Finnország

Országok részlete

Finnország Finnország - transparent

Kínálunk 3 szállás lehetőséget árak: 259 000 Ft - 309 000 Ft.

Finnországot, az erdők és tavak országát talán leginkább érintetlen természeti szépsége teszi híressé. Hatalmas kiterjedésű fenyőerdők, kristálytiszta folyók és tavak, harapnivaló friss levegő, fehér éjszakák és sarki fény - Finnországban a természet csaknem érintetlen szépségében tárul elénk. A szigetek ezrei közötti hajókirándulások hangulata vagy a lappföldi táj méltóságos csendje felejthetetlen élményeket ígér, amelyeket máshol aligha élhetünk át. Az "ezer tó országáról" tudnunk kell, hogy legalább 190 ezer tava van. Finnországban mindenki megtalálhatja a neki tetsző úticélt. Az imponálóan jól szervezett városok kulturális és szabadidős létesítményei óriási választékot és világviszonylatban is magas színvonalat nyújtanak. Mégis azok fogják leginkább megtalálni a számításukat, akik a rohanó hétköznapok, a városok zaja elől akarnak elvonulni, hiszen a védett természet különleges lehetőséget kínál az aktív pihenésre.

saarijarvikaamosLappföld

Főbb információk

Államforma: Köztársaság

Lakosság: Kb. 5,3 millió fő

Terület: 338 145 km²

Főváros: Helsinki (570 ezer lakos)

Hivatalos nyelv: Finn és svéd. Gyakorlatilag mindenki beszél angolul.

Pénz: Finnország pénzneme az euró (EUR). Kártyával mindenhol lehet fizetni, még kisebb összegeket is.

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok érvényes útlevél vagy személyi igazolvány birtokában utazhatnak be.

finnországfinnország kikötőLappföld

Biztonság:

A közbiztonság a világon a legjobbak közé tartozik, mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség.

Egészségügy és orvosi ellátás: A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint a finn állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai egészségbiztosítási kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.

Időjárás: Helsinkiben nyáron 21, télen -3, Észak-Finnországban nyáron 14, télen -12 fok az átlagos napi csúcshőmérséklet. Nyáron rövidujjú inget és pulóvert, illetve esőkabátot egyaránt érdemes vinni. Télen a normál téli utcai ruházat elegendő. A programokhoz (pl. hómobilozás) a szervezők biztosítják a különleges ruhát.

Nyáron délen napi 20, északon 24 órán át van világos. Decemberben Helsinkiben kb. napi 4 órán át van világos, míg északon néhány héten át nem kel fel a nap.
Csapadék bármikor előfordulhat.

Természet: Változatos növény-és állatvilággal rendelkezik: „élő természete” a téli hónapokban is megmutatja magát. Jellegzetes növénye a mocsári hamvas szeder, amiből a világon egyedül állóan likőrt készítenek. Az állatvilága is büszkélkedik érdekességekkel: medvék, rozsomák, jávorszarvasok, hiúzok és a rénszarvasok élőhelye.

Finnország egyik csodálatos természeti képe a Kaamos, vagyis a hosszú sarki éjszakák jelensége.
„A Nap a horizont alá bukik, a hold és a csillagok fénye a hóról tükröződik vissza”- talán így lehetne ezt a képet jellemezni.
Ahhoz, hogy megtapasztaljuk ezt a természeti csodát, egy egész telet kell töltenünk Finnországban, nyáron a nappalokat és az éjszakákat csak egy rövid alkony választja ketté, itt figyelhető meg a fehér éjszaka jelenség.

Időzóna: Az időeltolódás Magyarországhoz képest +1 óra Finnországban.

 

finnországHelsinkiSaarijarvi

Miért utazzunk Finnországba?

  • Helsinki, a gyönyörű főváros Finnország déli részén található, múzeumaival és megannyi építményeivel méltán foglalja el a központi helyet az ország életében. Nemzeti Múzeum, Heureka, a csodák palotája; Sziklatemplom, a városi állatkert.
  • Az ország nyugati része inkább a homokos tengerpartjairól nevezetes, az északi Lappföldön, pedig a számi kisebbség található, illetve a Joulupukki, a télapó lakhelye is. Ranau Vadas Park szintén itt található meg, egyedülálló északi és sarkköri vadállatokkal találkozhatunk.
  • Saarijärvi, a vízi állatkert, mely alkalmas egy családi program eltöltéséhez.
  • Külön érdemes megemlíteni Turku-t, mely Finnország egykori fővárosa volt, Rovaniemi-t, mely Lappföld fővárosa: „kapu az északi sark felé”.
  • Lappföldön járva érdemes megnézni Arktikumot, mely egy tudományos központ és múzeum, kiállításai mutatják be az Északi-sarkkör világát és csodáit.
  • Nemcsak a pihenni vágyók, a kalandtúrázók, a passzív pihenők, hanem a sportolni vágyó emberek is találnak számos lehetőséget: hegymászás, kerékpározás, horgászás, síelés.

