Dánia

Országok részlete

Dánia Dánia - transparent

árak: - .

Dánia független állam Észak-Európában. Dánia a Jylland nevű félszigetből és 443 szigetből áll, amelyek közül 76 lakott. A mai Dánia területe a régészeti emlékek tanúsága szerint kb. Kr.e. 12500 óta folyamatosan lakott; a földművelés Kr. e.3900 körül kezdődött. Dánia Skandinávia második leglátogatottabb országa Svédország után: 2006-ban 4,7 millió látogató kereste fel.A legkedveltebb turisztikai látnivalók Sjælland és Fyn szigetén találhatók, ezenkívül számos kisebb sziget nyújt még a természetjáróknak kiváló kirándulási lehetőséget.

Főbb információk:

Hivatalos megnevezés: Dán Királyság

Államforma: alkotmányos monarchia

Főváros: Koppenhága

Terület: 43 094 km²

Lakosság: 5 511 451 fő 

Hivatalos pénznem: dán korona

Nemzetiségek: dán 97%, német 2%, egyéb skandináv népek, török 1%.

Nyelvek: dán

Vallások: lakosságának 80,9%-a az evangélikus Dán Népegyház tagja

Időeltolódás Magyarországhoz képest: Magyarországgal azonos időzónába esik

Vízum: Dániába érvényes magyar személyi igazolvánnyal és/vagy érvényes magyar útlevéllel lehet beutazni.

Látnivalók:

  • Arhus: Óváros, Dóm
  • Billund: Legoland
  • Hirtshals: Európa legnagyobb tengeri akváriuma
  • Koppenhága
  • Jelling viking emlékei
  • Skagerrak tengerparti homokdűnéi

UNESCO világörökségi helyszínek:

  · Jelling viking emlékei: a rúnakövek és a templom (kulturális/1994) 
  · A Roskilde-székesegyház (kulturális/1995) 
  · A Kronborg-kastély Helsingørnél (kulturális/2000) 
  · Ilulissat Icefjord (Grönland) (természeti/2004)

Éghajlat:

Éghajlata a mérsékelt éghajlati övbe tartozik. A telek enyhék (0,5 °C körüli átlaghőmérséklet), a nyarak pedig hűvösek (16 °C). Erős széljárás jellemző, különösen a téli időszakban. Az esős napok száma évi átlagban 170; az őszi hónapok a legesősebbek.

Gasztronómia:

Dánia nemzeti étele a smorrebord (gazdagon megrakott rozskenyér-szendvics), a dán húsgombóc (Frikadeller), dán sertéssült (Skipperlabskovs) és a dán hurka(Pølse). Ezenkívül igen sokféle különböző halételt fogyasztanak. Hagyományos desszertjeik a különféle gyümölcsszószok (frugtgrød). Igen híresek a dán sörök, különösen a Carlsberg, a Tuborg és a Faxe.

Árak, vásárlás:

Sokszor a kávézókban is van meleg étel és általában olcsóbb, mint az éttermekben. Számos étteremnek különböznek a déli és esti árai - délben olcsóbbak. Vannak éttermek, amelyek egy bizonyos napi menüt szabott áron adnak, és olyanok is, ahol egy bizonyos árért annyit ehet az ember, amennyit akar. Egy 2 fogásos vacsora étteremben 100-130 koronáért dán viszonylatban olcsónak számít.

Biztonság:

Dánia Európa egyik legbiztonságosabb országa, ahol a turistaként tartózkodó külföldiekre nem leselkednek különös említést érdemlő közbiztonsági kockázatok. 

Egészség:

Az országba látogató külföldieknek semmilyen különleges egészségügyi kockázati tényezővel nem kell számolniuk. A dán egészségügyi ellátórendszer magas színvonalú, a születéskor várható átlagos élettartam 78 év. 

Közlekedés:

Dániában a buszhálózat igen fejlett: az ország minden szegletébe könnyen eljuthatunk távolsági autóbusszal (sokszor egyszerűbben, mint vonattal). A buszjegyek olcsóbbak, mint a vonatjegyek. Dánia a világ egyik legjobb minőségű és szervezésű úthálózatával rendelkezik. A közutak hossza 71 ezer km, ebből kb. 700 km az autópálya. A Jütland-félszigetről egy 18 kilométer hosszú hídon, a Storebaeltsbroen-on lehet átjutni Sjaelland szigetre.

Néhány hasznos tanács:

  • Dániában nem szokás borravalót adni, ezért ezen nem kell spekulálnunk.

Fontos információk:

Cím: 
2920 Charlottenlund, Koppenhága Strandvejen 170
Előhívó:
(00)-(45)
Telefon:
39-63-16-88 (24 órán keresztül elérhető)
Ügyelet:
39-63-16-88
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet:
Hellebrandt László