Mozambik

Országok részlete

Mozambik Mozambik - transparent

árak: - .

Csodálatos tengerpartok, káprázatos szigetek, a hamisítatlan gyarmati építészet és színes helyi kultúra jellemzi Mozambikot. A helyet, melynek szívós lakosai képesek voltak elszakadni megrázkódtatásokkal teli múltjuktól, hogy építhessenek egy új országot maguknak... a világnak.

Az egykori portugál gyarmatról nálunk alig lehet hallani a hírekben, de elképzelhető, hogy néhány éven belül Afrika egyik turisztikai nagyhatalma alakul ki Mozambikban. Afrika délkeleti partjainál, Madagaszkárral átellenben található ez a vadregényes ország, ami jogosan érdemli ki a földi paradicsom jelzőt. Ezt persze a szállodaipar is kiszagolta, úgyhogy a partot teleszórták luxusabbnál luxusabb hotelekkel a vastag pénztárcával megáldott, pihenni vágyó népek számára.

mozambik hotel

Főbb információk:

Mozambik Délkelet-Afrika állama, az Indiai-óceán partvidékén fekszik. Tanzániával, Malawival, Zambiával, Zimbabwéval, a Dél-Afrikai Köztársasággal és Szvázifölddel határos, Madagaszkártól a Mozambiki-csatorna választja el. Fővárosa Maputo. Területét a tágas fennsíkok, helyenként röghegységek jellemzik. A legmagasabb pontja, a Monte Binga (2436 m) a zimbabwei határnál található.

Az országon belül észak-dél irányú eltérések figyelhetők meg: a Zambézitől északra élő törzsek félnomádok, évente vándorolnak jobb termőtalaj reményében, anyajogú közösségekben élnek, őket nemigen érintette a portugál uralom. A Zambézitől délre erőteljes portugál hatás érhető tetten az öltözetben, a társadalmi szokásokban, a vallásban és a nyelvhasználatban.

mozambik limpopomozambik Mabuto

Területe: 799 380 km²

Népesség: 18 151 100 fő

Nyelv: Az ország hivatalos nyelve a portugál. Ezenkívül a makonde, a makau, a csicseva, a malawi, a sena, a ndau, a tswa, a tsonga és a nyungwe nyelvet beszélik.

Népcsoportok: Mozambikban kb. 78 népcsoport él, akik több mint 40 féle nyelvet beszélnek. Az ország etnikumai: 47% makua, 23% tsonga, 12% malawi, 11% shona, 4% yao, 1,7% kínai.

Vallások: A lakosság 20%-a muzulmán, 30%-a keresztény és 50%-a törzsi vallású.

Nagyobb települések: Maputo, Beira, Quelimane, Lumbo és Nacala.

Főbb folyók: Az ország legnagyobb folyója a Zambézi. A tanzániai határnál folyik a Romuva, a Save és a Limpopo-folyó. Mindegyik az Indiai-óceánba ömlik. 

MozambikMozambikmozambik limpopo

Főbb tavak: Legnagyobb tava a Nyasza-tó.

Időjárás: A klímát tekintve két évszakról beszélhetünk. Az esős évszak szeptember és március közé esik, míg a száraz április és október közé. A tengerparti részeken hatalmas esőkre lehet számítani, és ciklonok is előfordulnak. A hőmérséklet 13-24 fok közé eshet júliusban és 22-31 fok közé februárban. A népszerűbb szezonnak a május és október közötti, hűvösebb, de száraz időszak szá

mít. A vízhőfok évszaktól függően 24-29 fok között lehet.

Hivatalos fizetőeszköz a mozambiki metical (MZN)   /1 MZN ~ 7,3 HUF/

Vízum: Mozambikba történő utazás során érvényes útlevél (a belépéstől számított legalább 6 hónap érvényességgel, és legalább két üres oldalt kell tartalmaznia), valamint vízum szükséges. A vízum felvehető érkezéskor a határon vagy repülőtéren, díja megfizethető euróban vagy USA dollárban is.

