunung Agung a legkeletibb tagja. Az 1717 m magas Gunung Batur szintén aktív.

A legfontosabb városok közé tartozik a sziget északi kikötője, Singaraja, amely a gyarmati időkben volt Bali fővárosa, valamint a sziget déli partjának közelében fekvő jelenlegi tartományi főváros és egyben a legnagyobb város, Denpasar. A fővárostól északra található Ubud múzeumaival, műtárgypiacával és galériáival kétségtelenül a sziget kulturális központja.

 • Madár park/Hüllő park
 • Ubud városka - királyi palota
 • Ubudi kézművespiac
 • Ubudi majomerdő
 • Tanah Lot sziklatemplom (UNESCO világörökség része)
 • Goa Gajah barlangtemplom
 • Penglipuran ősi falu
 • Besakih anyatemplom
 • Klungkung királyi palotakert
 • Uluwatu
 • Tengalalang: rizsteraszok.
 • Gigit vízesés
 • Bratan-tó
 • Mengwi
 • Lovina: fekete homokos part, lehetőség delfinekkel való úszásra
 • Waterboom

baliBalibali waterbom

Helyi szokások: A helyiek hindu vallásúak és komolyan vett hitéletük, napi háromszori nyíltszíni imádkozásaik, szertartásaik a helyi életkép jellegzetes részét képezik. Ezek önmagukban is turistalátványosságok. Lépten-nyomon láthatók a házi oltárok a friss virágokkal, füstölőkkel.

Surf: Bukiton találjuk Bali legjobb szörfös helyeit. Itt a kezdőtől a haladóig mindenféle hullám és partszakasz megtalálható.

Búvárkodás:

Tulamben egy kis falu Bali turisztikailag kevésbé érintett északkeleti oldalán. A falucska egy kis öböl köré épült. A lakosok halászatból éltek egészen addig, amíg a búvárok felfedezték Bali egyetlen komolyabb és így híressé vált hajóroncsát, a U.S.A.T. Libertyt. A 80-as évektől Tulamben egyre forgalmasabb hellyé vált, mostanság már naponta több tucat búvár lepi el a partot, hogy merülhessen a kiváló látási viszonyokat kínáló vízben. A falu sem akart ebből az üzletből kimaradni. A kisebb vállalkozások mellett (autóbérlés, vegyesbolt, étterem, pénzváltó), egy teljesen egyedi ötlet tulajdonosa a közösség: létrehozták a Tulambeni Búvársegítők Klubját. Ez a szervezet szállítja és tisztítja a trópusi nap alatt elkényelmesedett nyugati búvárok felszerelését. Természetesen megfelelő javadalmazás ellenében.

A II. világháborúban elsüllyedt, több mint 100 méter hosszú Liberty roncsa a partról is merülhető -- helyenként kísérteties hangulat fogadja a búvárokat.

Tulamben az a hely, amit szinte minden Balira érkező búvár meglátogat. Az egyik ok az öböl egészen különleges élővilága, ami a lávahomoknak, továbbá annak köszönhető, hogy az öbölt nem lepték el teljesen a korallok. A változatos életkörülmények miatt így aztán nagyon sok faj meg tudott telepedni viszonylag kis helyen. Egyes szakértők szerint közel 1.400 fajta élőlény él itt. Közvetlenül a Tauch Terminal Resort Tulamben előtt gyönyörű korall liget található.

 bali búvárbali tulambenbali surf

A másik ok, ami miatt a búvárok kedvelik Tulambent, a Liberty roncs. A Liberty az első világháború előtt készült. Teherhajó volt, de a második világháború alatt két ágyúval szerelték fel. 1942 január 11-én, kora reggel érte el végzete. A Lombok szorosban Ausztrália felől hajózott a Fülöp-szigetek felé kötelékben, hogy a szövetséges erőknek felszerelést vigyen. Reggel 4:15-kor egy japán tengeralattjáró megtorpedózta. Komoly találatot kapott, de nem süllyedt el. Két másik szállítóhajó elkezdte ugyan vontatni Singaraja felé, de túl mélyre süllyedt, ezért Tulamben partjainál sorsára hagyták.

