Görögország

Országok részlete

Görögország Görögország - transparent

Kínálunk 369 szállás lehetőséget árak: 4 900 Ft - 1 576 740 Ft.

Régió:

Görögország a Föld egyik legszebb országa. Csodálatos élmény eljutni a napfényes tájakra, szigetekre, az ôsi paloták, ókori márványszentélyek maradványaihoz, megnézni a bizánci kolostorok, templomok ikonjait, bejárni a kihalt városok és nyüzsgô halászkikötôk utcáit. A történelmi visszatekintés mellett időt kell szakítanunk a helyi étel- és italspecialitások megismerésére egy eredeti stílusú tavernában, ahol a finom falatok ízlelgetése közben buzuki, sirtaki zene szól és a helybeliek kedvesen mosolyognak a betérő idegenre.

delphikefalonia

 RÉGIÓI

1. Attika 

Attika egy félsziget, amely az Égei-tengeren fekszik. A régió területe kb. 3808 km2, perifériáinak egy része a szárazföldön, míg másik része a Szaróni szigeteken helyezkednek el. A szárazföldi részen található Görögország fővárosa, Athén. Attikától délre található a Szaróni-szigetek, a szigetcsoport közigazgatásilag szintén Attikához tartozik. Attikában található az egyik legismertebb ókori csata színhelye; a marathoni síkság. I.e. 490-ben harcoltak itt a görögök és a perzsák. A csata a görögök győzelmével ért véget, a helyszínen, ma is látható az athéniak sírhalma.

2. Dodekanéz szigetek, vagy Dodekanészosz 

A Dodecanese jelentése “tizenkét sziget” több mint 163 sziget és szigetecske komplexuma Görögország keleti részénél, melyből csak 26 lakott. A keleti és nyugati kultúrák építészeti stílusainak egy csodálatos keverékét fedezhetjük fel itt. Majdnem minden szigetnek vannak a Klasszikus maradványai; a kastélyok és a hagyományos falvak. Minden évben egyre több turista látogatja meg Kalymnost, a szivacsbúvárok szigetét, vagy Nisyrost működő tűzhányójáért és itt van a híres Rodosz sziget is, mely ma az egyik legnépszerűbb üdülőhely. A legkisebb szigetek olyan látogatókat vonz, akik arra vágynak, hogy elmeneküljenek a modern élet gyors lépéséből.

3. Epirusz 

Az Epirusz Görögország északnyugati részén helyezkedik el, egyike az ország 13 közigazgatási régiójának. A régió teljes területe 9203 km2, lakossága 2005-ös adatok szerint 358.698 fő. A legnagyobb város Epiruszban Ioánnina. A helyiek juh- és kecsketenyésztésből, kukorica, oliva, dohány és narancs-termelésből élnek. Az Epirusz 74 százalékban hegyes terület, mészkővonulatai néhol elérik a 2600 métert is. Epirusz jelentős része természetvédelmi terület, mely több ritka madárfajnak ad otthont, ilyen pl. az ezüstpelikán. A Pindus hegység hatalmas területen uralkodik, itt található a barnamedve utolsó élőhelyeinek egyike Európában. Epirusz a legendák és a mítoszok földje! Ősi, római és bizánci emlékművek találhatóak itt. A hagyományos településeken, különösen Zagori és Tzoumerka hegyes területein figyelemre méltóak a kőépületek.

