Thaiföld

Országok részlete

Thaiföld Thaiföld - transparent

Kínálunk 340 szállás lehetőséget árak: 99 900 Ft - 4 385 720 Ft.

Régió:

Thaiföld Délkelet-Ázsia szívében fekszik, a „mosoly országának” is nevezik. Nagyon kedvelt a turisták körében, amit a lenyűgöző látnivalóinak köszönhet: aranyozott templomok, ősi romvárosok, rejtelmes Buddha-szobrok, hegyek és őserdők, végeláthatatlan rizsföldek, forró napsütés a hosszan elhúzódó mesés tengerparton.

Főbb információk:

Főváros: Bangkok

Területe: 514 000 km² 

Népesség: 65 444 371 fő

Nemzetiségek: thai (75%), kínai (14%), maláj (3%), egyéb

Időzóna: Magyarországhoz képest +6, nyári +5 óra. 

Államforma: Alkotmányos monarchia

Hivatalos nyelv: Thai

Beszélt nyelvek: thai, angol, egyéb dialektusok

Vallás: buddhista (95%), iszlám (4%), egyéb (1%)

Pénznem: Thai baht

Vízum: Magyar állampolgárok számára vízumra van szükség a beutazáshoz. A thai vízumot legcélszerűbb Thaiföld budapesti nagykövetségén beszerezni minden utasnak egyénileg vagy rajtunk keresztül. Az útlevélnek az utazás napjától min.6 hónapra érvényesnek kell lenni.

Éghajlat

Éghajlata trópusi monszun. Három évszakot különíthetünk el: forró (márciustól májusig), esős (júniustól szeptemberig) és „hideg” (októbertől februárig). Az utóbbi adja a turista főszezont, ilyenkor a legkellemesebb az időjárás. Az évi átlaghőmérséklet 28 C.

Kultúra

A thaiok kedves és vendégszerető emberek. Nagyon tisztelik a királyt, ezért fontos, hogy a velük való beszélgetéseink során mi is fejezzük ki a tiszteletünket a királyi család iránt. A thai emberek életformája különbözik a nyugati kultúrákétól, kevésbé rohanó életmódot folytatnak, ezért is fontos, hogy türelmesek legyünk velük ott tartózkodásunk alatt.

Nincs szigorú megkötés, a normális erkölcsökön alapuló öltözködésbe illő nyári ruházat - rövidnadrág, rövid ujjú póló, stb.. - teljesen elfogadott. A vallási emlékeknél viszont a hosszú nadrág vagy szoknya, és a hasat, vállat takaró felső rész szükséges, valamint a templomokba történő belépés előtt, vagy ha valaki a házába invitál bennünket, a cipőt le kell venni. Udvariatlanságra vall, ha lábfejünket másokra irányítjuk - ez a Buddha-szobrokra hatványozottan érvényes, de a tuk-tuk sofőrök is elég hamar megsértődnek, ha a hátuk mögötti rácsra feltett lábbal utazik valaki!

Thaiföldet - függetlenül turista célpontként való kedveltségétől - egyrészről a kimeríthetetlen vendégszeretet, másrészről viszont a gazdasági, társadalmi környezet viszonylagos elmaradottsága jellemzi. Ennek megfelelően az utak sok esetben rosszak, a közművek gyakran kiépítetlenek. 

Egészség:

Az erre a területre utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk a nagyobb utazások előtt szokásos általános védőoltások beszerzését. Ezek: Hepatitis A, Tífusz, Tetanusz, Diftéria. A megfelelő védettség kialakulása miatt ezeket célszerű minél előbb - indulás előtt maximum két héttel - megszerezni.

A Nemzetközi Oltóközpont címe: Budapest, IX. ker. Gyáli u. 2-6., telefon: 215-0756, nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 9-12 óra között.

Gyógyszerek közül ezeket ajánljuk: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasfogó, hashajtó, megfázás- és torokfájás elleni szer, kalcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő szer. A ragtapasz is jól jöhet. Néhány konkrét példa: Algopyrin, Quarelin, No-spa, kis üveg jód, kötszer, géz, pólya, Rubophen, hasfogó, hashajtó, bélfertőtlenítő, sebtapasz, sebfertőtlenítő,Irix, antibiotikum (pld 1 doboz 500mg-os Zinnat), Coldrex tabletta, Neocitran por, C-vitamin, kamilla, kalcium pezsgőtabletta, Leukoplaszt, Demalgon, fertőtlenítő szemcsepp, Strepstils, Xanax vagy bármi más nyugtató, higikendő\frissikendő, lázmérő.

