Zimbabwe

Országok részlete

Zimbabwe Zimbabwe - transparent

árak: - .

Zimbabwe egy Magyarország területénél négyszer nagyobb ország Afrika déli részében. A középkorban bantuk éltek a területén, ők építették a ma csak romokban látható kőépítményeket Megszervezték a Monomotapa államot, amely az Indiai-óceán partvidékére aranyat és elefántcsontot szállított, ott textíliát és üvegárut vásároltak. Ezt a kereskedelmet a portugálok megjelenése tette tönkre. A bantu népvándorlás folytatódott, a mai Zimbabwe népei a 19. században foglalták el mai lakhelyüket.

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Zimbabwe Köztársaság

Államforma: félelnöki köztársaság

Főváros: Harare

Terület: 390 757 km²

Lakosság: 13 061 239 fő

Hivatalos pénznem: Zimbabwei dollár

Nemzetiségek: feketék 98% (sona 71%, ndebele 16%, egyéb 11%), 1% fehér, 1% ázsiai és egyéb.

Nyelvek: angol

Vallások: Keresztény és törzsi vallást is gyakorló 50%, keresztény 25%, törzsi vallású 24%, muzulmán és egyéb 1%.

Időeltolódás Magyarországhoz képest: +1 óra

Vízum: Magyar állampolgárok előzetesen kell, hogy vízumot igényeljenek Zimbabwe valamely külképviseletén. Az útlevélnek a beutazás időpontjától kezdve még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie, és legalább három üres oldalt kell még tartalmaznia. 

UNESCO világörökségi helyszínek:

  · Mana-Pools Nemzeti Park, Sapi és   Chewore Szafari övezet   (természeti/1984) 
  · A Nagy Zimbabwe Nemzeti Műemlék   (kulturális/1988) 
  · A Khami Romok Nemzeti Műemlék (kulturális/1988) 
  · Matobo Hegyek (kulturális/2003) 
  · Mosi-oa-Tunya / Viktória-vízesés (természeti/1989)

Éghajlat:

Zimbabwe fennsíkján a száraz évszak alatt az éghajlat mérsékelt. A hűvösebb, szárazabb évszakban (májustól októberig) az éghajlat mediterrán jellegű, napos, meleg nappalokkal és hűvös éjszakákkal, amikor a hajnali fagyok sem ritkák. Hó sohasem esik.

Biztonság:

Ott-tartózkodásuk esetén javasoljuk, hogy folyamatosan kövessék figyelemmel a médiatudósításokat a helyi belpolitikai eseményekről, kerüljék a tömeges csoportosulásokat, az esetleges megmozdulások, tüntetések, politikai gyűlések színhelyeit, amennyiben veszélyben érzik biztonságukat, azonnal hagyják el a helyszínt.

Egészség:

Az alapvető szolgáltatások továbbra is rendkívül alacsony színvonalúak és megbízhatatlanok. Zimbabwéban gyógyszerhiány van, emellett nem áll rendelkezésre a megfelelően képzett egészségügyi személyzet sem. A magánklinikákban előre kell fizetni, sürgősségi esetekben is gyakran egy meglehetősen magas összeg befizetése a kezelés előfeltétele.

Gasztronómia:

Próbáljuk ki mancimbi-mopani hernyókból készült falatkák széles választékát, sült földimogyorót és a főtt kukoricát, vagy Zimbabve legfőbb tradícionális kukorica ételét, a zabkását és mhunga sadza-t. A levesek közül népszerű a nhedzi-vad gombafajta leves, a mubora-pimpkin levelek és vadhús leves, és további helyi készítésű levesek. Megkóstolhatjuk a vadhúsból készült ételeket, amik készülhetnek impalától kezdve a varacskos disznón át a struccig bármiből, akár még sajtszósszal leöntött krokodil farokkal is találkozhatunk.

Néhány hasznos tanács:

  • Kormányintézmények, hivatalok, repterek, katonai létesítmények, nagykövetségek stb. fényképezése tilos. Illegális továbbá a biztonsági erők (katonaság, rendőrség), valamint a tüntetések fotózása.
  • Gyakoriak az áramkimaradások, melyek Harare nemzetközi repülőterét is megbéníthatják, illetve ellehetetlenítik az utasok mozgását, a csomagok rendben történő átvételét, stb.