Indonézia

Országok részlete

Indonézia Indonézia - transparent

Kínálunk 122 szállás lehetőséget árak: 66 900 Ft - 2 737 134 Ft.

Régió:

Indonézia tőlünk több mint 10.000 km-re található Dél-kelet Ázsiában. Szigetvilága 5.000 km hosszan nyúlik el Szumátra észak-nyugati csücskétől Irian Jaya (Pápua Új-Guinea nyugati fele) keleti határáig. Indonézia kb. 17.000 szigete közül csak 6.000 lakott, a közlekedés azonban még most, a 21 század elején is nehézkes közöttük

Floresz, Komodó, Rinca és Kanawa szigetein a globalizáció még ismeretlen fogalom. Az ipari turisták hada még nem fedezte fel a szigeteket, ezért nincsenek hotelek és internet se, viszont roppant kedves emberek és egyszerű vendégházak fogadnak bennünket. A természet jóformán érintetlen és a környezetszennyezés is igen csekély. Aki vállalja a nomád körülményeket, itt találkozhat a szabadon élő komodói sárkányokkal!

Indonézia, BaliIndonézia Bali vulkán

Főbb tudnivalók

Államforma: elnöki köztársaság

Főváros: Jakarta

Összterülete: 1,919,440 m2

Lakosság: 231.328.000

Pénznem: Indonéz rúpia

Hivatalos nyelv: indonéz

Lakosság vallási megoszlása: muzulmán 88%, protestáns 5%, római katolikus 3%, hindu 2%, buddhista 1%, egyéb 1 %. A hat államilag elismert vallás (iszlám, katolicizmus, protestantizmus, hinduizmus, buddhizmus, konfucianizmus) ünnepei hivatalos ünnepeknek minősülnek. Az iszlám böjthónap, a ramadán jelenleg a magyarországi nyár közepére esik (évente 11 nappal sorol előbbre).

 indonézia templomIndionézia Jakartaindonézia bali

Időeltolódás: +6 óra.

Vízum: Magyar állampolgárok vízummal léphetnek be Indonéziába. A vízum felvehető előzetesen Indonézia budapesti nagykövetségén, vagy érkezéskor a nagyobb repülőtereken, kikötőkben (lásd lent). A 7 napos érvényességű vízum illetéke 15, a 30 napig érvényes vízumé 35 USD, amelyet amerikai dollárban kérnek fizetni. Javasoljuk, figyeljen oda, hogy a bankjegy jó állapotban legyen. Az útlevélnek a tervezett elutazás napjától még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie és haza- vagy továbbutazásra jogosító repülőjegyet vagy egyéb jegyet kell bemutatni. Az ország elhagyásakor 150.000 rúpia illetéket kell fizetni a nemzetközi repülőtereken.

A Visa on Arrival (VOA) szolgáltatás igénybe vehető:

Miért utazzunk Indonéziába?

Indonézia a végletek birodalma, a világ egyik legszebb és legváltozatosabb országa! Fehér homokos, kókuszpálmafás strandok, színes és változatos víz alatti élővilág, vörösen izzó naplementék, zöldellő rizsteraszok, hatalmas füstölgő vulkánok, ókori templomok, mély szurdokvölgyek, sokszínű kulturális háttér, ős buja trópusi esőerdőkben élő különleges növény és állatfajok, fehér mészkősziklák, mély barlangok, kávé, tea, szegfűszeg ültetvények, ízletes - nálunk egyáltalán nem ismert trópusi gyümölcsök, és nem utolsó sorban a barátságos és vendégszerető helyi lakosok. 

indonézia buddhaindonézia baliindonézia bali

Árak, vásárlás:

Indonézia pénzneme a rúpia (1 forint megközelítőleg 40 rúpia). Általános tanács: az Indonézia felkeresése mellett döntő magyar állampolgárok mindenkor tanúsítsanak az átlagosnál fokozottabb óvatosságot, tartózkodjanak a késő éjszakai mozgástól. Készpénzt csak a szükséges mennyiségben tartsanak maguknál. Fizetéskor lehetőleg használjanak bankkártyát vagy hitelkártyát. Különösen figyeljenek értéktárgyaikra, útlevelükre. Lehetőség szerint mindig vegyék igénybe a szállodák széfjét, értékmegőrzőjét. Bérelt gépkocsikban értéktárgyakat ne hagyjanak.

Felhívjuk a figyelmet az alábbi sajátosságra: 2003 előtti kibocsátású, D-szériaszámú, gyűrött, összehajtott vagy tollal felüljegyzett amerikai dollár bankjegyeket az indonéziai pénzváltók csökkentett árfolyamon vagy egyáltalán nem váltanak be.