4. Évia sziget és a Szporádok

Evia Görögország második legnagyobb szigete, az ország szárazföldjének keleti partjától kb. 10-12 km-re helyezkedik el. Edipsos-t természetes gyógyfürdőiért érdemes meglátogatni. Híres forrásait ősi idők óta ismerik. A sziget fővárosát; Halkida-t egy 40 m hosszú híd köti össze a szárazfölddel. A tenger áramlása valamilyen rejtélyes okból itt naponta többször megváltozik. A sziget más pontjairól komppal lehet átjutni a szárazföldre. Eviától észak-keletre található a Sporades – egy másik szigetcsoport. A Szporádok Nemzetközi Tengeri Parkja. A szigetek többsége mészkősziklából áll, az egyetlen kivétel Psathoura-szigete, mely vulkáni eredetű. A védett területen 170 halfaj, 70 rák és 40 fajta szivacs él. A ritka és kritikusan veszélyeztetett fajok közé tartozik a szintén itt élő Mediterrán barátfóka. Becslések szerint 55 fóka él itt, őket folyamatosan ellenőrzik. A Szporádok szigetein hagyományos falvakat, legendás templomokat, szép, tiszta vizű strandokat és barlangokat találunk. 

5. Égei-szigetek

Az Égei-szigetek sok sajátsága van. Bár a szigetek többsége közel vannak egymáshoz, építészetben, kultúrában, történelemben és geofizikai jellemzőiben nagy különbségeket mutatnak. Történelme az ősi évekbe nyúlik vissza, és századokon keresztül a gazdasági és kulturális növekedés központja volt. Az észak-keleti Égei-szigetek a Samos, Hios, Ikaria, Fournoi, Oinousses, Psara, Lesbos, Agios Efstratios és Limnos szigetekből állnak. Az Égei-szigetek jellemzői: a természetes szépségük, a kristálytiszta víz, a hagyományos falvak kőből épített házakkal, vendégszerető lakókkal, erdők és folyóvizek.

6. Jón-szigetek 

A görög Jón-szigetek Görögország nyugati részén, a Jón-tengeren helyezkednek el. “A Hét Sziget” -nek (Eptánisza) is nevezett szigetcsoport területe 2307 km2, 2005-ös adatok szerint a népessége 220.097 fő. A hét nagy sziget: Ithaca, Kefalonia, Kythira, Korfu, Lefkada, Paxos és Zakynthos. A szigeteken élők csakúgy, mint Görögország többi részén itt is főleg juh- és kecsketenyésztésből, halászatból, illetve a turizmus mellett a déli-gyümölcsök, a szőlő, bor, méz, olaj termeléséből élnek. Ha van jogosítványod, semmiképp se hagyd otthon, (néhol nemzetközi jogsi szükséges) mert a szigetek domborzata sajnos nem teszik lehetővé, hogy minden számunkra érdekes helyszínt gyalogosan megközelíthessünk. A szigeteken rengeteg szép helyet lehet felfedezni, érintetlennek tűnő, rejtett kis öblök, szebbnél-szebb, kristálytiszta-vizű partok és kicsi görög falvak olajfa-ligetekkel, narancsfákkal… Az aktív pihenést kedvelői bőven találnak itt látnivalót, akinek nincs jogosítványa, lehetősége van szervezett programokban is részt venni.

7. Kiklád-szigetek, vagy Kikládok

A képeslapokról ismert Santorini és szomszédos szigeteinek csoportja a Kyklád-szigetek. Ha valaki hegyoldalba épült kék-fehér épületeket szeretne látni, szűk, fehér-lépcsős utcácskákkal, sötétkék tengerrel, ahogy az a filmekben van, akkor mindenképp ezeken a szigeteken kell körülnéznie. Az Égei-tenger középső részén elhelyezkedő szigetcsoport híres építészetének neve: Cycladic. Santorini a legfelkapottabb sziget a csoportból, de a Cyclades minden további szigete más és más, mindnek megvan a maga szépsége. Homokos, vagy épp sziklás tengerpartok, vízesések és barlangok, smaragdzöld erdők; látnivalókban nincs hiány! A Kiklád-szigetek: Amorgos, Anafi, Andros, Antiparos, Delos, Donousa, Folegandros, Ios, Irakleia, Kea, Kimolos, Koufonisia, Kythnos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Santorini, Serifos, Sikinos, Sifnos, Schinousa, Syros, Tinos.

