Fülöp-szigetek

Országok részlete

Fülöp-szigetek Fülöp-szigetek - transparent

Kínálunk 1 szállás lehetőséget árak: 654 900 Ft - 654 900 Ft.

 A Délkelet-Ázsia keleti pereme mellett elterülő szigetállam 7107 szigetet foglal magába (apály alkalmával 7111), ebből kb. 800 lakott. 11 nagyobb szigete az ország területének 96%-át teszi ki. Legnagyobb és legnépesebb közülük Luzon. Az ország területének háromnegyede a szigetek ívét követő hegyvidék. Fülöp-Szigetek partjait négy tenger mossa. Keleten a Fülöp-tenger, nyugaton a Dél-kínai-tenger, délen a Sulu-tenger és a Celebesz-tenger.

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Fülöp-szigeteki Köztársaság

Államforma: elnöki köztársaság

Főváros: Manila

Terület: 300 000 km²

Lakosság: 99 921 800 fő 

Hivatalos pénznem: fülöp-szigeteki peso

Nemzetiségek: A filippínók tulajdonképpen kínai-fehér (európai) keverék népcsoport. 40% maláj etnikumú, akiknek a többsége (30%-a) Indonéziából érkezett. Velük együtt polinézek is érkeztek az országba. 

Nyelvek: filippino, angol, francia

Vallások: 83%-a római katolikus, 9%-a protestáns, 5%-a mohamedán, 3%-a pedig egyéb vallású

Időeltolódás Magyarországhoz képest: +8 óra

Vízum: 2013. augusztus 1-től turizmus céljával beutazó magyar állampolgárok legfeljebb 30 napig vízummentesen tartózkodhatnak a Fülöp-szigetek területén, amennyiben a magyar útlevél a Fülöp-szigetekről való tervezett elutazás napjától számított legalább 6 hónapig érvényes.

Biztonság:

A Fülöp-szigetek kiemelt tájfunveszélyes térség, évente több nagyszámú halálesetet okozó trópusi vihar is sújtja. 

  • Magyar állampolgárok ne utazzanak Mindanao, valamint a Sulu-szigetvilág (Basilan, Davao, Tawi-Tawi, Jolo) térségébe, ahol a fenti veszélyek halmozottan fennállnak. Ezen térségek az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába tartoznak.
  • Az ország többi területe a „II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek”kategóriába tartozik.

Árak, vásárlás:

Pénzváltáskor elkövetett csalás hivatalos pénzváltó helyeken is előfordulhat. A túlságosan vonzó árfolyam alapos okot adhat gyanakvásra, váltás előtt minden esetben javasolt tisztázni szóban is az árfolyamot, számlát kérni és távozás előtt a kapott összeget gondosan átszámolni. A Fülöp-szigetek pénzneme a peso (1 peso megközelítőleg 5 forint). Készpénzt csak a szükséges mennyiségben tartsanak maguknál. Fizetéskor lehetőleg használjanak bankkártyát vagy hitelkártyát. Különösen figyeljenek értéktárgyaikra, útlevelükre. Lehetőség szerint mindig vegyék igénybe a szállodák széfjét, értékmegőrzőjét.

Éghajlat:

Fülöp-Szigetek a forró és nedves trópusi éghajlati övben fekszik. Az éghajlatra a kelet-ázsiai monszun is hatással van. Az esős időszak csúcspontja a július-augusztus hónapok, amikor havonta akár 500 mm csapadék is leesik, és a levegő páratartalma akár a 99%-ot is eléri. A legmelegebb hónap a május, amikor a legmagasabb hőmérséklet 38 °C körül mozog. A hidegebb hónapok közé a január és a február tartozik, ilyenkor az átlaghőmérséklet 23–30 °C között mozog. A kiterjedt földterület és a hegyvonulatok az egyes területek között klimatikus eltéréseket okoznak, elsősorban a csapadék mennyiségét és eloszlását tekintve. Az éves csapadékmennyiség összesen 1000-5000 mm között mozog. A tájfunok a nyári hónapokban a keleti partokat érintik. Évente átlagosan 20 tájfun fordul elő, amelyek általában 3-4 napig tartanak. Ezek is leginkább Észak-Luzon területét érintik.

Közlekedés:

Az országban jobbra tartás van. A közlekedés általánosságban kaotikus, a közúti szabályok betartásának teljes hiánya jellemző. Vezetés közben fokozott éberség és figyelem javasolt. Gépjármű vezetéséhez, ill. bérléséhez nemzetközi jogosítvány szükséges.  

Gasztronómia:

A Fülöp-Szigetek hagyományosan különböző kultúra kereszteződésének tekinthető, a kínai-, a maláj- és a spanyol hatások egyvelege jellemzi, ami napjaink fülöp-szigeteki konyhaművészetében is megmutatkozik. Tán itt főznek a legkevésbé pikánsan egész Délkelet-Ázsiában. Az ételeket általában egyszerre tálalják fel és hőmérsékletük nem szokott meghatározó lenni. Túlnyomó részben kanállal és villával esznek, bár az utóbbi időben újra divatba jött, hogy az ételeket hagyományosan banánlevélen tálalják, és az evőszközök helyett a kezüket használják. Legkedveltebb eledelük a rizs (amiből itt mintegy 100 félét termesztenek), illetve a rizslisztből vagy a szójababból készült tészták. Az európai hatást az olivaolaj használata mutatja, valamint a fokhagymával párolt hagyma. A lakosság nagy része hallal és a tenger gyümölcseivel táplálkozik. Nemzeti italuk a sör, a legismertebb márka a San Miguel. A Red Horse márkájú sör nagyon erős. A kedvelt rum pedig a helyi Tanduay márka.

Egészség:

A csapvíz ivásra nem javasolt. 

Fontos elérhetőségek:

Cím:
4th Floor, the Athenaeum Building 160
L.P. Leviste St., Salcedo Village
Makati City, Metro Manila
Philippines
Előhívó: 
(632)
Telefon: 
811-5519, 811-5521
Tiszteletbeli főkonzul: 
Alfonso S. Yuchengco III. 

 

Keresések eredményei
Tippünk
Nagy Fülöp-szigetek körutazás pihenéssel Boracay szigetén

Nagy Fülöp-szigetek körutazás pihenéssel…

Program szerint
repülő Budapest
654 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés

egyéb ajánlatok >