Venezuela

Országok részlete

Venezuela Venezuela - transparent

árak: - .

Venezuela Dél-Amerika legészakabbra fekvő országa, az Egyenlítőtől nem messze. Legalább 15 000 éve lakja ember a mai Venezuela területét. Ennek bizonyítékai a késői pleisztocénből feltárt szerszámok, nyílhegyek. Venezuela összeköti a varázslatos kultúrát a csábító természetettel és a nyugati stílusú modern turistaközpontjaival. Viszonylag kis részét alkotja a dél-amerikai kontinensnek, azonban mindent megtalál itt, amire csak vágyik: a romantikus karibi tengerparttól magas hegyeken , szavannákon, trópusi amazonaszi esőerdőkön, a világ legmagasabb vizesésén a Salto-Angelen (979 m), eredeti indián falukon és a gyarmatosító föváros, Caracason át a hatalmas folyókig.

 

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Venezuelai Bolivári Köztársaság

Államforma: elnöki köztársaság

Főváros: Caracas

Terület: 916 445 km²

Lakosság: 30 206 307 fő

Hivatalos pénznem: Venezuelai bolívar

Nemzetiségek: mesztic 69%, fehér 20%, fekete 9%, indián 2%.

Nyelvek: spanyol, 31 őshonos indián nyelv

Vallások: római katolikus 85%, egyéb 15%

Időeltolódás Magyarországhoz képest: - 4,5 óra

Vízum: Az érvényes magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok 90 napot meg nem haladó, turista célú beutazásaik esetén vízum nem kell.

Látnivalók:

  • Angel vízesés
  • Canaima volt indián település
  • Merida ahol a világ legmagasabban fekvő siklóvasútja található
  • Margarita-sziget, Venezuela legnagyobb szigete
  • Morrocoy Nemzeti Park
  • Mochima Nemzeti Park

UNESCO világörökségi helyszínek:

  · Coro városa és kikötője   (kulturális/1993) 
  · Canaima Nemzeti Park (kulturális/1994) 
  · Ciudad   Universitaria de Caracas (Caracas egyetemvárosa)   (kulturális/2000)

Biztonság:

A közbiztonság a magyarországi helyzethez viszonyítva körültekintőbb magatartást követel meg az utazóktól. Venezuelában a közbiztonsági helyzet az utóbbi időben romlott, ezért különleges figyelmet kell fordítani a személyes biztonságra. Alapvető tanácsként javasoljuk, hogy útlevéllel, repülőjeggyel, nagyobb összegű készpénzzel ne induljanak el sétálni egyetlen venezuelai városban sem.

Egészség:

Venezuelában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, javasoljuk, hogy csak palackozott vizet és üdítőket fogyasszanak – azokat is az általában automatikusan hozzá adott szívószállal. Jéggel készített italok fogyasztása is csak a színvonalasabb éttermekben javasolt. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést. A nagyvárosokban az egészségügyi ellátás megfelelő. Általában azonnal készpénzzel kell fizetni, de a magánkórházak elfogadnak hitelkártyát is. 

Gasztronómia:

Venezuela nemzeti étele a Pabellón criollo, amely marhahúsból, feketebabból, rizsből , sajtból és sült banánból készül. Közkedveltek a különféle tekercsek. A specialitások közé tartozik a Tequenos, ami sajtos tésztából készült tekercs, vagy az Ampanadas, amely  darált hús, sajt, bab és egyéb zöldség hozzáadásával készült kukoricapalacsinta. A levesek közül a Hervido számít nagy kedvencnek, sonkából, halból és csirkéből készül. Étkezés közben leggyakrabban hazai sört fogyasztanak, esetleg importált borral koccintanak, mivel a helyi bor nem számít minőséginek.

Árak, vásárlás:

Bolivar (B) = 100 centimó, a magasabb kategóriájú szállók, éttermek és boltok a bankkártyákat elfogadják, néhány helyen illetéket vonnak le a kártyával fizetés esetén. Bank automaták megtalálhatók majdnem minden városban, azonban nem megbízhatóak. A venezuelai kormány új rendelete alapján korlátozott a külföldi készpénz használata Isla Margarita szigetén. Ezzel kapcsolatban figyelmeztetjük az Isla Margarita szigetre utazó turistákat, hogy minden fizetés venezuelai bolivárban (B) vagy nemzetközi bankkártyákkal (EUROCARD/MASTERCARD- ott ahol elfogadják) történik. 

Közlekedés:

A taxik közül ajánlatos az ún. "Linea" taxikat választani, ezek általában terepjárók és a caracasi repülőtér előtt kialakított drosztokon megtalálhatók. A többi taxi nem tekinthető biztonságosnak. A távolsági autóbuszok gyorsak és kényelmesek, a szolgáltatás színvonala az egyes társaságoktól függ. Buszjegyet mindig az autóbuszpályaudvaron vehetünk, az útra azonban ne felejtsünk el meleg ruhát is pakolni, kellemetlen meglepetést okozhat a klimatizáció, amelyet szokatlanul hidegre állítanak. A nagyvárosokban minibuszokkal is közlekedhetünk. Az autóbérlés Venezuelában igen költséges, mégis sok más előnnyel rendelkezik. Mi oszthatjuk be az időnket és pontosan oda juthatunk el, ahová szeretnénk. Autókölcsönzés esetében szükséges előleget fizetni  és érdemes megfelelő biztosítást is kötni. A gyakori közúti ellenőrzés ellenére  a közlekedés Venezuelában kissé áttekinthetetlen, a gépjárművezetők sokszor nem adnak elsőbbséget.Vezetésnél nem árt a fokozott óvatosság. 

Éghajlat:

A klíma trópusi, a tengerpart gyönyörű. A legszebb strandok a híres Margarita szigeten találhatóak. Az északi, tengerparti területeken száraz trópusi az éghajlat, míg a Guyanai-hegyvidéken nedves, tropikus. 

Fontos elérhetőségek:

Cím:
Calle La Cinta Qta. Marimar PA 
Urb. Las Mercedes, Caracas

Előhívó:
00 58-212

Telefon:
994-1031, 994-0774

Tiszteletbeli konzul:
Enrique Beckhoff Benkö