 

A tulambeni öblön kívül is található néhány merülőhely: Alam Anda, Batu Kelebit és Emerald is megér egy kirándulást. Ezeket a merülőhelyeket helyi halászhajókkal lehet megközelíteni.

 bali beachbali beachbali strand

 

Strandok, tengerpartok:

 

A szigetet korallzátonyok övezik. A déli részen levő strandok homokja általában fehér, míg az északiak és a nyugaton fekvők fekete homokkal borítottak. Az északkeleti Padangbai strandjain mindkettő megtalálható: a nagyobbik strand fehér, míg a délebbi sokkal sötétebb.

A Balira utazóknak jobb előre tudni azt, hogy az ottani tengerpart nem úgy néz ki, mint amit képzeletük alapján egy trópusi, egzotikus, mesés szigettől elvárnak. Jellemzően nincs vakítóan fehér, finom poros homok, pálmafák, tükör tiszta tenger. A strandok nem olyanok, mint Mauritius-on, a Maldív-szigeteken, vagy a Dominikai Köztársaságban. Tán inkább az olasz Adria strandjaira hasonlítanak. Mondjuk úgy: a tengerpartok nem különösebben szépek. Főleg nem dagálykor. S főleg nem az esősebb, szelesebb időszakokban, azaz november és március között. Kellemetlen kötelességünk figyelmeztetni arra, hogy Bali, a külföldi nyaralók által is használt strandokon súlyos probléma a szemetesség. Előre szólunk, hogy ne legyen nagy a csalódás.

 

És mégis: szó sincs arról, hogy Bali alkalmatlan tengerparti nyaralásra! A strandokon azért el lehet időzni, andalogni, kocogni, naplementét nézni és a szállodák pompás medencékkel marasztalják a vendégeket. Az emlékezetes élmények azonban jellemzően nem tengeri fürdőzésekhez kötődnek, hanem a szigettúrákhoz, a helyiek életvilágához, a jellegzetes, egyedi Bali-s érzésvilághoz.

 bali singarajabali vulkán

 

Miért utazzunk Balira?

Bali egy kis kincses sziget, szinte minden szempontból eredeti és autentikus, és a nyaralás igazi élményként zárulhat! Igaz, hogy pl.Thaiföldön több a szép strand, mint Balin, viszont vannak dolgok, amikben Bali a nyerő: a helyi emberek, a kultúrájuk, a hitviláguk, a szokásaik, a kedvességük és a szeretetteljességük. Bali szigetén változatosak a természeti adottságok; vulkanikus hegyek, tengerpartok, dzsungelek, kanyargó, bővizű patakok. Bárki megtalálja számításait!

bali vízesésbali templom

 

Keresések eredményei
Tippünk
Oasis Kuta

Oasis Kuta starstar

Reggeli
repülő egyéni Budapest
66 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Hotel Wina Holiday Villa

Hotel Wina Holiday Villa starstarstar

Reggeli
repülő egyéni Budapest
70 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 3,9 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Taman Agung

Taman Agung starstarstar

Reggeli
egyéni -
73 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 4,5 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Bumas Hotel

Bumas Hotel starstarstar

Reggeli
egyéni -
76 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 4,4 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Taksu Sanur Hotel

Taksu Sanur Hotel starstarstar

Reggeli
egyéni -
87 500 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 5,5 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Hotel Maison At C Boutique

Hotel Maison At C Boutique starstarstar

Reggeli
egyéni -
97 500 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Parigata Resort & Spa

Parigata Resort & Spa starstarstar

Reggeli
repülő egyéni Budapest
102 500 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 4,5 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Swiss Belresort

Swiss Belresort starstarstar

Reggeli
egyéni -
103 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 5,1 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Jayakarta Beach Resort Residence & Spa

Jayakarta Beach Resort Residence & Spa starstarstarstar

Reggeli, Félpanzió
repülő egyéni Bécs, Budapest
105 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 3,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Sanur Paradise Plaza

Sanur Paradise Plaza starstarstarstar

Reggeli, Félpanzió
repülő egyéni Bécs, Budapest
110 500 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 5,6 / 6Holidaycheck értékelés

egyéb ajánlatok >