Fehéroroszország

Országok részlete

Fehéroroszország Fehéroroszország - transparent

árak: - .

Fehéroroszország avagy Belarusz Köztársaság egy Kelet-európai ország, melyet keletről Oroszország, délről Ukrajna, nyugatról Lengyelország, északról Litvánia és Lettország határol. A mai állam területe a szláv népek őshazája, itt alakultak ki többek között azok a keleti szláv törzsek, melyekből később az orosz, az ukrán és a belarusz nép származott. Területének az egyharmadát erdő borítja és az országban mintegy 11 ezer tó található, többségük igen kis területű. Svédek, ukránok, lengyelek, litvánok, franciák, oroszok, németek vonultak itt keresztül az évszázadok alatt, helyenként iszonyatos pusztítást hagyva maguk után.

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Belarusz Köztársaság

Államforma: elnöki köztársaság

Főváros: Minszk

Terület: 207 600 km²

Lakosság: 9 467 000 fő

Hivatalos pénznem: Belarusz rubel

Nemzetiségek: 81% belarusz, 11 % orosz, 4% lengyel, 3% ukrán, 1 % zsidó

Nyelvek: orosz, belarusz

Vallások:  ortodox, római katolikus, egyéb (zsidó, muzulmán, protestáns)

Időeltolódás Magyarországhoz képest: +1

Vízum: A magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok kizárólag vízum birtokában léphetnek a Belarusz Köztársaság területére. A Belarusz Köztársaságba beutazni kívánó magyar állampolgárok 20 eurót kötelesek fizetni az egyszeri beutazásra jogosító átutazó vízumért, 35 eurót a kétszeri átutazó belépőért, míg a többszöri átutazó belépés 75 euróba kerül. 

Miért utazzunk Fehéroroszországba?

Akiket érdekel a történelem, különösen a hadtörténet azoknak kifejezetten jó célpont. Az utókor ma a felújítható várakat, kastélyokat, erődítményeket igyekszik megóvni, s ahol ez nem vagy csak részben lehetséges, ott a konzervált falmaradványok között monumentális, egyben megrendítő hatású szobrokat, emlékműveket emel, amelyek magukban is megérnek egy látogatást.

UNESCO világörökségi helyszínek:

  · Mir kastélyegyüttes (kulturális/2000) 
  · A Radziwill család rezidenciája építészeti és kulturális komplexuma
  · Nesvizhben (Nieswiez) (kulturális/2005)   
  · A Struve földmérővonal

Látnivalók:

  • Minszk
  • Bialowiezai erdő
  • Miri várkastély
  • Breszti erőd
  • Braslau tavak
  • Nemzeti Történeti Múzeum
  • Szűz Mária Templom
  • Belavezsszkaja Puscsa Nemzeti Park

Éghajlat:

Az ország éghajlata mérsékelt-kontinentális. A Kelet-európai síkvidék többi részéhez képest viszonylag erős az óceáni hatás klímájában. Délnyugatról északkelet felé haladva csökken az átlaghőmérséklet, Breszt környékén az évi középhőmérséklet 8 °C, Vicebszknél már csak 5 °C

Gasztronómia:

A közhiedelemmel ellentétben, hogy a fehérorosz konyha  csak burgonyából és zöldségekből áll, a helyi gasztronómia az egyik legváltozatosabb a kontinensen. A zöldség és a burgonya a leginkább jellemző, de sűrűn előfordul még a borsó és egyéb hüvelyesek, káposzta, sárgarépa, és  különböző gombák, ez utóbbi csak párolt, vagy főtt formában. A hagyományos helyi ételek közé tartozik még a "gulbishnik" (különböző sült összetevők burgonyapürével), "Botvinnik" leves (gabonafélék és zöldségek), töltött gomba, tojás, "morkva" ( sárgarépa leves), "gryzhanka" ( karalábé leves), "garbuzok" (sütőtök leves), a káposzta leves gombával és még a sült retek mézzel. 

Egészség:

Az egészségügyi ellátás színvonala kielégítő, de bizonyos esetekben célszerű lehet a térítéses magánklinikák szolgáltatásait igénybe venni. A járvány és közegészségügyi helyzet kielégítő. Az ország délkeleti részét jelentősen érintette a csernobili sugárzás. Az ebből a régióból származó tej és gombafélék még mindig fertőzöttek, így ezen élelmiszerek fogyasztását mellőzni szükséges, különösen, ha nem hivatalos elárusítóhelyen kínálják a termékeket. A csapvíz fogyasztása még a szállodákban sem javallott, jó minőségű ásványvíz viszont gyakorlatilag mindenhol kapható.

Közlekedés:

A nagyobb városokban elfogadható minőségű, aránylag rendszeresen közlekedő tömegközlekedési járművek vannak, s vonatkozik ez Minszkre is, ahol két metróvonal is jár. A vonaljegyek ára olcsó, kevesebb, mint 20 euró centnek megfelelő összeg. Sok és viszonylag olcsó taxi-társaság működik, amelyek gyorsan elérhetőek. A viteldíjat ajánlatos előre tisztázni, illetve kérni kell a mérőóra bekapcsolását.  

Biztonság:

Belaruszban a fegyveres testületek intenzív jelenléte miatt a közbiztonság kielégítő, a szokásos óvatosság és gondosság elvének alkalmazása azonban így is ajánlott. A szállodai szobában semmilyen komolyabb értéket nem tanácsos hagyni; útlevelet, repülőjegyet/vonatjegyet, pénzt semmiképp sem.

Árak, vásárlás:

Pénzt bankban, szállodában, vagy utcai hivatalos pénzváltó helyeken célszerű váltani számottevő eltérés nincs az árfolyamok között. Bár még mindig jelentős a készpénz forgalom, ma már általánosan elfogadott a bankkártya (Visa, MasterCard) használata, de felhívjuk a figyelmet, hogy az American Express kártyát nem fogadják el az országban. Sok ATM-automata is lehetőséget biztosít a pénzfelvételre. Kiutazáskor a fel nem használt rubelt vissza lehet váltani külföldi fizetőeszközre. A töltőállomásokon az üzemanyagért lehetséges dollárral, euróval, illetve orosz rubellel is fizetni.

Fontos elérhetőségek:

Tűzoltó: 101
Mentő: 103
Rendőrség: 102

Cím: 
220034 Minszk, Platonova utca 1/b

Előhívó:
00-375-17
Telefon:

233-91-68
233-91-87
Ügyelet:

00-375-44 721-8005
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet:
Sziklavári Vilmos

Néhány hasznos tanács:

  • A helyiekkel való magánbeszélgetésekben ne kezdeményezzük a belarusz politikai helyzet megvitatását. Kényelmetlen helyzetbe hozhatjuk magunkat és főleg a fehérorosz beszélgetőpartnerünket. Van, aki szerint a bérekről, a munkakörülményekről sem tanácsos érdeklődni.