Örményország

Országok részlete

Örményország Örményország - transparent

Kínálunk 1 szállás lehetőséget árak: 149 000 Ft - 149 000 Ft.

Örményország  kis hegyvidéki ország Ázsiában, Kis-Ázsiától keletre. Örményország a történelem előtti idők óta lakott, vannak, akik szerint itt volt a bibliai Édenkert. Örményország egy fennsíkon fekszik az Ararát-hegy szomszédságában, ahol a zsidó-keresztény hagyomány szerint Noé bárkája földet ért, a vízözön levonulása után. Örményország természeti különlegességekben gazdag ország, a természetjárók és kirándulni vágyók részére rendkívül sok lehetőséget kínál. 

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy jelenleg az országba utazás és az ott tartózkodás szempontjából a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik.

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Örmény Köztársaság

Államforma: köztársaság

Főváros: Jereván

Terület: 29 800 km²

Lakosság: 3 017 400 fő 

Hivatalos pénznem: örmény dram

Nemzetiségek: örmény 97,9%, kurd 1,3%,  orosz 0,5%, egyéb 0,3%

Nyelvek: örmény

Vallások:  örmény gregoriánus 94,7%, egyéb keresztény 4%, jezidi 1,3%

Időeltolódás Magyarországhoz képest: +2 óra

Vízum: Örményország vízummentességet biztosít 2013. január 10-től az EU- és a schengeni tagállamok állampolgárai számára.

Látnivalók:

 • Dilijan Nemzeti Park
 • Szeván-tó
 • Jereván
 • Tsopk vízesés
 • Koshrov természetvédelmi terület
 • Geghard kolostor
 • Tatev kolostor
 • Haghapt és Sanahin kolostor
 • Echmiatsin katedrláis
 • Zvartnots régészeti lelőhelye

UNESCO világörökségi helyszínek:

  · Haghpat és Sanahin kolostorai   (kulturális/1996, 2000) 
  · Echmiatsin katedrálisa és templomai, valamint   Zvartnots régészeti   lelőhelye (kulturális/2000)
  · Geghard kolostora és a   Felső Azat-völgy (kulturális/2000)

Éghajlat:

Örményország a szubtrópusi éghajlati övben fekszik, de a hegységek jelenléte jelentősen befolyásolja az időjárást, az éghajlati jellemzők a tengerszint feletti magassággal együtt változnak. A Földközi-tenger és a Fekete-tenger felőli nedves légtömegek ritkán érik el az országot, ezért a csapadékmennyiség viszonylag kicsi, és jelentős az éves hőingás. A téli hónapok középhőmérséklete 0 fok körül van, míg a júliusi középhőmérséklet meghaladja a 25 fok-ot. Az éves csapadékmennyiség az alacsonyan fekvő részeken 250 mm, de a hegységekben eléri a 800 mm-t is.

Egészség:

A fővárosban és a nagyobb városokban van megfelelő magán orvosi ellátás, de rendkívül drága. Bár az országban sok, jól képzett orvos van, az egészségügyi ellátás a nagyobb városokon kívül nehezen hozzáférhető.

Biztonság:

A Hegyi- Karabah területére történő beutazás nem javasolt. A nemzetközi közösség és Magyarország hivatalos álláspontja szerint az Örményország által megszállt Hegyi- Karabah Azerbajdzsán része, de oda a bakui magyar konzul nem tud beutazni, és a bajba jutott magyar állampolgárok részére szükség esetén semmilyen módon nem tud konzuli segítséget nyújtani.

Közlekedés:

A fővárosnak viszonylag jól kiépített tömegközlekedési hálózata van: metró, busz, troli, iránytaxi. A tömegközlekedés olcsó, de színvonala elmarad a nálunk megszokottól. A városi utak minősége elfogadható, a vidéki utak, az út menti szolgáltatások színvonala azonban kívánnivalót hagy maga után. Közlekedési jelzőtáblák, útburkolati jelek vidéken csak szórványosan vannak, vagy teljesen hiányoznak. A közlekedési szabályokat szabadosan értelmezik.

Gasztronómia:

Az örmény konyha egyike az Ázsia és a Kaukázustól délre eső vidék legősibb konyháinak. Jellemző vonásai időszámításunk előtt kb. 1000 évvel jöttek létre. Örményország bőven termő völgyeiben a földművelés korai kialakulása sokfajta gabonafélével szolgál (tönkölybúza, köles, árpa, búza, rizs). Alapvető lisztes készítmény a lavas. Az örmények táplálkozásában jelentős szerepet töltenek be a zöldségek és gyümölcsök. Nyersen, szárítva és marinírozva használják őket. Az örmény húslevesbe a burgonya és hagyma mellett gyakran kerül birsalma, barack, dió. Az örmény konyhában megtaláljuk a helyben tenyésztett halat. Az alapvető halfajta a pisztráng.

Árak,vásárlás:

Az országra - különösen vidéken - nem jellemzőek a nagy bevásárló és szórakoztató központok, multiplex mozik. A jelenlegi EU szabályozás szerint az a tranzitutas, aki egy EU-n kívüli repülőtér vámmentes üzletében italt vásárol, és egy EU-n belüli repülőtéren tranzitál, (Pl. Jerevánból Bécsen keresztül továbbutazik Magyarországra) a vásárolt italt a tranzitállomáson történő beszállásnál nem viheti magával a fedélzetre, függetlenül attól, hogy az árut az indulási repülőtér vámmentes boltjában a nemzetközi normáknak megfelelően fóliacsomagolással lezárták-e, vagy sem.

Fontos elérhetőségek:
Javasoljuk, hogy az esetlegesen bajba kerülő magyar állampolgárok szükség esetén, konzuli védelem kérése céljából  a tbiliszi magyar nagykövetségen működő konzulhoz, vagy valamely EU-tagállam jereváni külképviseleteinek egyikéhez forduljanak.

Felügyelő külképviselet: 
Tbiliszi
Cím: 
Jereván, Zakyan Str. 2. 0010 Örményország
Előhívó: 
37-410
Telefon: 
538-957
537-582
Tiszteletbeli főkonzul: 
Artashes Blurtsyan

Hasznos tanácsok:

 • Az örményországi tartózkodás teljes időtartamára feltétlenül javasolt a teljes körű utazási- és balesetbiztosítás megkötése.
 • Az elektromos feszültség 220 volt, azonban gyakoriak és jelentősek az áramingadozások és áramkimaradások.
Keresések eredményei
Tippünk
Örményország egyénileg

Örményország egyénileg

Program szerint
repülő -
149 000 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés

egyéb ajánlatok >