Időeltolódás:Az időeltolódás GMT+1, vagyis Magyarországgal azonos zónába esik.

Mozambikmozambikmozambik sziget

Miért menjünk Mozambikba?

A legismertebb búvár úticélnak az országban Tofo számít, ahonnan a cetcápás kirándulások indulnak. A Mozambik menti vizekben teljesen szokásos a cetcápák előfordulása, de bálnákat is látni időnként. Horgászhatunk kardhalra, vagy kalandozhatunk a szigeten az erődben.

A természeti látnivalók közül érdemes kiemelni a Gorongosa Nemzeti Parkba szervezett szafarikat, ahol az afrikai vadvilág sok izgalmas képviselőjét lehet látni.

mozambik horgászmozambik búvármozambik tengerpart

Kulturális világörökség

Mozambique szigete, illetve az azon épült város volt a portugál gyarmatosítás korában Mozambik központja. Akkor nem tartozott a gyarmathoz a mai ország belső területe, viszont a városból igazgattak portugál támaszpontokat a mai Tanzániában és Kenyában. Ez ekkor épült erődöt és várost az UNESCO kulturális világörökséggé nyilvánította.

 mozambik szigetmozambik sziget

Természeti szépségei:

Az éghajlat és a csapadékmennyiség következtében a jellemző növényzet a szavanna.

 

Nemzeti parkjai:

     Banhine Nemzeti Park, Parque Nacional de Banhine - 7000 km²

     Bazaruto Nemzeti Park, Parque Nacional do Bazaruto - 1600 km²

     Gorongosa Nemzeti Park, Parque Nacional da Gorongosa 5370 km²

     Limpopo Nemzeti Park, Parque Nacional do Limpopo - 10 000 km²

     Quirimbas Nemzeti Park, Parque Nacional das Quirimbas - 7500 km²

     Zinave Nemzeti Park, Parque Nacional do Zinave - 6000 km²

 

Egyéb hasznos tudnivalók

Viselkedéskultúra

A mozambikiak nagyon szociális lények, szeretik a társaságot, sok időt fordítanak a közös időtöltésre, szórakozásra. Sajnálják azt, akinek egyedül kell töltenie idejét. A társaságban eltöltött idő, pl. közös teázás, elsőbbséget élvez még a munkahelyi kötöttségekkel, időponthoz kötött kötelezettségekkel szemben is. Nagyon udvariatlannak számít, ha meglátogatunk valakit, és visszautasítjuk a teát, még ha időben korlátozottak vagyunk is. Ugyancsak udvariatlan és sértő viselkedésnek számít, ha visszautasítjuk a kínált ételt.

A piacokon illik alkudozni, a külföldieknek mindig a két-háromszoros árat mondanak.

Az autóbuszok, a vonatok többnyire nem menetrend szerint közlekednek, a buszok csak akkor indulnak el, ha megteltek utassal. Előfordulhat, hogy 5 perctől 5 óráig tart a várakozási idő. 

Öltözködés

A mozambiki nők ruházatának hagyományosan takarnia kell a combokat, minthogy azt a test intim részének tartják. A nadrág viselete ezért csak takarószoknyával együtt elfogadott.

Elektromosság: 220 Volt

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi ellátás feltételei – különösen az ország északi részén – általában alacsony színvonalúak, hiányosak. Komoly probléma esetén egészségügyi evakuációra lehet szükség. A vízfogyasztáshoz kapcsolódó betegségek, például a kolera, gyakoriak, különösen az esős évszakban. Csak palackozott, vagy forralt ivóvizet fogyasszon és kerülje a jéggel készült hűsítő italokat.

A malária és más rovarok terjesztette betegségek egész évben problémát jelentenek. Javasoljuk, hogy szedjenek megelőző gyógyszert malária ellen és védekezzenek a rovarcsípések ellen.

 mozambik tengerpartMozambik