Malawi

Országok részlete

Malawi Malawi - transparent

árak: - .

A Malawi Köztársaság egy állam Délkelet-Afrikában, Tanzánia, Zambia és Mozambik között. Malawi, mely országot csak „Afrika meleg szíve”-ként emlegetik, számtalan etnikai csoportnak ad otthont, ezek közül a Chewa a legnagyobb ilyen csoport. A malawiaiak hosszú idők óta vándorok, ennek eredményeképp a zenéjük szétterjedt az afrikai kontinensen. Napjainkban a zenéjük csak kissé ismert a nemzetközi köztudatban, ennek ellenére ebben az országban is vannak zenei hírességek. Az egyik fő oka a zenei olvadásnak, keveredésnek a II. Világháború volt, amikor is katonák hoztak és vittek magukkal zenét A sportokat tekintve, az ország szokásait a történelme befolyásolta; mivel brit kolónia volt, a legnépszerűbb sportok Angliából származnak. 


A futball a legnépszerűbb sport az országban; csak fiúk játsszák, és nemzeti csapattal is rendelkeznek. 
A lányok körében a neclabda a népszerű sport. A Malawi Nemzeti Neclabda csapat tette ismertté Malawi-t a térképen. Nemzetközi rangsorolásban a hetedik helyet is sikerült elérniük már. 
Ezek mellett megjelent még a kosárlabda és a röpladbda is. 
A tenisz és squash csak nemrég kezdett népszerűségnek örvendeni, nagyrészt a televíziónak köszönhetően. 

Az ország a Kelet-afrikai-árok déli végződésénél – Afrika harmadik legnagyobb tava – a Nyasza- (vagy Malawi)-tó mentén terül el. A Malawi-tó keskeny parti sávja és a Shire folyó völgyén kívül az ország területe a Közép-afrikai-fennsíkon található. Átlagos tengerszint feletti magassága, 750 és 1200 méter közt van, mind északról, mind délről közel 3000 méteres hegyvonulatok övezik.

Tudnivalók az országról

Ország neve: Malawi Köztársaság

Államforma: többpárti demokrácia

Lakosság: 8 823 000 fő

Népsűrűség: 74.50 fő/km2

Nyelv: angol,bantu nyelvek (cseva, vagy nyandzsa, tumbuika).

Népcsoportok: bantu (99%), egyéb (1%).

Vallások: törzsi vallású (68%), római katolikus (10%), protestáns (10%), mohamedán (10%), hindu (2%).

Terület: 118 484.00 km2

Éghajlat- időjárás:

Az országban a szubtrópusi éghajlat uralkodik és 3 évszakot különböztethetünk meg. Május és augusztus között hűvös, augusztus és november között forró, november és április között esős az idő. A hőmérséklet novembertől áprilisig 20 °C körüli. Május és október között 25 °C körüli. A magasabb területeken 2000 mm a csapadék mennyisége évente, míg az alacsonyabb területeken 1000 mm, vagy még az alatti.

Árak, vásárlás:

Malawian kwacha = 100 cent, árfolyama a dél-afrikai randhoz (R) kötött.

A hitelkártyákat csak kevés helyen fogadják el Malawiban. Utazási csekket vagy készpénzt javasolt használni. Ajánlott a ki- és belépéskor bevallani a birtokolt valutát. Az ország elhagyásakor átkutatással is vizsgálják a kivitt valutamennyiséget. A kiutazók maximum 3000 malawi kwacha-t vihetnek magukkal.

Miért utazzunk Malawiba?

Malawi annak következtében, hogy több népcsoport él együtt és az ország hosszú ideig volt angol befolyás alatt, egy nyitott, befogadó, érdekes országgá vált, ahol a zene és a kultúra sokszínűsége megfűszerezi a hétköznapokat. Földrajzi és természeti adottságainak köszönhetően a kalandra vágyók itt megtalálják számításaikat!

Élővilág, természetvédelem:

Az állam területének jelentős részét foglalják el a vadrezervátumok és nemzeti parkok. Ezeken kívül ma már ritkán látni nagyvadat.

Nemzeti parkjai:

Nyika Nemzeti Park - az ország északi részén magas hegyvidék. A hőmérséklet ritkán emelkedik 21 °C fölé.

