Törökország

Országok részlete

Törökország Törökország - transparent

Kínálunk 336 szállás lehetőséget árak: 39 900 Ft - 3 459 030 Ft.

Régió:

Törökország a sokszínűség országa, ahonnan az utazók életre szóló élménnyel térnek haza. Hogy ez a híres török vendégszeretetnek, a fenséges török konyha ízeinek, a több ezer éves látnivalóknak vagy a türkiz tenger ragyogásának köszönhető? Mindannyian más miatt szeretjük ezt a pazar országot. A napfény és a finomhomokos tengerpart szerelmesei a török riviéra városainak valamelyikét célozzák meg. Közkedvelt úticél itt Antalya, Alanya, Side, Belek, Didim, Kuskadiasi, Marmaris, Bodrum és Kemer. A nyaralóhelyek leírásánál közelebbi információkat is talál ezek a török utazások kapcsán. A kultúrával fűszerezett nyaralásra vágyók ezeket a török nyaralásokat kiegészíthetik az egyedülálló nevezetességek felkeresésével: tehetik ezt fakultatív kirándulás formájában, de Törökország jó minőségű útjai és a helyi tömegközlekedés olcsóságának és viszonylagos megbízhatóságának köszönhetően akár egyéni utazás keretében is.

delphin hotel

Főbb információk:

Hivatalos megnevezés: Török Köztársaság

Államforma: köztársaság

Főváros: Ankara

Nemzetiségek:  török, grúz, arab, örmény

Vallás: iszlám

Nyelv: török, de az idegenforgalmi régiókban angolul és németül is beszélnek.

Pénznem: török líra (TRY), a váltópénz: Kurus, 1 TRY = kb. 130 Ft

Időeltolódás: + 1 óra

Lakosság: kb. 70 millió fő

Terület: 780,576 km2

Vízum: Vízum nem szükséges Törökországba

Miért utazzunk Törökországba?

Törökország több szempontból érdekes és ezáltal különböző érdeklődési körű embereknek való úticél! A pihenni vágyók itt biztosan megtalálják a nekik megfelelő szállodát akár all inclusive ellátással, és biztosan megkapják a kívánt színvonalú szolgáltatásokat hozzá. A török vendéglátás méltán híres! Akit a kultúra és a műemlékek érdekelnek, akár nyarálás közben is tehet 1-2 kirándulást a környéken, érdekes látnivalókat talál!  Az extrém sportokat kedvelők siklőernyőzhetnek, raftingolhatnak, sziklát- hegyet mászhatnak, az ország rendkívüli adottságokkal rendelkezik ilyen téren is! A tenger gyönyörű, tiszta, több kék zászlós tengerpart található az országban. A törökök szeretik a magyarokat, kedvesek velünk. Aki a piacokat szeretné végigjárni: nem fog csalódni! Színes a kínálat, s az árak megfizethetőek!

pamukkaleisztambul

UNESCO világörökségi helyszínek:

 · Isztanbul történelmi negyedei   (kulturális/1985) 
  · Göreme Nemzeti Park és Kappadókia sziklatemplomai (kulturális/természeti/1985) 
  · A divrigi Nagymecset és kórház   (kulturális/1985) 
  · Hattusa (a hettiták egykori fővárosa) (kulturális/1986) 
  · Nemrut Dag monumentális szobrai (kulturális/1987) 
  · Xanthos – Letoon   (kulturális/1988) 
  · Hierapolisz – Pamukkale romjai   (kulturális/természeti/1988) 
  · Safranbolu városa (kulturális/1994) 
  · Trója régészeti lelőhelye (kulturális/1998)

 side amphiteatrumalanya vár

Éghajlat:

Törökország éghajlatát tekintve a mediterrán övhöz tartozik. Főbb jellemzői az enyhe tél, forró nyár, kevés csapadék. A nyári hónapok szárazak, és igen magas hőmérsékletűek. Április és május hónapban kellemes kora nyári idő várható, előfordulhat még néhány esős nap, a tenger 18-20 fokos. Júniustól augusztusig tart az igazi rekkenő hőség, ilyenkor fokozottan figyeljenek, hogy ne tartózkodjanak a napon hosszasan. Szeptemberben a víz hőmérséklete még nagyon kellemes, ám nincs már olyan nagy kánikula, este egy könnyű pulóver is kellhet. Októberben már előfordulhatnak záporok, a víz még mindig kellemes, de az igazi nyári meleg már nem garantált.

Árak, vásárlás:

Készpénzt és utazási csekket legjobban a pénzváltóknál (döviz) tudunk váltani, melyek a nyári szezonban késő estig, sőt hétvégén is nyitva tartanak. A bankok általában 09:00-12:00-ig, illetve 13:30-17.00-ig vannak nyitva. Pénzt lehet postán és szállodák recepcióján is váltani, de itt az árfolyam nem annyira kedvező. Üzletekben általában elfogadják a hitelkártyát, szinte mindenhol lehet euróval vagy dollárral is fizetni. Itthonról érdemes inkább eurót vinni magunkkal.

Egészség:

Ne igyunk csapvizet, kizárólag palackozott vizet fogyasszunk, melyek kaphatók a szállodákban és üzletekben.

teveantalya hotel látkép

Gasztronómia:

A török konyha különleges, egzotikus ízei általában mindenki tetszését elnyerik. Különösen világhírűek a zöldséges ételek, töltött zöldségek (dolma, sarma), paradicsomos leves, a sültek, a kebab, és a finomabbnál finomabb édességek, mint a baklava. Egy kicsit olajosan főznek, így aki nincs hozzászokva, óvatosan, kis adagokban fogyassza az ételeket. A törökök nemzeti itala a tea, amely a Fekete-tenger partján terem. A hagyományos tea fekete, üvegpohárban szolgálják fel, és vásárláskor illik elfogadni, hiszen ez a barátság jelképe. A török módra készült kávét cukorral együtt főzik, ezért már rendeléskor meg kell mondanunk, hogy cukor nélkül, vagy édesen kérjük-e. Nyáron a törökök ayrant fogyasztanak (vízzel hígított joghurtot). Az alkoholos italok közül a rakit érdemes kipróbálni.

