Grenada

Országok részlete

Grenada Grenada - transparent

árak: - .

Grenada egy sziget a Karib-tenger délkeleti részén, illetve több kisebb sziget tartozik még hozzá. ezek közül Grenada a legnagyobb, a népesség nagy része is itt él. Grenada-t Fűszer szigetnek is hívják, mivel ez az ország a vezető néhány fűszer termelésében. Fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, citrusok héja, vad kávé a helyiek által nagyon kedvelt fűszerek, továbbá fontos export cikkek. 

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Grenada

Államforma: alkotmányos monarchia

Főváros: St. George's 

Terület: 344 km²

Lakosság: 103 328 fő

Hivatalos pénznem: Kelet-karibi dollár

Nemzetiségek: 79% fekete, 2% európai, 18% mulatt, 1% indián

Nyelvek: angol

Vallások: A lakosság 64%-a katolikus, 22%-a anglikán 6%-a adventista, 5%-a pünkösdista 2%-a metodista.

Időeltolódás Magyarországhoz képest:-5 óra

Vízum: Magyar állampolgárok vízummentesen beutazhatnak az országba és ott 3 hónapig tartózkodhatnak érvényes útlevéllel és továbbutazásra vagy visszautazásra szóló utazási dokumentumokkal.

Árak, vásárlás:

Grenada árszínvonala az alapvető termékek árait figyelembe véve mérsékelten magasabb az itthon megszokottnál. Bár kizárólag helyi fizetőeszközt használhatunk, külföldi valutát nem, American Express, VISA, Euro/MasterCard, valamint Diners Club hitelkártyáinkkal gond nélkül fizethetünk.

Látnivalók:

  • Grand Etang Nemzeti Park
  • Dzsungel túrák
  • Lakatlan szigetek (pl. Sugar Loaf Island) meglátogatása

Időjárás:

Grenadán a Kis-Antillák többi szigetéhez hasonlóan szubtrópusi klíma uralkodik, a dzsungeles erdőiben pedig, igazi trópusi klíma. Alapvetően egész évben csapadékos az idő, és viszonylag a csapadékosság egyenletesen el is oszlik az év keresztmetszetében

Gasztronómia:

Meglehetősen furcsa élmény a magyarnak a sziget északkeleti részén az Aggie's nevű étteremben bécsi szeletet enni az osztrák tulaj jóvoltából. Ha szentségtörés Grenadán ezt enni, akkor ott van a sok halétel. Rengeteg a szigeten és főleg St. Georges-ben a kocsma, vagy ahogy ők nevezik a rum bár.

Közlekedés:

Grenadán baloldali a közlekedés. A helyiek viszonylag nyugodtan, türelmesen vezetnek. Ha autót bérelünk, akkor ügyelni kell arra, hogy az út szélén található csatornanyílások nincsenek lefedve, ez akár jelentős kárt is okozhat a kocsiban. Az utak sok helyen meredekek, gyakoriak az éles kanyarok és sok helyen gödrösek ezért tanácsos lassabban, körültekintően közlekedni. A gyalogos átkelőn, a jelzőlámpáknál és körforgalomban való közlekedés során különös figyelem ajánlott, még abban az esetben is, ha úgy gondoljuk, hogy nekünk van elsőbbségünk. Grenada területén minibusz szolgáltatás is működik, amellyel viszonylag alacsony áron és gyorsan eljuthatunk a sziget különböző területeire.

Biztonság:

Mivel ez egy kis sziget, mindenki mindenkit ismer, a bűnözés konspirációs lehetőségei nagyon behatároltak, így aztán a turistát legfeljebb az érintheti kellemetlenül, hogy valamilyen árut, terméket rá akarnak sózni, avagy megpróbálnak tőle valamit lejmolni.

Egészség:

Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető, illetve azzal is, hogy minden országban más-más egészségügyi veszély fenyeget.  Az általános utasbiztosításon túl ajánlatos kiegészítő biztosításokat kötni pl. beteg hazaszállítására.

Néhány hasznos tanács:

  • Az elektromos áram 230 V feszültségű, 50 Hz, az európai normáktól eltérő típusú csatlakozókkal, így adapterre szükség van.

Fontos elérhetőségek:

Havanna nagykövetség:
Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna
Előhívó:
00-53-7
Telefon:
833-3365, 833-3346
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet:
Dr. Drexler András