Gasztronómia:

Thaiföld sohasem volt gyarmat, ezért a konyhája is megőrizte eredetiségét. Gasztronómiájára a kínai és az indiai konyha volt a legnagyobb hatással. Ételei öt alapvető fűszerezésről ismertek: fűszeres (erős), savanyú, édes, sós és keserű. Szinte minden étel mellé rizst szolgálnak fel a különböző fogások mellé. Ezek a fogások készülhetnek a tenger gyümölcseiből, roston sült húsokból vagy gőzön főzött ételekből, salátákból. Minden étkezésnél felszolgálják a krieng gaengot, amely frissen vágott füvekből, fűszerekből és garnélarák-masszából készül. Ugyanígy minden étkezésnél fogyasztják a nam prik nevű halmártást. Az étkezések végén édességet és gyümölcsöt fogyasztanak. Jellegzetes thai fűszer a citromfű, a gyömbér, a koriander, a chili,  a curry és a kókusztej.  

Ivóvíz

A legjobb, ha csak olyan vizet fogyasztunk, amelyről biztosan tudod, hogy fogyasztásra alkalmas tisztított ivóvíz. Palackozott ivóvíz mindenhol kapható.

Muszáj kipróbálni

Mindenképp érdemes kipróbálni a Pad Thai nevű ételt, amely serpenyőben sütött rizstészta halszósszal, cukorral, lime juice-szal, összevágott mogyoróval és tojással, csirkével, tenger gyümölcseivel és tofuval. Helyi különlegesség a Pad see ew, amely keverve sütött tészta szójaszósszal és halszósszal, sertés- vagy csirkehússal.

Árak, vásárlás:

Sérült, régi, használt bankjegyeket szinte lehetetlen beváltani. Lehetőleg, friss, ropogós, új bankjegyeket hozz magaddal, ne túl nagy címletekben. Minden nagyobb településen van legalább egy bank. A legtöbb nagyobb városban (pár kivétellel) lehet bankkártyát használni. Ugyanakkor, ha elhagyjuk ezeket a városokat, a távoli, kevésbé fejlett területeken egyáltalán nem lehet kártyával fizetni vagy pénzt felvenni.

Legcélszerűbb az amerikai dollár (USD), az Angol Font (GBP) vagy euró (EUR) kivitele készpénz formájában. Kézpénzt váltani mindenhol gond nélkül lehet, utazási csekkel a nagyobb városokon kívül viszont akadhatnak problémáink. A hitelkártyák elfogadása limitált és használatuk drága (2 %, 500 dollárig 10 USD). A külföldi fizetőeszközök bevitele nem korlátozott, de érkezéskor bevallási kötelezettség van. A helyi fizetőeszköz be- és kivitele tilos.

Közlekedés:

Vonat

Az országon belüli utazásokhoz leginkább ajánlott a vonatokat igénybe venni. Ezek főleg éjjel közlekednek, és alvófülkékkel felszereltek.

Busz

A távolsági közlekedéshez a vonaton kívül is a busz is ajánlott. Sokat fejlődött az utóbbi időben, így ezzel a közlekedési eszközzel is kényelmesen utazhatunk.

Tuk tuk

Motoros riksa. A városon belüli közlekedéshez tökéletesen megfelelő.

Samlor

A samloro a tuk tuk biciklis változata, amely nem motorikus hajtású. Számtalan ilyennel találkozhatunk a városokban az üzletek, pályaudvarok közelében

Fényképezés

Fényképezésnél ajánlott nagyon körültekintően eljárni, bizonyos létesítmények lefényképezése tilos. A videokamerákat a beutazásnál a vámnyilatkozatban fel kell tüntetni.

Keresések eredményei
Tippünk
Phangan Bayshore

Phangan Bayshore starstarstar

Reggeli
egyéni -
99 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 4,8 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Nora Beach Resort

Nora Beach Resort starstarstarstar

Reggeli, Félpanzió
repülő egyéni Bécs, Budapest
127 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Hotel Golden Sea Pattaya

Hotel Golden Sea Pattaya starstarstar

Reggeli
repülő Budapest
129 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Suwan Palm Beach Resort

Suwan Palm Beach Resort starstarstar

Reggeli
repülő Budapest
137 850 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 4,6 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Long Beach Garden Hotel & Spa

Long Beach Garden Hotel & Spa starstarstarstar

Reggeli
repülő Budapest
144 600 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 3,7 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Phuketi utazás, nyaralás, 7 éj Phuket Golden Sand Inn

Phuketi utazás, nyaralás, 7 éj Phuket Go… starstarstar

Reggeli
repülő Budapest
146 100 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Hotel Beach Terrace

Hotel Beach Terrace starstarstar

Reggeli
repülő Budapest
149 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Hotel Ibis Kata Beach

Hotel Ibis Kata Beach starstarstar

Reggeli
repülő Budapest
149 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 4,8 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Baan Karonburi Resort

Baan Karonburi Resort starstarstarstar

Reggeli
repülő Budapest
150 030 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 4,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Ramada Plaza Menam Riverside

Ramada Plaza Menam Riverside starstarstarstar

Reggeli, Félpanzió
repülő Bécs, Budapest
156 700 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 5,2 / 6Holidaycheck értékelés

egyéb ajánlatok >