Kasungu Nemzeti Park - itt a legkönnyebb nagyvadakat látni.

Malawi-tó Nemzeti Park (Lake Malawi Marine Park) - A tó déli végében. Sokféle édesvízi trópusi hal.

Liwonde Nemzeti Park - A Shire-folyó felső szakaszán mocsarak, holtágak között sok elefánt él.

Lengwe Nemzeti Park - A mozambiki határnál fekszik. Cukornád ültetvények között, magas fűvű szavannán sok és sokféle antilop él.

Természeti világörökségei:

Az UNESCO a természeti világörökségek közé számítja a Malawi-tó Nemzeti Parkot.

Látnivalók:

  • Nkhata öböl Nkhata Malawi legszebb tóparti városa, nyüzsgő piac és jó búvárkodó helyek vannak itt, és a közeli Kalwe erdő igazi paradicsom a madarászok számára.
  • Liwonde Nemzeti Park: Liwonde az ország legszebb nemzeti parkja, nagyszerű állatállománnyal és gyönyörű tájjal. Vízilovak, krokodilok ezrei, és elefántok százai élnek itt, valamint néhány antilopfaj és néhány pár rinocérosz. Madárvilága is nagyon sokszínű. A park nagy része zárva van az esős évszak alatt.
  • Mulanje hegy: Csodálatos tájaival, jól kiépített és könnyen megközelíthető ösvényeivel és kényelmes menedékházaival a Mulanje hegy kiváló túraterep. A hegység meredeken és hirtelen emelkedik ki a környező síkságból, sok csúcsa a felhők közé mered, köztük az ország legmagasabb pontjával, a 3000 m magas Sapitwa-val. Ha ide látogatunk, készüljünk fel a hirtelen hőmérséklet csökkenésekre, a záporokra és az egész évben jellemző rossz látási viszonyokra.
  • Lilongwe: Szinte az egész város az 1960-70 években épült, és 1975-től az ország fővárosa. Központja az ún. Új Város, ahol az állami intézmények és adminisztrációs központok modern épületei állnak. Sokkal hangulatosabb az Óváros néhány kilométerrel délnyugatabbra, szívében a piaccal, ahol minden kapható: edények, autó- és biciklialkatrészek, üres műanyagdobozok, zöldség, gyümölcs, fogkrém, élő csirke és szárított hal. Érdemes itt körülnézni, még ha nem is akarunk vásárolni. A két városrész között terül el a természetvédelmi övezet 150 hektárnyi erdővel, néhány ketrecbe zárt vadállattal és rengeteg madárral. Érdemes megnézni a dohány aukciós házat, ahol napi 15.000 bála dohány cserél gazdát, falán a „Köszönjük, hogy dohányzik!” felirat olvasható.

Infrastruktúra:

Az országnak egy nemzetközi repülőtere és 3810 km-es úthálózata van, főként földút. A vasútvonal hossza kb. 200 km. 2 tv állomás, 7 AM, 6 FM rádióállomás szór műsort, a telefonösszeköttetést az Intelstat 1 műhold biztosítja.

Elektromosság: 240 Volt (50 Herz)

Öltözködés:

A főbb idegenforgalmi területeken kívül a nők eltakart lábakkal és vállakkal közlekedjenek, hogy ne sértsék a helyiek érzékenységét.

Egyéb:

A kábítószer birtoklást és csempészetet szigorúan büntetik.

A csiszolatlan drágakövek vásárlása törvényellenes. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi szolgáltatások színvonala általában alacsony, különösen vidéken. Egész évben maláriaveszéllyel lehet számolni, emellett gyakori a veszettség, és időnként felüti fejét a kolerajárvány is, különösen az esős évszakban (decembertől márciusig).

A bilharzia sok élővízben, tóban és folyóban jelen van. A Kasungu Nemzeti Parkban a cecelégy által terjesztett álomkór veszélyeztet. A gyomor- és bélrendszeri betegségek szintén gyakoriak. Csak palackozott vagy forralt vizet fogyasszon, és kerülje a jeges, jégkockával készített italokat.

Utazás előtt kérje szakértő tanácsát a szükséges oltásokat illetően is. Javasolt a malária elleni védekezés és a tetanusz-oltás.