Grönland

Országok részlete

Grönland Grönland - transparent

árak: - .

Grönland a Föld legnagyobb szigete, egyben egyike a világ legészakibb lakott helyeinek, ahol a két millió négyzetkilométerre alig hatvanezer ember jut. Itt végeláthatatlan jégmezőket, merész fjordokat, méltóságos jéghegyeket, érintetlen természetet, fókát, pézsmatulkot, rénszarvast, bálnát is láthatunk. Mesébe illően szép, életre szóló élményeket ígér ez az ország. A sziget belsejét 2000-3000 m vastag jégtakaró borítja, amelyből csak a tagolt, fjordokkal csipkézett, északkeleten és délnyugaton jégmentes partvidéken húzódó hegyvidék legmagasabb csúcsai emelkednek ki. A tengerbe nyúló gleccserekről hatalmas, a hajózást veszélyeztető jéghegyek sodródnak le egészen a 40°-42° szélességi körig.

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Grönland

Államforma: alkotmányos monarchia

Főváros: Nuuk

Terület: 2 166 086 km²

Lakosság: 56 295 fő

Hivatalos pénznem: dán korona 

Nemzetiségek: eszkimó 88%, dánok és különböző népek 12%

Nyelvek: grönlandi, dán

Vallások: 98 % evangélikus, 2 % egyéb

Időeltolódás Magyarországhoz képest: -2 óra

Vízum: Érvényes útlevél vagy személyigazolvány szükséges, vízumra nincs szükség.

Éghajlat:

Grönlandon a legtöbb település a nyugati part mentén van, és ezeknek kellemesebb a klímájuk, mint ahogy azt sokan gondolnák. Télen -7, nyáron +10 fok körül van az átlagos napi csúcshőmérséklet, ezt azonban a kivételesen tiszta levegő miatt jóval melegebbnek érezzük. Nyáron akár 20 fok is lehet. Érdemes rétegesen öltözni. A kirándulásokhoz célszerű vízálló ruhát magunkkal vinnünk. A tengeren általában hűvösebb van.

Biztonság:

A közbiztonság a világon a legjobbak közé tartozik, mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség.

Közlekedés:

A települések között csak repülővel vagy helikopterrel, hajóval, illetve télen kutyaszánnal lehet közlekedni. Utak csak a városokon belül vannak. A magas költségek miatt célszerű legfeljebb két grönlandi települést meglátogatni, és ezek környékét alaposan felfedezni. A városokon belül buszok és taxik járnak.

Árak, vásárlás:

A szolgáltatások színvonalasak, de drágák. Kártyával sok helyen lehet fizetni.A szupermarketek és az éttermek ára megfelel a dániai színvonalnak, a távolsági közlekedés azonban nagyon drága.

Néhány hasznos tanács:

  • Csak az engedéllyel rendelkező cégek végeznek turisztikai szolgáltatásokat; alkudni nem lehet, és a helyieket sem lehet arra megkérni, hogy pl. adják bérbe a hajójukat.
  • Expedíciót csak a helyi hatóságok vagy utazásszervezők tudtával lehet indítani.
  • A közlekedési lehetőségek teljesen a gyorsan változó időjárás hatása alatt állnak, ezért jelentős késések lehetségesek a meghirdetett indulási időkhöz képest (ami esetenként több napot is jelenthet).