Fidzsi-szigetek

Országok részlete

Fidzsi-szigetek Fidzsi-szigetek - transparent

árak: - .

Fidzsi két nagyobb (Viti Levu, Vanua Levu) és több mint 300 kisebb szigetből áll, és mintegy 2000 kilométerre Új-Zélandtól északkeletre terül el a Csendes-ócánban. Az ország neve Paradicsomot jelent, ami nem is meglepő, ha végigtekintünk kék lagúnáin, fehérlő homokpartjain, felhőtlen égboltján. A Fidzsi-szigetek ország mivoltában mintegy 300 szigetet foglal magába, melyek a fő sziget, Viti Levu kivételével csodás korallgyűrűkben helyezkednek el. Lakosságának közel fele őslakos fidzsi, akik mintegy 3500 éves kultúrára tekintenek vissza, mindmáig őrzik természetességüket, s óvják csodálatos természeti környezetüket.

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Fidzsi-szigeteki Köztársaság

Államforma: köztársaság

Főváros: Suva

Terület: 18 270 km²

Lakosság: 858 038 fő

Hivatalos pénznem: fidzsi dollár

Nemzetiségek: A fidzsi szigeti, sötét bőrű melanéz őslakosság aránya, ma már 53%. Arányuk folyamatosan nő.

Nyelvek: angol, fidzsi, hindi

Vallások: 53%-a keresztény, 38%-a hindu és 8%-a muzulmán

Időeltolódás Magyarországhoz képest: +12 óra

Vízum: Magyar állampolgárok számára a turizmus céljából történő beutazáshoz nem szükséges vízum.

Látnivalók:

A tengerparti városrész nagyon érdekes, a turistáknak meg kell látogatni a Fővárosi Piacot az egzotikus gyümölcsök és zöldségek, halak és fűszerek miatt. Nadi Fidzsi harmadik legnagyobb városa, Viti Levu nyugati felén van. Nadi gazdasága teljes egészében az idegenforgalomra épül, a különböző színvonalú szolgáltatások száma a turisták részére szinte végtelen. Nagy arányú a fidzsi-i indián lakosság, ők a cukorföldekre ideszállított munkások negyedik generációs leszármazottai. A Sri Siva Subramaniya templom és a piac a város turisták által leglátogatottabb helyei, emellett pedig számos sportlehetősége is vonzó a külföldiek számára. Mamanuca-szigetcsoport Viti Levu sziget nyugati partja mellett fekszik, Nadiból könnyen elérhetők ezek a szigetek hajóval. Népszerű a könnyűbúvárkodásra, szörfözésre és fehérhomokos strandra vágyók körében. Növény- és állatvilága is érdekes. Sigatoka Viti Levu déli részén, Fidzsi második legnagyobb folyójának partján fekvő kisváros. A piac és egy nagy mecset a fő látnivalók, és remek kiindulópont a sigatoka-i homokdűnék és a Sigatoka-völgy felfedezésére is. A völgyben közel 2OO kulturális és régészeti lelőhely található.

Közlekedés:

Nemzetközi repülőterek: NAN - Nadi, Fiji - International PTF - Malololailai, Fiji - Malololailai SUV - Suva, Fiji - Nausori SVU - Savusavu, Fiji - Savusavu Közlekedés az országon belül: >Elég jók és viszonylag olcsók a belföldi közlekedési lehetőségek. A legdrágább természetesen a repülőgép, sok hazai légitársaság üzemeltet járatokat a szigetcsoportok között, de gyakoribb a komp- és hajóközlekedés. A kompok olcsók, gyakran járnak és megbízhatóak, a helyiekkel való találkozás pedig még érdekesebbé teszi a hajózást. A kompútvonalak Viti Levu és Vanua Levu főbb tengerparti területeit kötik össze a többi nagyobb szigettel. Hajóbérlési lehetőség is van. A nagyobb szigetek buszhálózata jó, a városokon kívül mód van az éppen arrajáró busz leintésére. A nagyobb központok között expresszbuszok közlekednek, a helyi buszjáratok pedig megállnak minden egyes faluban, amelyet érintenek útjuk során; bármelyikkel való utazás kellemes, jó lehetőséget nyújt az ismerkedésre a helyi lakosokkal, és hatékony közlekedési mód.

Gasztronómia:

kawa elterjedt ital, de nem kávé. Fidzsin yanggonának hívják. Borsnövény gyökeréből készül egyszerű módon: hideg vizet öntenek rá, és egy ideig nyomkodják a vízben a gyökérzúzalékot. Az így nyert ital hasonlít a tejeskávéhoz, alkoholtartalma nincs, de érzéketlenné teszi az ivó nyelvét és ínyét. Furcsa, szokatlan ital ez, de a trópusi melegben hűsítő. Igaz, nem a legegészségesebb, de kismértékben nem ártalmas, de ha túlzásba viszik, veszélyes, állítólag a lábat is megbéníthatja.

Éghajlat:

A Fidzsi-szigetek éghajlata trópusi, mely meleg és párás klímát eredményez. Legnagyobb mértékben a Csendes-óceán befolyásolja. A déli desztináció csapadékban bővelkedik, az északi területeken némiképp kevesebb esőre kell számítani. Az évi átlaghőmérséklet 23-27 °C között alakul.

Egészség:

Javasoljuk olyan utazási és egészségbiztosítás megkötését, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, ha az ellátás helyben nem biztosítható.

Árak, vásárlás:

Az alapvető termékek árait figyelembe véve egy étkezés megközelítőn 3 és 20 $ közé tehető, a szállások 5 $-tól kezdődnek és egészen többszáz $-os határig mozognak.  A szigetek között viszonylag kedvező áron (napi 30-40$) lehet utazgatni, mindazonáltal nem nehéz súlyos összegeket elkölteni, tekintettel arra, hogy a helyiek jelentősen berendezkedtek az idegenforgalom elősegítésére.

Biztonság:

Az ország a „II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek” kategóriájába tartozik.

Fontos elérhetőségek:

Canberra Nagykövetség
Cím: 17 Beale Crescent, DEAKIN, ACT 2600
Előhívó: 00-61-2
Telefon: 6282-2555, 6282-3226 
Ügyelet: 00-61-4-3855-6504
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Csaba Gábor

Néhány hasznos tanács:

  • Borravalót ebben a térségben nem szokás adni és az alkudozást a legtöbb helyen udvariatlanságnak tartják. Ez alól kivételt képeznek az őslakos indiánok, akik nyitottak az alkura, ráadásul hitük szerint a nap első vásárlóját elveszíteni rossz szerencsét jelent, így a kora reggeli időszakban biztosan sikerül jó üzletet kötnünk.
  •  Az elektromos áram 240 V feszültségű, 50 Hz, az európai normáktól eltérő típusú csatlakozókkal, így adapterre szükség van.