Ghána

Országok részlete

Ghána Ghána - transparent

árak: - .

A Ghánai Köztársaság Nyugat-Afrikában a Guineai-öböl partján terül el. A tengerparti területek alföldiek, melyek az ország szárazföldi területei felé nyúlnak. Az ország keleti részének a domborzata hegyes. A növénytakarót a belföldön szavannák, délen örökzöld trópusi esőerdők alkotják. A Volta-folyó felduzzasztásával és a duzzasztógát kiépítésével hozták létre az Asombo nevű víztározót, mely Afrika legnagyobb tava 8500 km2 területtel. Ghána fejlődő agrár ország, jelentős az ásványi nyersanyagok kitermelése.

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Ghánai Köztársaság

Államforma: elnöki köztársaság

Főváros: Accra

Terület: 238 540 km²

Lakosság: 27 043 093 fő

Hivatalos pénznem: Ghánai cedi

Nemzetiségek: A lakosság nagyon sokszínű, csakúgy mint egész Afrikában. Sokféle etnikai csoport él az országban, szinte mindannyian sötét bőrű szudáni népcsoportok.

Nyelvek: Ghána nyelvei a Niger-kongói nyelvcsalád ágaiba tartoznak

Vallások: 68,8%-a keresztény, 15,9%-a muzulmán, 8,5%-a törzsi vallású, 0,7% egyéb

Időeltolódás Magyarországhoz képest: -1 óra

Vízum: Ghánába magyar állampolgárok csak érvényes vízum birtokában utazhatnak be. A határon ellenőrzik a sárgaláz elleni védőoltás igazolását (nemzetközi oltási könyv), ennek hiányában a beutazást megtagadhatják.

Árak, vásárlás:

Bár a nagyvárosokban számos elfogadóhely van és pénzjegykiadó automaták is működnek, a hitelkártyacsalások miatt a nemzetközi bank- vagy hitelkártyák használata nem biztonságos, a kifizetéseket érdemes készpénzben bonyolítani.

UNESCO világörökségi helyszínek:

 · Erődítmények és kastélyok, Volta, Accra torkolata, a középső és nyugati 
    régiók (kulturális/1979) 
  · Az asantik hagyományos építményei (kulturális/1980)

Látnivalók:

  • Kakum Nemzeti Park
  • Elmina Kastély
  • Volta
  • Mole Nemzeti Park

Gasztronómia:

A fő étel a leves, vagy inkább a szósz. A leves vagy szósz általában egy igen sűrű erőleves, keményítővel dúsítva. Népszerű ételek: a földimogyoró, a tojás, a hal, a bablevél és a forowe, ami egy paradicsomos hallé, a jollof rizs, egy a paellára hasonlító étell hússal, rák kasszava lisztből készült tésztával, és gari foto, azaz tojás, hagyma, szárított rák és paradicsom garival, azaz manióka lisztből készült tésztával. Egy másik, mindenütt előforduló étel a fufu, ami kasszavából vagy jamból készült gombóc.

Éghajlat:

Ghána éghajlata trópusi. Délen, a partvidéken az évi csapadékmennyiség 2000 mm felett van, északon csak 1000 mm.

Biztonság:

Bár a közbiztonság régiós viszonylatban jónak mondható, számítani lehet vagyon ellen irányuló kisebb – ritkán akár fegyveres – bűncselekményekre. A lakosság barátságos az idegenekkel szemben, külföldiek ellen irányuló atrocitások nem jellemzőek.

Közlekedés:

Az utakon főleg személygépkocsik és trotrók (kisbuszok) közlekednek. Északon az emberek főleg kerékpárral járnak. Az utak az utóbbi időkben túlterheltek és a levegő elég szennyezett, mivel a járművek már elavultak. A fő tömegközlekedési eszköz a trotro, amely egy 12--35 fős kisbusz. Az országban nincsenek buszmegállók, vagy csak kevés. Ha valaki le, vagy fel akar szállni jeleznie kell a buszsofőrnek.

Egészség:

Egyre komolyabb méreteket ölt a Guineában kitört ebola-járvány a nyugat-afrikai régióban: Guineában, Libériában és Sierra Leonéban is.A konzuli szolgálat azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a jelenlegi közegészségügyi helyzetben lehetőleg ne utazzanak a fenti országokba. Ezen államok mellett mindenképpen érintett lehet Ghána, Bissau-Guinea és Gambia is. A járvány terjedése esetén a helyi hatóságok esetleg olyan intézkedéseket is hozhatnak, ami megakadályozza az adott ország elhagyását.

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Fontos elérhetőségek:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal, így az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Javasoljuk ezért, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.