Elektromosság: 220V; a konnektorok típusa a magyarországitól eltérő, átalakító szükséges.

Időjárás: Indonézia klímája trópusi, azaz meleg. Két jól elkülöníthető évszak létezik: a száraz és az esős, az utóbbi valóban sok esővel jár, és Indonézia nagy részén októbertől áprilisig tart. A kivételek közé tartozik a Maluku szigetvilág, itt pont fordítva váltják egymást az évszakok: a monszun áprilistól augusztusig tart. Aki nem szereti az extrém páratartalmat eredményező, többnyire délután kezdődő esőket, az ne menjen az esős évszakban. Ráadásul a monszun alatt is nagyon meleg van! A hegyvidéki éjszaka azonban Indonéziában is nagyon hideg tud lenni! 3.000 méteren akár 0 fokot is mutathat a hőmérő.% (1998).

Élővilág, természetvédelem:

A szigetvilág flórája és faunája jelentősen különbözik egyik oldalról Borneó, Bali és a nyugati szigetek, másik oldalról Celebesz, Lombok és a keletebbre fekvő szigetek között. Ezen ökológiai határvonal neve Wallace-vonal, felfedezője után nevezték el. A vonalat gyakran emlegetik, mint Ázsia és Ausztrálázsia határvonalát, így Indonézia valójában bikontinentális ország. Indonézia állatvilágának híres képviselői: a komodói varánusz, az orangután, a fekete langur, a borneói nagyorrúmajom, a bordás krokodil, a borneói törpeelefánt, a borneói ködfoltos párduc, és a szumátrai tigris.

 Indonézia orángutánindonézia langúr

Legnagyobb szigetei:

Jáva, a világ egyik legsűrűbben lakott területe, ahol az összlakosság több mint fele lakik

Szumátra

Borneó (Kalimantan)

Celebesz (Sulawesi) és

Új-Guinea

Nemzeti parkjai: Indonéziában hivatalosan 50 nemzeti parkot tartanak számon.

Világörökségei:

Az UNESCO az alábbi helyeket tartja számon világörökségként:

Komodo-szigetek Nemzeti Park (természeti/1991)

Ujung Kulon Nemzeti Park (Jáva) (természeti/1991)

Borobudur buddhista templomegyüttese (kulturális/1991)

A prambanani templomegyüttes (kulturális/1991)

Sangiran, a jávai előember lelőhelye (kulturális/1996)

Lorentz Nemzeti Park (természeti/1999)

Szumátra trópusi esőerdei (természeti/2004)

 Jávaindonézia rajaindonézia bali

Hagyományok, néprajz: Indonézia művészetét az évszázadok során számos kultúra befolyásolta. A híres jávai és bali táncok (a Kecak-tánc) például a hindu kultúra és mitológia vonásait hordozzák magukon. Szintén jól ismert művészeti ág a jávai és bali Wayang árnyjáték színház, ahol mitológiai történeteket mutatnak be a művészek. A batik és az ikat ruházati darabok készítése számos szigeten jelentős művészeti színvonalat ért el. A Silat egy speciális, a szigetvilágból eredő harcművészeti forma.

indonézia benszülöttekindonézia jáva

Búvárkodás: Indonézia partszakaszai mentén rendkívül változatos az élővilág. Az adatok szerint a világ korallszirtjeinek nagyjából 10-15 százaléka található itt, melyek több, mint 4000 fajnak adnak otthont. A különleges aljzatlakóktól a nagy ragadozókig számtalan élőlény fordul elő ezekben a vizekben, köztük olyan specialitások mint a hatalmas mola-mola holdhal, az apró pygmy csikóhal, a mimic polip.

Természetesen a nagy változatosság nem egy kisebb térségre korlátozódik, minden egyes ismertebb búvárúticélnak megvannak a sajátosságai. Még egy szigeten belül is, mint a magyarok körében népszerű Balin, más és más élővilágra lehet számítani a különböző partszakaszokon merülve.Időnként a hidegebb áramlatok megtréfálják a búvárokat, akik kellemesen meleg vizekre számítanak, hiszen 21-28 fok jellemző. Nem ritka az erős, változó irányú akár örvényszerű áramlás sem. Bali szigetén főbb merülőtérségek Nusa Penida (mola-mola, manta, hideg víz, erős áramlások) és Menjangan (falak) szigetek hajóval, Tulamben a híres Liberty roncs makró csodáival, Pemuterán térsége, Amed, illetve több egy-egy merülőhelyes rész mint pl. a makrós PJ, Secret bay. Sulawesi szigetéről merülhető Bunaken, ami a Vörös-tengeréhez hasonló korallos helyek kedvelői számára érdekes, de innen nem messze található a Lembeh-szoros is, ami a "muck diving" fellegvára. Még napjainkban is fedeznek fel itt új, a tudomány számára ismeretlen fajokat. Sulawesitől délre található a szintén remek helynek számító Wakatobi.

