Egyesült Államok

Országok részlete

Egyesült Államok - USA Egyesült Államok - USA - transparent

Kínálunk 45 szállás lehetőséget árak: 169 900 Ft - 1 049 900 Ft.

Régió:

Az Amerikai Egyesült Államok 50 tagállamot és egy szövetségi körzetet foglal magába.9,83 millió négyzetkilométeres területével és közel 318 millió fős lakosságával az Egyesült Államok a világ harmadik egnagyobb és haramdik legnépesebb állama. A Sziklás-hegységben alapították a világ első nemzeti parkját, Yellowstonet. Jelenleg ötvennyolc nemzeti park van és több száz más szövetségi szinten kezelt park, erdő és vadon hagyott terület.

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Amerikai Egyesült Államok

Államforma: elnöki szövetségi köztársaság

Főváros: Washington 

Terület: 9 826 630 km²

Lakosság: 318 697 314 fő

Hivatalos pénznem: amerikai dollár ($)

Nemzetiségek: fehér 80%, afro-amerikai 13%, ázsiai 4,5%, őslakos 1%, egyéb 1,5%, cigány 0,4%.

Nyelvek: angol

Vallások: protestáns 52%, római katolikus 26%, zsidó 2%, muzulmán 2°, egyéb 18%

Időeltolódás Magyarországhoz képest: New York -6 óra Budapesthez képest.

Vízum: A magyar állampolgárok turista és üzleti célból vízum előzetes beszerzése nélkül utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba, maximum 90 napos tartózkodásra, amennyiben regisztrálnak az ESTA rendszerében. 

Miért menjünk az Egyesült Államokba?

Az, aki még soha sem járt az USA-ban, annak a fejében is ott halmozódnak annak a világnak az életképei. Hihetetlenül élvezetes turistaként odakint felfedezni, hogy a tévében, a moziban látott gesztusok, mimikák, utcai hangulatok, zajok mennyire tisztán visszaköszönnek. 

UNESCO világörökségi helyszínek és látnivalók:

 · Mesa Verde Nemzeti Park (kulturális/1978) 
  · Yellowstone Nemzeti Park (természeti/1978) 
  · Grand Canyon Nemzeti Park (természeti/1979)
  · Everglades Nemzeti Park (természeti/1979)
  · A Függetlenség Csarnoka, Philadelphia (kulturális/1979)
  · Redwood Nemzeti Park (természeti/1980)
  · A Mamut Barlang Nemzeti Park (természeti/1981)
  · Olympic Mountains Nemzeti Park (természeti/1981)
  · Cahokia Mounds Állami Történelmi Lelőhely (kulturális/1982) 
  · Great Smoky Mountains Nemzeti Park (természeti/1983)
  · La Fortaleza és San Juan óvárosa Puerto Ricoban (kulturális/1983)               
  · Szabadság-szobor (New York) (kulturális/1984) 
  · Yosemite Nemzeti Park (természeti/1984) 
  · Chaco Kulturális Nemzeti Történelmi Park (kulturális/1987)
  · Monticello és a Virginiai Egyetem Charlottesvilleben (kulturális/1987)
  · Hawaii Vulkánok Nemzeti Park (természeti/1987) 
  · Pueblo de Taos (indián falu) (kulturális/1992) 
  · Carlsbad Caverns Nemzeti Park (természeti/1995) 
  · Papahanaumokuakea Tengeri Nemzeti Park (természeti-kulturális/2010)

Látnivalók: Hollywood, Las vegas, New York, Philadelphia, Miami, Los Angeles

Időjárás:

Az Egyesült Államokban a nagy méret és a földrajzi változatosság miatt többféle éghajlat alakult ki. A nyugati hosszúság 100. fokától keletre az éghajlat nedves kontinentális északon és esős szubtrópusi délen. Florida déli csúcsának éghajlata trópusi, akárcsak Hawaii-é. A nyugati hosszúság 100. fokától nyugatra a préri félsivatagi. Ilyen a nyugati hegyvidék nagy része is. Az éghajlat száraz a Nagy-medencében, sivatagi délnyugaton, mediterrán Kalifornia partvidékén, óceáni Oregon és Wasinghton partvidékén, valamint Dél-Alaszkában. Alaszka legnagyobb része szubarktikus vagy sarkvidéki éghajlatú.

