Izland

Országok részlete

Izland Izland - transparent

Kínálunk 1 szállás lehetőséget árak: 249 990 Ft - 249 990 Ft.

A világ egyik legszebb országa. Szikrázóan tiszta levegő, méltóságteljes hegyek, vízesések, gejzírek, bugyogó források, jégmezők, gleccserek, bálnák, fókák. Magyarországnyi terület, ahol Magyarországnál harmincszor kevesebben laknak. Az ember a végtelennek tűnő természetben az időnként mostoha idő ellenére is úgy érezheti: ez maga a szabadság. 

Főbb információk

 Hivatalos megnevezés: Izlandi Köztársaság

 Államforma: köztársaság

 Főváros: Reykjavik

 Terület: 103 000 km²

 Lakosság: 326 340 

 Hivatalos pénznem: Izlandi korona

 Nemzetiségek: 93,9%-a izlandi

 Nyelvek: izlandi

 Vallások:  93%-a evangélikus, 2%-a római katolikus, a maradék 5% pedig egyéb vallások híve.

 Időeltolódás Magyarországhoz képest: -1 óra

 Vízum: Magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy érvényes személyazonosító igazolvány birtokában utazhatnak  Izlandra.

Látnivalók:

  • Mývatn
  • Arany-vízesés és a Nagy-gejzír
  • Reykjavík
  • A Kék Lagúna
  • A Thingvellir Nemzeti Park
  • A Gulfoss és a Geysir
  • A színes hegyek

UNESCO világörökségi helyszínek:

  · Thingvellir Nemzeti Park (kulturális/2004)
  · Surtsey (természeti/2008) (kulturális/2004)

Gasztronómia:

A hagyományos izlandi ételek nem olyan rosszak, mint amilyennek első hallásra gondolnánk, bár néhány közülük igen bizarr. Például a Hákarl nevű, rothadt cápahúsból készült eledel, amelyet hat hónapig elásva érlelnek, hogy bizonyos idő elteltével elérje a megfelelő feldolgozhatósági szintjét. Alig ízletesebb ennél a hrútspungur, a savóban pácolt koshere lepénnyé alakítva, vagy a svi, a félbevágott juhfej pirítva, főzve.

Éghajlat:

Északi fekvése ellenére a sziget éghajlata a Golf-áramlat szélesebb rendszerébe tartozó Irminger-áramlat mérséklő hatása miatt kevésbé zord. Az egész ország az óceáni éghajlat hideg övezetébe tartozik.

Közlekedés:

Izland nagyon ritkán lakott ország, ennek megfelelően úthálózata sem hasonlítható az európai országokéhoz. Nagyon fontos, hogy gépkocsival csak akkor szabad mellékútra lehajtani, ha a jármű az izlandi előírásoknak megfelelő terepjáró adottságokkal rendelkezik, és fel van szerelve az országban alkalmazható „GPS” navigációs rendszerrel. Emellett szükséges, hogy az autós az aktuális időjárási viszonyokhoz igazított közlekedési információk birtokában induljon útnak. 

Egészség:

Izlandon a közegészségi helyzet jó, az egészségügyi intézmények működése megfelelő. 

Árak, vásárlás:

Izlandon európai viszonylatban is nagyon magasak a megélhetés költségei. A szállás, közlekedés, élelmiszer árak a magyarországi árszintet többszörösen meghaladják. Ezért megfelelő anyagi fedezet és a hazautazást biztosító feltételek (repülőjegy) megléte nélkül ne utazzanak az országba. 

Biztonság:

Izland az Atlanti-óceán közepén húzódó törésvonalon fekszik ezért gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések. A közbiztonság jó.

Fontos elérhetőségek:

Cím: 
109 Reykjavik, Izland Brekkuseli 22

Telefonszám:
+354-557-7952 


Mobil:
 

354-847-1933 
354-773-4967

Tiszteletbeli konzul: 
Szklenár-Kalló Krisztina

Keresések eredményei
Tippünk

egyéb ajánlatok >