Surf: Bukiton találjuk Bali legjobb szörfös helyeit. Itt a kezdőtől a haladóig mindenféle hullám és partszakasz megtalálható.

indonézia búvárindonézia borneoindonézia surf

Közlekedés

Indonézián belül több tucat helyi légi közlekedési vállalat üzemeltet járatokat, ezek közül számos nem felel meg az európai légiforgalmi előírásoknak. Az Indonéziába látogatók biztonsága érdekében javasoljuk, hogy a nagyobb, lehetőség szerint a nemzeti légitársaság járatait (Garuda Indonesia) részesítsék előnyben. Az országban balra tartás van. A közlekedés általánosságban kaotikus, a közúti szabályok betartásának teljes hiánya jellemző. Vezetés közben fokozott éberség és figyelem javasolt. Gépjármű vezetéséhez, ill. bérléséhez nemzetközi jogosítvány szükséges. Forgalmasabb városok egyes útvonalain csúcsidőben a „three in one” intézkedés érvényes: egy gépjárműben legalább három személynek kell utaznia. Biztonsági öv használata kötelező, a szankcionálás 100 USD összegig terjedhet. Vezetés közben mobiltelefon használata tilos.

Gasztronómia

Az ételek alapja a főtt rizs. Mellé csirkét, kacsát, marhát, kecskét, tenger gyümölcseit, zöldséget tálalnak. Sok ételükön érezhető a kínai hatás, de természetesen vannak kifejezetten indonéz specialitások is. Jellemző, hogy akármerre megyünk, mindenütt árulnak az utcán valamilyen ételt: burgonyát, mogyorót, kekszet, vagy gyümölcsöt. Legnépszerűbb ételük a Nasi goreng, amely csirkehúsból, rákból és alapvetően rizsből készül, amit fűszerekkel ízesítenek, tálaláskor pedig vékonyan kisütött tojással díszítenek. Hagyományos ételük még a sate és a gado-gado is.

indonézia baliindonéziaindonézia vonat

 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az országra fokozott malária és dengue-láz veszély jellemző. A dengue-kór magas lázzal járó vírusos megbetegedés, amelyet szúnyogok terjesztenek. Általában trópusi, szubtrópusi éghajlatú régiókban, főként városi és városi külterületi környezetben fordul elő. Tünetei az influenzához hasonlóak. Védőoltás a kór ellen nincs, megelőzésként a szúnyogcsípés elkerülését szolgáló normál óvintézkedések javasolhatók. Indonéziai tartózkodás idején, vagy azt követően bekövetkező belázasodás esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni, tájékoztatva a dengue-láz lehetőségéről.

A csapvíz ivásra nem javasolt. A kiutazás mellett döntő magyar állampolgárok a megelőzésről és a betegségek tüneteiről előzetesen feltétlenül konzultáljanak szakorvossal. Az országba történő utazás előtt ajánlott a megfelelő védőoltások beadatása (hepatitis A és B). Javasolt minden kockázatra kiterjedő egészségügyi biztosítás megkötése.

Keresések eredményei
Tippünk
Oasis Kuta

Oasis Kuta starstar

Reggeli
repülő egyéni Budapest
66 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Hotel Wina Holiday Villa

Hotel Wina Holiday Villa starstarstar

Reggeli
repülő egyéni Budapest
70 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 3,9 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Taman Agung

Taman Agung starstarstar

Reggeli
egyéni -
73 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 4,5 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Bumas Hotel

Bumas Hotel starstarstar

Reggeli
egyéni -
76 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 4,4 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Taksu Sanur Hotel

Taksu Sanur Hotel starstarstar

Reggeli
egyéni -
87 500 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 5,5 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Hotel Maison At C Boutique

Hotel Maison At C Boutique starstarstar

Reggeli
egyéni -
97 500 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Parigata Resort & Spa

Parigata Resort & Spa starstarstar

Reggeli
repülő egyéni Budapest
102 500 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 4,5 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Swiss Belresort

Swiss Belresort starstarstar

Reggeli
egyéni -
103 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 5,1 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Jayakarta Beach Resort Residence & Spa

Jayakarta Beach Resort Residence & Spa starstarstarstar

Reggeli, Félpanzió
repülő egyéni Bécs, Budapest
105 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 3,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Sanur Paradise Plaza

Sanur Paradise Plaza starstarstarstar

Reggeli, Félpanzió
repülő egyéni Bécs, Budapest
110 500 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 5,6 / 6Holidaycheck értékelés

egyéb ajánlatok >