ArktikumLappföldSaarijarvi

Költségek: Finnországban a nyugat-európai színvonalnak megfelelő árakkal találkozunk. Az éttermi étkezés és az alkohol drága, de a piacokon és a szupermarketekben kedvezőbbek az árak. Sok esetben lehet a magyarországiaknál alacsonyabb áron venni jó minőségű ruhát.

Néhány jellemző ár: múzeumi belépők 5-8 euró, olcsó éttermi ebédmenü 8-10 euró, ásványvíz szupermarketben 1 euró.

Közlekedés: Finnországban az utak nagyon jó minőségűek. A finnek nyugodtan, kiszámíthatóan vezetnek. A forgalom még a városokban is igen kicsi. A megengedett sebesség túllépését (lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h, autópályán 120 km/h) szigorúan büntetik.

A vasút megbízható, pontos, tiszta, kényelmes. Nagyobb távolságra érdemes repülővel menni.

MikulásRovaniemifinnország medve

Gyerekek: Finnország rendkívül gyerekbarát hely. Nagyon sok helyen van színvonalas játszótér, játszószoba, pelenkázóhely. A közlekedési eszközök tiszták és kényelmesek.

Szállások: Szinte valamennyi szálloda tiszta és jó színvonalú. A finnek a kívülről jellegtelen, belülről kényelmes szállodákat kedvelik. Az alacsonyabb kategóriájú szálláshelyek száma viszonylag alacsony. A szállodák között sem árban, sem minőségben nincsen nagy különbség. Általánosságban elmondható, hogy egy háromcsillagos szállodai szoba nem sokkal kerül többe egy éjszakára, mint egy ifjúsági szállás kétágyas szobája az ágynemű, a törülköző és a reggeli felárával.

Szokások: Az északi országokban megszokott módon jellemző a korrektség és pontosság. A csalás vagy a tisztességtelen üzleti viselkedés ismeretlen. A megbeszélt találkozókra pontosan érkeznek. A hivatalokban, de gyakran egyes áruházakban is jellemző a sorszám szerinti kiszolgálás, ügyintézés. Fontos a környezet védelme. A finnek a tolakodó magatartást elkerülik, nem szólnak bele a másik dolgába, de segítőkészek, barátságosak, közvetlenek.

Finnország - Észak-Európa más részeihez hasonlóan - a világ egyik legdemokratikusabb országa. Valós a különböző társadalmi csoportok, a férfiak és a nők, a különböző generációk közötti egyenlőség.

A finn nyelvben talán a legismertebb szó a szauna, amit már több ezer éve használnak a finnek, kezdetben még földbe ásták a szaunákat, majd egyre inkább kezdett elterjedni a modern szauna.

 

HelsinkiTurku

Gasztronómia: A finn szakácsművészetre főként az európai kontinentális, az orosz és a svéd konyha volt nagy hatással. A hagyományos finn ételek kedvelt alapanyaga a hal (elsősorban a lazac, valamint a tarka menyhal ikrája), továbbá a rénszarvashús. A helyi specialitások között említhető a karjalanpiirakka (rizsből vagy burgonyából készült karjalai pirog) és a kalakukko (hallal és disznózsírral töltött kenyértészta kisütve)

saarijarvifinnországfinnország

 

Keresések eredményei
Tippünk
Tippünk
Lesd meg a Mikulást! Ajándék minihómobilozás Mikulásfalván

Lesd meg a Mikulást! Ajándék minihómobil… starstarstarstar

Reggeli
repülő Budapest
279 000 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Adventi Csillagok - Ajándék minihómobilozás Mikulásfalván

Adventi Csillagok - Ajándék minihómobilo… starstarstar

Reggeli
repülő Budapest
309 000 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés

egyéb ajánlatok >