Finnország

Országok részlete

Finnország Finnország - transparent

árak: - .

Finnországot, az erdők és tavak országát talán leginkább érintetlen természeti szépsége teszi híressé. Hatalmas kiterjedésű fenyőerdők, kristálytiszta folyók és tavak, harapnivaló friss levegő, fehér éjszakák és sarki fény - Finnországban a természet csaknem érintetlen szépségében tárul elénk. A szigetek ezrei közötti hajókirándulások hangulata vagy a lappföldi táj méltóságos csendje felejthetetlen élményeket ígér, amelyeket máshol aligha élhetünk át. Az "ezer tó országáról" tudnunk kell, hogy legalább 190 ezer tava van. Finnországban mindenki megtalálhatja a neki tetsző úticélt. Az imponálóan jól szervezett városok kulturális és szabadidős létesítményei óriási választékot és világviszonylatban is magas színvonalat nyújtanak. Mégis azok fogják leginkább megtalálni a számításukat, akik a rohanó hétköznapok, a városok zaja elől akarnak elvonulni, hiszen a védett természet különleges lehetőséget kínál az aktív pihenésre.

saarijarvikaamosLappföld

Főbb információk

Államforma: Köztársaság

Lakosság: Kb. 5,3 millió fő

Terület: 338 145 km²

Főváros: Helsinki (570 ezer lakos)

Hivatalos nyelv: Finn és svéd. Gyakorlatilag mindenki beszél angolul.

Pénz: Finnország pénzneme az euró (EUR). Kártyával mindenhol lehet fizetni, még kisebb összegeket is.

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok érvényes útlevél vagy személyi igazolvány birtokában utazhatnak be.

finnországfinnország kikötőLappföld

Biztonság:

A közbiztonság a világon a legjobbak közé tartozik, mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség.

Egészségügy és orvosi ellátás: A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint a finn állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai egészségbiztosítási kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.

Időjárás: Helsinkiben nyáron 21, télen -3, Észak-Finnországban nyáron 14, télen -12 fok az átlagos napi csúcshőmérséklet. Nyáron rövidujjú inget és pulóvert, illetve esőkabátot egyaránt érdemes vinni. Télen a normál téli utcai ruházat elegendő. A programokhoz (pl. hómobilozás) a szervezők biztosítják a különleges ruhát.

Nyáron délen napi 20, északon 24 órán át van világos. Decemberben Helsinkiben kb. napi 4 órán át van világos, míg északon néhány héten át nem kel fel a nap.
Csapadék bármikor előfordulhat.

Természet: Változatos növény-és állatvilággal rendelkezik: „élő természete” a téli hónapokban is megmutatja magát. Jellegzetes növénye a mocsári hamvas szeder, amiből a világon egyedül állóan likőrt készítenek. Az állatvilága is büszkélkedik érdekességekkel: medvék, rozsomák, jávorszarvasok, hiúzok és a rénszarvasok élőhelye.

Finnország egyik csodálatos természeti képe a Kaamos, vagyis a hosszú sarki éjszakák jelensége.
„A Nap a horizont alá bukik, a hold és a csillagok fénye a hóról tükröződik vissza”- talán így lehetne ezt a képet jellemezni.
Ahhoz, hogy megtapasztaljuk ezt a természeti csodát, egy egész telet kell töltenünk Finnországban, nyáron a nappalokat és az éjszakákat csak egy rövid alkony választja ketté, itt figyelhető meg a fehér éjszaka jelenség.

Időzóna: Az időeltolódás Magyarországhoz képest +1 óra Finnországban.

 

finnországHelsinkiSaarijarvi

Miért utazzunk Finnországba?