8. Közép-Görögország

A régió egyike az ország leghegyesebb területeinek. Tájai szintén nagyon különbözőek: fenyő, tölgy, nyárfaerdők, dombok, folyók, síkságok és tavak váltakoznak az országrészben, miközben számtalan öböl is megtalálható itt, a Jón-szigetek szomszédságában. A rengeteg hegyvidéki táj természeti adottságai miatt télen is sok turistát vonz ide. Bár a látogatók többsége Delphi-re kíváncsi, vagy a drámaírókról híres Thebes legendás városára, Közép-Görögország rengeteg természeti szépséggel rendelkezik. Evrytania prefektúrát pl. Görögország Svájcának is nevezik.

9. Kréta 

Kréta a legrégebben ismert görög civilizáció (kb. i. e. 2600-–1400), a minószi kultúra központja volt. Fővárosa Heraklion, legnagyobb kikötője pedig a Szudai öböl, mely az északi partszakaszon található. Kréta a legnagyobb sziget Görögországban. Területe kb. 8336 km2, melynek több, mint 90 százaléka hegyvidék. A hegyeket termékeny fennsíkok és barlangok, teszik változatossá. Chania prefektúrábn tekinthető meg pl. a Samaria-hasadék, Európa legnagyobb folyóvölgye.

10. Közép-Makedónia

Makedónia egy ókori állam volt a Balkán északi részén, az ókori Görögország szomszédságában. Területe a modern Macedónia állam területével csak részben egyezik. Bár a mai macedón állam az egykori Makedóniával azonosítja magát, az állítás miatt Macedónia és Görögország között komoly ellentétek vannak. Az ókori Makedónia III. Alexandrosz, azaz Nagy Sándor uralkodó és hadvezér által vált világbirodalommá, amely halála után nem sokkal felbomlott. Történelmi városok és a legszebb, legtisztább, strandok bújnak meg itt.

11. Peloponnészosz 

A középkori Morea (eperfa) félsziget mai neve: Peloponnészosz, melynek jelentése: Pelopsz szigete. Pelopsz egy hős volt, aki a monda szerint meghódította a területet. A(fél)sziget területe 21.549 km2, legmagasabb pontja 2404 méter, mely a Taigetosz-hegységben van. Az 1893-ban épített Korinthoszi-csatorna az Égei-tenger és a Jón-tenger között 6300 m hosszú mesterséges vízi-útjának megépítésével a Peloponnészosz gyakorlatilag elszakadt a szárazföldtől. A csatorna megépítésével 400 km-es kerülőutat spórolnak meg a görögök. A Peloponesos déli részén, az Eurótasz és Knakion folyók között található Spárta, az ókori görög városállam.

12. Tesszália vagy Thesszália

Thesszália az egyik Görögország 13 régiója közül. Területe 14.036 km2. Thessaly neve eredete a mitikus hőssel, Aimona fiával, Thettalos-szal van összefüggésben. A régió nevéhez rengeteg mítosz fűződik és fontos szerepet játszik Görögország történelmében. Ancient Alos – a hellenisztikus város, Dimitriada, Dimini, Ferai – a csiszolt kőkorszak történelmi települései, továbbá a régió erődjei, barlangjai és kolostorai mind a hellenisztikus kultúra emlékművei. Thessalia természeti adottságait tekintve sem utolsó. A mísztikus Olympus, a görög mitológia 12 istenének az otthona, Görögország legmagasabb hegysége (2,917 m). Ebben a régióban található a híres Meteorák kolostorcsoportja is, mely a világörökség része.