Gasztronómia:

A hálaadás napi pulyka például tipikusan amerikai étel. A steak, a roston és grillen sült ételek - barbeque úgyszint hagyományos amerikai finomságok. Ha megnézünk egy Egyesült államokbeli főzőműsort, grillezni szinte mindegyikben szoktak. A rántott csirke, vagy a csípős csirkeszárny is jellegzetesen amerikai, de mindezeket számtalan módon készítik el.

Egészség:

Az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi rendszere és az egészségügyi ellátás magas színvonalon működik. Minden körülmények között ajánlatos, hogy az Egyesült államokba utazó magyar állampolgárok az utazás előtt kössenek egészségbiztosítást; az amerikai egészségügyi ellátás egyéni igénybe vétele ugyanis rendkívül magas költségekkel járhat.

Biztonság:

Az USA-ban a közbiztonság világviszonylatban jónak mondható, köszönhetően a nagyszámú és jól felszerelt rendőri erőknek. A bűncselekmények túlnyomó része nem a turisták által látogatott helyeken történik. Ennek ellenére ajánlatos az alapvető biztonsági óvintézkedések betartása: kerüljük a félreeső helyeket, ne viseljünk feltűnő ékszereket, és ne hordjunk magunkkal nagyobb mennyiségű készpénzt.

Árak, vásárlás:

Az étkezés az éttermekben viszonylag drága, azonban készételek széles skálájából választhat. Az éttermi ebéd ára 6-12 USD, a vacsora ára 8-15 USD. Bankkártyával szinte mindenhol és mindent fizethetünk. Bank automaták sűrű rendszere található itt, ezért szinte bárhol készpénzhez juthat.

Közlekedés:

Szokványos magyar jogosítványt elfogadják, de egyévesnél hosszabb tartózkodás esetén már nem érvényes a használata. Több mint 4 200 000 kilométer út található az Egyesült Államokban országszerte; ezeket lehetnek alacsonyabb és magasabb rendű utak egyaránt.Fontos tudni, hogy ha kikerülünk a nagyvárosok vonzáskörzetéből van, hogy csak 100 kilométerenként tudunk tankolni. Mielőtt nekivágunk egy nemzeti parknak vagy egy alacsonyabb rendű útnak, feltétlenül töltsük tele a benzintartályt.A parkolás a nagyvárosokban elég költséges, így ügyeljünk rá, hogy olyan szálláshelyet foglaljunk, ahol ezért nem kell külön fizetni.

Fontos elérhetőségek:

Washington D. C. nagykövetség
3910 Shoemaker Street, NW, Washington D.C. 20008
Tel: 202-362-6730
Fax: 202- 966-8135
Vész esetén hívható telefonszám: 911
 
Néhány hasznos tanács:
  • Tekintettel az USA keleti partvidékét sújtó, az átlagosnál hidegebb és csapadékosabb téli időjárásra, indulás előtt célszerű tájékozódni a célállomás időjárási viszonyairól és az egyes járatok indításáról. 
  • A jobb oldali közlekedés van érvényben, a távolságokat mérföldben, a sebességet mérföld/h-ban adják meg. A biztonsági öv használata és négy éves korig a speciális gyerekülés használata mindenütt kötelező! 
  • Minden körülmények között ajánlatos, hogy az Egyesült államokba utazó magyar állampolgárok az utazás előtt kössenek egészségbiztosítást; az amerikai egészségügyi ellátás egyéni igénybe vétele ugyanis rendkívül magas költségekkel járhat.

 

Keresések eredményei
Tippünk
Tippünk
Tippünk
Tippünk
Fedezze fel San Francisco-t!

Fedezze fel San Francisco-t! starstarstar

Önellátás
egyéni -
195 500 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Tippünk
Virgin-szigetek és a Bahamák

Virgin-szigetek és a Bahamák

Teljes ellátás
egyéni -
235 800 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés

egyéb ajánlatok >