Gambia

Országok részlete

Gambia Gambia - transparent

árak: - .

A volt brit gyarmat közel három évtizede állandó célpontja a skandináv, angol, holland utazóknak. Nem véletlenül, hiszen az ország a térség többi államához képest politikailag stabil, a közbiztonság kiváló és a szezon közel tíz hónapig tart. Gambia egyik varázsa a kis méretben rejlik, szinte alig van olyan térsége az országnak, ahonnan 10–15 kilométeren belül ne lenne elérhető az óceán vagy a folyó. Az Atlanti-óceán partja és a névadó Gambia folyó meseszép holtágai jelentik az első számú turistalátványosságot. Akit ennél több érdekel, néhány napos vidéki kirándulás keretében testközelből láthatja, hogyan élnek a törzsi társadalmak szokásait hiánytalanul őrző gambiaiak. Agyagból tapasztott, kör alakú kunyhók, véget nem érő rizsföldek és pálmaligetek, Afrika hamisítatlan szavannás tájképe jellemzi a vidéki összképet.

Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Gambiai Köztársaság

Államforma: elnöki köztársaság

Főváros: Banjul

Terület: 10 380 km²

Lakosság: 1 882 450 fő 

Hivatalos pénznem: Gambiai dalasi

Nemzetiségek: törzsi népek, legfőbb: 39,5% mandinka, 18,8% fulbe, 14,6% wolof

Nyelvek: angol

Vallások:  90%-a szunnita muszlim, 9%-a római katolikus, a maradék 1% pedig törzsi vallású.

Időeltolódás Magyarországhoz képest: -2 óra

Vízum: Az országba történő belépés csak érvényes vízum és sárgaláz elleni oltásról szóló igazolás birtokában lehetséges.

Éghajlat:

Az ország éghajlata tórpusi átmeneti, esős és száraz évszak váltakozik. A száraz évszak novembertől márciusig tart. A száraz passzátszél a Szaharából érkezik az országra. A páratartalom 30 és 60% között, az évi középhőmérséklet 21 és 27 °C között van.

Egészség:

Egyre komolyabb méreteket ölt a Guineában kitört ebola-járvány a nyugat-afrikai régióban: Guineában, Libériában és Sierra Leonéban is.A konzuli szolgálat azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a jelenlegi közegészségügyi helyzetben lehetőleg ne utazzanak a fenti országokba. 

Közlekedés:

Az országban az utcai közlekedés balos volt 1965-ig. Azóta jobbos lett. Az úthálózat 3742 km, ebből 723 km aszfaltozott. A legfontosabb út északon fut Banjul-Brikama-Basse Santa Su vonalon. A személyszállítás javát a Gambia Public Transport Corporation (GPTC) végzi. Az országban fontos a busztaxi.

Árak, vásárlás:

A helyi fizetőeszköz (Dalasi) Gambián kívül nem használható. A devizát bankokban és pénzváltókban tudja helyi valutára váltani (1 Euro=kb. 38 Dalasi). A feketepiacon váltott pénzt a rendőrség bünteti. A bankok Banjulban hétfőtől péntekig 8 órától 16 óráig tartanak nyitva, szombatonként pedig reggel 9-től 13.30-ig. A bankkártyákat a nagyobb hotelekben és üzletekben is elfogadják (gyakran azonban magas kezelési díjat számolnak fel, továbbá kedvezőtlen devizaárfolyamon juthat hozzá pénzéhez).

Biztonság:

Az országba látogatók lehetőség szerint ne hordjanak magukon értékeket, pl. óra, nyaklánc, karkötő, gyűrű. Ne viseljenek táskát az utcán; a pénz tárolására ajánlott a ruha alatt hordott kisméretű, nyakba akasztható táska, deréktáska.

Fontos elérhetőségek:

Tiszteletbeli konzul:
Ozsvári Zsuzsanna
Előhívó:
00-220
Telefon:
992-0333 (hivatal)
792-0333 (mobil)