  • Helsinki, a gyönyörű főváros Finnország déli részén található, múzeumaival és megannyi építményeivel méltán foglalja el a központi helyet az ország életében. Nemzeti Múzeum, Heureka, a csodák palotája; Sziklatemplom, a városi állatkert.
  • Az ország nyugati része inkább a homokos tengerpartjairól nevezetes, az északi Lappföldön, pedig a számi kisebbség található, illetve a Joulupukki, a télapó lakhelye is. Ranau Vadas Park szintén itt található meg, egyedülálló északi és sarkköri vadállatokkal találkozhatunk.
  • Saarijärvi, a vízi állatkert, mely alkalmas egy családi program eltöltéséhez.
  • Külön érdemes megemlíteni Turku-t, mely Finnország egykori fővárosa volt, Rovaniemi-t, mely Lappföld fővárosa: „kapu az északi sark felé”.
  • Lappföldön járva érdemes megnézni Arktikumot, mely egy tudományos központ és múzeum, kiállításai mutatják be az Északi-sarkkör világát és csodáit.
  • Nemcsak a pihenni vágyók, a kalandtúrázók, a passzív pihenők, hanem a sportolni vágyó emberek is találnak számos lehetőséget: hegymászás, kerékpározás, horgászás, síelés.

ArktikumLappföldSaarijarvi

Költségek: Finnországban a nyugat-európai színvonalnak megfelelő árakkal találkozunk. Az éttermi étkezés és az alkohol drága, de a piacokon és a szupermarketekben kedvezőbbek az árak. Sok esetben lehet a magyarországiaknál alacsonyabb áron venni jó minőségű ruhát.

Néhány jellemző ár: múzeumi belépők 5-8 euró, olcsó éttermi ebédmenü 8-10 euró, ásványvíz szupermarketben 1 euró.

Közlekedés: Finnországban az utak nagyon jó minőségűek. A finnek nyugodtan, kiszámíthatóan vezetnek. A forgalom még a városokban is igen kicsi. A megengedett sebesség túllépését (lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h, autópályán 120 km/h) szigorúan büntetik.

A vasút megbízható, pontos, tiszta, kényelmes. Nagyobb távolságra érdemes repülővel menni.

MikulásRovaniemifinnország medve

Gyerekek: Finnország rendkívül gyerekbarát hely. Nagyon sok helyen van színvonalas játszótér, játszószoba, pelenkázóhely. A közlekedési eszközök tiszták és kényelmesek.

Szállások: Szinte valamennyi szálloda tiszta és jó színvonalú. A finnek a kívülről jellegtelen, belülről kényelmes szállodákat kedvelik. Az alacsonyabb kategóriájú szálláshelyek száma viszonylag alacsony. A szállodák között sem árban, sem minőségben nincsen nagy különbség. Általánosságban elmondható, hogy egy háromcsillagos szállodai szoba nem sokkal kerül többe egy éjszakára, mint egy ifjúsági szállás kétágyas szobája az ágynemű, a törülköző és a reggeli felárával.

Szokások: Az északi országokban megszokott módon jellemző a korrektség és pontosság. A csalás vagy a tisztességtelen üzleti viselkedés ismeretlen. A megbeszélt találkozókra pontosan érkeznek. A hivatalokban, de gyakran egyes áruházakban is jellemző a sorszám szerinti kiszolgálás, ügyintézés. Fontos a környezet védelme. A finnek a tolakodó magatartást elkerülik, nem szólnak bele a másik dolgába, de segítőkészek, barátságosak, közvetlenek.

Finnország - Észak-Európa más részeihez hasonlóan - a világ egyik legdemokratikusabb országa. Valós a különböző társadalmi csoportok, a férfiak és a nők, a különböző generációk közötti egyenlőség.

A finn nyelvben talán a legismertebb szó a szauna, amit már több ezer éve használnak a finnek, kezdetben még földbe ásták a szaunákat, majd egyre inkább kezdett elterjedni a modern szauna.

 

HelsinkiTurku

Gasztronómia: A finn szakácsművészetre főként az európai kontinentális, az orosz és a svéd konyha volt nagy hatással. A hagyományos finn ételek kedvelt alapanyaga a hal (elsősorban a lazac, valamint a tarka menyhal ikrája), továbbá a rénszarvashús. A helyi specialitások között említhető a karjalanpiirakka (rizsből vagy burgonyából készült karjalai pirog) és a kalakukko (hallal és disznózsírral töltött kenyértészta kisütve)

saarijarvifinnországfinnország