Közlekedés:

Dolmus: rövidebb utak, és városon belüli utazások legfontosabb szállítóeszköze. A dolmus egy minibusz, mely menetrend nélkül jár, és akárhol intésre megáll. Az útvonal az ablakra fel van írva, tarifájuk egységes, a viteldíjat, ami nem nagy összeg, készpénzben, a sofőrnek kell fizetni.

Taxi: a sárga taxi a nap minden időszakában a rendelkezésünkre áll, a taxióra állása szerint számláznak. Hosszabb utaknál ajánlott az árat előre kialkudni. Éjszaka a taxik dupla tarifával számolnak.

Autókölcsönzés: vigyázzunk, hogy a kölcsönzés ára foglalja magában a teljes körű casco biztosítást. Figyeljünk arra, hogy a török sofőrök mediterrán lendülettel vezetnek, néha átlépik a közlekedési szabályokat, ezért kérjük, vezessenek óvatosan. Érdemes betartani a sebességhatárokat (városban 50 km/h, városon kívül 90 km/h), mert a rendőrök gyakran mérik a sebességet.

Néhány hasznos tanács:

  • Fényképezés és filmezés: Általában Törökországban a fényképezéssel nincs probléma, kisvárosokban, vagy vidéken azonban figyelembe kell venni bizonyos helyi sajátosságokat. Aki utcai embereket, mezőn dolgozó parasztokat, a munkájukat végző iparosokat szeretne lefényképezni, jól teszi, ha előbb beleegyezésüket kéri egy barátságos mozdulattal. Imádkozó embereket, katonai létesítményeket, ásatási területeket ne fényképezzünk.
  • Posta: Törökországban a postahivatalt sárga táblán kékkel írt PTT felirat jelzi, és minden belvárosban megtalálható. Képeslapokat és bélyeget az ajándékboltokban is lehet kapni. Leveleket és képeslapokat a szálloda recepcióján is fel lehet adni, vagy egyszerűen be lehet dobni a sűrűn elhelyezett postaládákba.
  • Elektromosság: 220 Volt, átalakító nem szükséges.
  • Telefonálás: magyar mobiltelefonok az egész ország területén használhatóak. Nyilvános fülkékből olcsóbban lehet telefonálni, mint a szállodákból. Telefonkártyát a helyi boltokban, a marketekben tudnak vásárolni. Magyarország hívószáma Törökországból: 00 36, Törökország hívószáma Magyarországról: 00 90
  • Borravaló: török sajátosság, hogy szinte mindenhol, buszokon, éttermekben, szállodákban ki van helyezve az ún. „Tip Box”, ahova illik bedobni egy kis aprópénzt, ha meg vagyunk elégedve a szolgáltatással. Nagyra értékelik, ha a szállodai alkalmazottaknak, londinereknek bőröndcipeléskor, kiránduláson a sofőrnek, idegenvezetőnek borravalót adnak.

Vendégszeretet:

A törökök természetüknél fogva kedvesek és vendégszeretők, a legkülönfélébb helyzetekben teával kínálják, vagy ebédre invitálják Önt, de ezt soha ne tekintse járandóságnak. Fejezze ki csodálkozását és mutassa ki őszintén háláját. Másrészt mindig figyeljen a hamis vendégszeretetre: mint mindenhol, itt is vannak emberek, akik az idegenekből hasznot akarnak húzni. Ám ne legyen mindig bizalmatlan. Kisebbségben vannak azok, akik ki akarják használni, egy török általában nagy tiszteletet tanúsít a turisták iránt.

.alanya tengerpart

 

Keresések eredményei
Tippünk
Batihan Aparthotel

Batihan Aparthotel

All inclusive
autóbusz egyéni -
39 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Igazi mesevilág: Kappadókia (tavasz)

Igazi mesevilág: Kappadókia (tavasz)

Reggeli
repülő Budapest
59 990 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Körutazás: Lykia partvidéke (tavasz)

Körutazás: Lykia partvidéke (tavasz)

Reggeli
repülő Budapest
59 990 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Igazi mesevilág: Kappadókia

Igazi mesevilág: Kappadókia

Reggeli
repülő Budapest
59 990 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Körutazás: Lykia partvidéke

Körutazás: Lykia partvidéke

Reggeli
repülő Budapest
59 990 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Blue Istanbul Hotel

Blue Istanbul Hotel

Önellátás, Reggeli
repülő Budapest
71 878 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Nergos Villa Gizem Hotel

Nergos Villa Gizem Hotel starstarstar

Reggeli, Félpanzió, Teljes ellátás
repülő Budapest
74 700 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 4,4 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Hotel Carlton

Hotel Carlton starstarstarstar

Reggeli
repülő Budapest
75 251 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 2,6 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Glorious Hotel Istanbul

Glorious Hotel Istanbul starstarstarstar

Reggeli, Félpanzió
repülő Budapest
77 709 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Wien Hotel

Wien Hotel starstarstar

Reggeli, Félpanzió
repülő Budapest
77 990 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 4,7 / 6Holidaycheck értékelés

egyéb ajánlatok >