13. Kelet Makedónia és Trákia

Trákia koronként változó földrajzi régió. Az ókorban Görögországtól északra fekvő európai területeket nevezték Thrakiának. Hérodotosz a trákokat a második legnagyobb népnek tartotta. A mai Trákiát Bulgária, Törökország és Görögország egy-egy része alkotja.

 karpathos

Főbb információk:

Terület: 131.957 km2
Népesség: 10.5 millió fő
Főváros: Athén (3.4 milló fő)
Hivatalos nyelv: görög (az üdülőhelyeken németül és angolul sokan beszélnek)
Pénznem: EURO
Időeltolódás: Magyarországhoz képest + 1 óra.
Vízum: Vízum nem szükséges. A beutazástól számított 3 hónapig érvényes útlevél. Magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal is utazhatnak!

Éghajlat:

A főszezonban a hőmérsékletek átlaga meghaladja a 30 °C-ot, júliusban és augusztusban hőhullámok is előfordulhatnak, amikor a hőmérő higanyszála a 40 °C-ot is megközelíti. Esőre csak május és szeptember hónapokban számíthatunk, akkor is ritkán hosszan tartóak, inkább hevesek és átfutók.

Árak, vásárlás:

A bankok általában hétfőtől péntekig 8.00 – 14.00 óráig tartanak nyitva, de az idegenforgalomra specializálódott helyeken a pénzváltók késő estig is a vendégek rendelkezésére állnak.
Az üzletek általában de. 8.30-tól 13.30-ig, ill. du. 17.30-tól 21.00-ig tartanak nyitva, a turistaközpontokban a nyitvatartási időt az üzletek tulajdonosai határozzák meg, így gyakran éjfélig is nyitva tartanak.

Szórakozás, éttermek:

Görögországban az éjszakai élet igen élénk, a bárok, szórakozóhelyek a hajnali órákig nyitva tartanak, ezért a korán nyugovóra térők esti pihenése nem mindig zavartalan. Az éttermi árak kb. a magyarországi árakhoz hasonlóak, de esetenként lehetnek eltérések. Borravalót szokás adni.

Egészség:

A csapvíz általában fogyasztható, de célszerűbb az élelmiszerboltokban megvásárolható palackozott vizet fogyasztani.

Autóbérlés:

Az autó- és robogóbérléshez B típusú jogosítvány és útlevél/személyi igazolvány szükséges. Autót csak minden 21. életévét betöltött, és legalább 1 éves jogosítvánnyal rendelkező személy bérelhet. Autóbérlés ára kb. 30-40 Euro/nap-tól, motor- és robogóbérlés ára kb. 15 Euro/nap-tól. Sok helyen kerékpár vagy quad bérlésére is van lehetőség. Robogó használatakor kötelező a bukósisak viselése!

Közlekedés:

A tengerparti nyaralóhelyek, városok között állandó autóbuszjáratok közlekednek.

Búvárkodás:

Mielőtt búvárkodni indul, kérjük, feltétlenül érdeklődjön az adott partszakaszra, illetve szigetre vonatkozó érvényes merülési szabályokról. A tengerben található számos antik tárgy miatt és mindenek előtt az országhatár közelében szigorúan tilos a búvárkodás. A tilalom megszegése szigorúan büntetendő.

Apartmanok:

Görögországban mediterrán életformát találnak. A házak praktikusan, de egyszerüen vannak berendezve. Az apartmanok konyhájában egy- vagy kétlapos villany- vagy gázrezsó, minimális mennyiségü főző és tálalóedény, poharak, evőeszközök vannak. Esetenként előfordulhat áram vagy vízkimaradás. A legtöbb házban a melegvizet napkollektor szolgáltatja, rossz idő esetén (május, október) elfogyhat a melegvíz. Az apartmanok bérleti díja tartalmazza a víz és áram díját.

Helyi szokások:

A görögök kényelmes emberek, nem szeretik, ha siettetik őket, ezt udvariatlanságnak veszik. Figyeljünk a mértéktartó öltözködésre, ha nyilvános helyre, templomba megyünk. A legtöbb üdülőhelyen nagyon komolyan veszik a szieszta idejét (minden nap 14-17 óráig), amikor a helyiek lepihennek, az üzletek zárva tartanak. Ne zavarjuk hangoskodással ezt az időszakot, inkább kövessük példájukat. A görögök udvariasak és rendkívül segítőkészek, ha észreveszik, hogy mi is azok vagyunk. Néhány esetlenül kimondott görög szó is csodákat tud tenni, ha segítségre van szükségünk, a helyiek az ilyen megnyilvánulásokat kifejezetten megtiszteltetésnek veszik.

