Grúzia

Országok részlete

Grúzia Grúzia - transparent

Kínálunk 4 szállás lehetőséget árak: 99 000 Ft - 359 000 Ft.

A grúzok (georgiaiak) magukat saját nyelvükön „kartveli”-nek, országukat „Sakartvelo”-nak nevezik. Az ország angol nyelvű hivatalos megnevezése Georgia. A magyarokat a georgiaiak ezzel szemben egyszerre tekintik rokon- és rokonsorsú népnek, s ez a személyes kapcsolatokban is érzékelhető. A rokonnép-tudat alapja vélhetően az, hogy a Kaukázusban elveszett nyolcadik magyar törzs legendáját Georgiában többen ismerik, mint hazánkban, a rokon sors érzése pedig abból táplálkozik, hogy Georgia hányatott történelme során nagyrészt ugyan azon hódítóktól és elnyomóktól szenvedett, mint hazánk. 

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Grúzia

Államforma: köztársaság

Főváros: Tbiliszi

Terület: 69 700 km²

Lakosság: 4 490 500 fő 

Hivatalos pénznem: Grúz lari 

Nemzetiségek: grúz, örmény 

Nyelvek: grúz

Vallások: ortodox keresztény

Időeltolódás Magyarországhoz képest: + 3 óra

Vízum: Nem szükséges, magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Grúziába. 

UNESCO világörökségi helyszínek:

  · Mtskheta múzeumváros (templomegyüttes) (kulturális/1994) 
  · Bagrati katedrálisa és a Gelati kolostor (kulturális/1994) 
  · Felső Svaneti (hegyi falvak) (kulturális/1996)

Gasztronómia:

Töltött kenyerek, diókrém, padlizsán, gránátalma és friss zöldfűszerek... Évszázadok óta fontos kereskedelmi csomópont lévén, a grúz konyhára egyaránt hatással volt a török, az azeri és az orosz szomszédság, izgalmas keverékét hozva létre a Közel-Keleti, a mediterrán és az orosz ízeknek. Grúzia területe valóban nagyon sokszínű, legalább öt különböző éghajlati zónája van a szubtrópusitól a szinte sivatagosig. Ez a sokszínűség a konyhájukra is jellemző, minden régiónak megvannak a saját fogásai, sőt a nemzeti ételnek számító khachapuri is minden régióban eltérő. A grúz étkezés elengedhetetlen eleme az előételnek fogyasztott khinkali (a hússal, krumplival vagy sajttal töltött vízben főtt tésztabatyu), az előbb említett khachapuri (a sajttal töltött lepénykenyér), a köretként tálaltpkhali (zöldségből, dióból és gránátalmából készült krémes saláták gyűjtőneve, amit leggyakrabban spenótból készítenek, de létezik céklás változata) és a tkemali (éretlen, még zöld szilvából készült szósz). Ez utóbbi kapható orosz élelmiszerboltban itthon is, vagy a szilvafa tulajdonosok tavasszal leszüretelhetik maguknak a hozzávaló éretlen szilvákat. A főételnek gyakran fogyasztanak zöldséges/gyümölcsös-húsos egytálételeket, mint amilyen a chakapuli (tárkonyos marharagu), a satsivi(a diószószos csirke) vagy az abkhazura (gránátalmamagos fűszeres húsgombóc). 

Biztonság:

Georgia jelentős eredményeket ért el a bűnözés elleni harcban, aminek eredményeképpen az ország a bűnözés szempontjából biztonságosabbnak tekinthető, mint a legtöbb EU-tagország. Az autólopás szinte ismeretlen fogalommá vált, az erőszakos bűncselekmények száma drasztikusan lecsökkent, a georgiai városokban tett esti magányos séta kevesebb veszélyt hordoz, mint sok európai nagyvárosban.

Éghajlat:

Kelet-Grúzia éghajlata átmenet a nedves szubtrópusi és a kontinentális klíma között. A Fekete-tenger felől érkező nedves légtömegek és Közép-Ázsia száraz légtömegei egyaránt befolyásolják. A nyugati hatásokat részben blokkolják a Likhi és aMesketi hegyláncai. Az éves csapadék jóval alacsonyabb, mint Nyugat-Grúziában, 400 és 1600 milliméter közt váltakozik, a régiótól függően. A legcsapadékosabb a tavasz és az ősz, a nyár és a tél száraz. Kelet-Grúzia jó részében a nyár forró (különösen az alacsonyan fekvő területeken), a tél pedig viszonylag hideg. A tengerszint feletti magasság itt is fontos szerepet játszik a hőmérsékleti viszonyok kialakításában. A 2000 méter feletti magasságokban még nyáron is gyakori a fagy.

Egészségügy:

A fővárosban és a nagyobb városokban van megfelelő magán orvosi ellátás, de rendkívül drága. A georgiai orvosok és kórházak gyakran előre kérik befizetni a gyógykezelés költségét. Tbilisziben sürgős esetekben a Medi- Club Georgia rendelőt célszerű felkeresni, melynek szolgáltatása drága, de a rendelő hivatalos számláját a magyar egészségbiztosító elfogadja.

Árak, vásárlás:

Hivatalos fizetőeszközként csak a georgiai larit (GEL) fogadják el, de az USA dollár és az euró átváltása a kijelölt váltóhelyeken problémamentes. A hitelkártyákat a legtöbb helyen elfogadják, az utazási csekkek beváltása rendkívül nehézkes.

Néhány hasznos tanács:

Grúzia magas hegyi területei (elsősorban Svaneti, Khevsureti, Tusheti, valamint Kazbegi térsége) turisztikailag rendkívül érdekesek, sok egyedülálló élményt nyújtanak.  Négykerék-meghajtású terepjáróval számos gyönyörű kirándulóhely biztonságosan megközelíthető.    Biztonságos kirándulások tehetők a megfelelő infrastruktúrával ellátott nemzeti parkokban, amelyek országszerte megtalálhatók.   Nyomatékosan felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a turisták készüljenek fel és tájékozódjanak a térség sajtosságairól, mielőtt utazásukat megkezdik. Lehetőség szerint a turisták számára könnyen elérhető kirándulási célpontokat keressék, komolyabb kirándulást a Kaukázusban magas hegyi térségeiben csak megfelelő tapasztalatok birtokában, jó egészségi állapotban,  komoly felszereléssel, élelmiszer készletekkel, meleg ruházattal, lehetőség szerint helyi túravezetővel tegyenek. 

Fontos elérhetőségek:

Cím: 
83 Lvovi Street (off Budapesht Street), Saburtalo, 0160 Tbilisi, Georgia
Előhívó: 
995 
Telefon: 
32 239 90 08
Konzuli ügyeleti mobil (kizárólag sürgős konzuli ügyekben): 
995 595 580777 
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: 
Szabó Sándor
E-mail:
mission.tbs@mfa.gov.hu

Keresések eredményei
Tippünk
Hosszú hétvége Grúziában, ismerkedés a grúz borokkal

Hosszú hétvége Grúziában, ismerkedés a g…

Reggeli
repülő Budapest
99 000 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Grúzia csodái

Grúzia csodái

Program szerint
repülő -
99 000 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Grúzia és Örményország körutazás

Grúzia és Örményország körutazás

Reggeli
repülő Budapest
239 000 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
A Kaukázus múltat őrző világa

A Kaukázus múltat őrző világa starstarstar

Program szerint
repülő Budapest
359 000 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés

egyéb ajánlatok >