Világörökség helyszínek Görögországban:

  · Bassae, az Apolló Epicurius templom (kulturális/1986)
  · A Delphoi romváros (Apolló-szentély) (kulturális/1987)
  · Az athéni Akropolisz (kulturális/1987)
  · Az   Athos-hegy (kulturális/természeti/1988)
  · A Meteóra-kolostorok (kulturális/természeti/1988)
  · Thesszaloniki ókeresztény és bizánci műemlékei (kulturális/1988)
  · Epidaurosz régészeti feltárásai (kulturális/1988)
  · Rhodosz középkori városa (kulturális/1988)
  · Olympia   régészeti feltárásai (kulturális/1989)
  · Müsztrasz (Mystras) (kulturális/1989)
  · Délosz szigete (kulturális/1990)
  · A Daphni és a Hossios Lukas kolostor, valamint a Nea Moni kolostor
    (Chiosz szigete) (kulturális/1990)
  · A Pythagoreion és a Heraion Szamosz szigetén (kulturális/1992)
  · Vergina régészeti feltárásának területe (kulturális/1996)
  · Mükéné és Tirünsz régészeti feltárása (kulturális/1999)
  · Patmosz szigetének történelmi óvárosa (Chorá) a „Teológus” Szent János  
    kolostorral és az Apokalipszis barlanggal (kulturális/1999)
  · Korfu óvárosa (kulturális/2007)

Miért Görögország?

Görögország nyaralás szempontjából a magyarok egyik legkedveltebb úti célja. Akit már egyszer rabul ejtett a görögországi tengerpartok szépsége, az újra és újra visszajár Görögországba nyaralni. Sétáljon azokon a tereken és helyeken, ahol az ókori legendák és mítoszok főhősei élték életüket! Nyaraljon Görögországban ott, ahol a történelem és a misztikum összemosódik! Választhatja bármelyik varázslattal teli helyet (Korfu, Rodosz, Sarti, Parália, Nei Pori, Tolo, Kréta, Zakynthos, Kefalonia), nem fog csalódni!  Egy görögországi nyaralás alatt az ember szinte újjászületik a kristálytiszta hullámok és az ámulatba ejtően vendégszerető emberek között. Miattuk egy görögországi nyaralás, vagy görög utazás sokszínű és megunhatatlan, hisz gyönyörű tájak és különleges gasztronómiai élvezetek várnak itt ránk.

Fontos elérhetőségek:
Magyarország görögországi nagykövetsége:

25-29. Odos Karneadou, Kolonaki, Athens 10675
Tel.: 00 30 210 7256 800, 7256 801, 7256 802
Fax: 0030 210 7256 840
Ügyelet: 00 30 694 /8601792, /8601793

Keresések eredményei
Tippünk
Viky Apartmanház

Viky Apartmanház

Önellátás
autóbusz egyéni -
4 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Michalis

Michalis

Önellátás
autóbusz egyéni -
4 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Ilias Apartmanház

Ilias Apartmanház

Önellátás
autóbusz egyéni -
4 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Katerina apartmanház

Katerina apartmanház

Önellátás
autóbusz egyéni -
4 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Nikos

Nikos

Önellátás
autóbusz egyéni -
4 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Kampuris Apartmanház

Kampuris Apartmanház

Önellátás
autóbusz egyéni -
4 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Tippünk
Koula apartmanház

Koula apartmanház

Önellátás
autóbusz egyéni -
4 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Klio

Klio

Önellátás
autóbusz egyéni -
4 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk

egyéb ajánlatok >