Dominikai Köztársaság

Országok részlete

Dominikai Köztársaság Dominikai Köztársaság - transparent

Kínálunk 78 szállás lehetőséget árak: 304 596 Ft - 1 826 580 Ft.

Régió:

A Dominikai Köztársaság egy spanyol nyelvű ország a Karib-tengeren. Kolumbuszt idézve: Dominika a leggyönyörűbb föld, amelyet emberi szem valaha látott. Ez az állítás a mai napig megállja a helyét, hiszen ez a karibi sziget valóban maga a paradicsom. A Dominikai Köztársaság területe 2000 évvel ezelőtt még az Arawak-indiánok birodalma volt. Az indiánok kenukkal érkeztek a karib-tengeri szigetre, ahol békés települést alakítottak ki. 1492. december 5-én Kolumbusz Kristóf India helyett, melynek felfedezésére indult, ezen a karib-tengeri szigeten kötött ki. Az újonnan felfedezett ország a "Santa Maria" nevet kapta. Az itt található hegyes vidék miatt a spanyolok szinte otthon érezték magukat, és ezért "Espanola" névre keresztelték át a területet. 4 évvel később építették a sziget első városát, Santo Domingót, ahol a Columbus Palota is található, amely ma múzeumként üzemel. Santo Domingo óvárosát az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. A Samana-félsziget 14 km széles, szinte érintetlen öblében minden évben december és március között megfigyelhetik a párzásra ideérkező bálnákat. Történelmi jelentősége és természeti szépsége miatt a karib szigetvilágban fekvő országot évek óta számos turista keresi fel, hogy élvezzék a napsütést, a kristálytiszta tengert és a kókuszpálmák árnyékát. Mindezt kiegészíti a helyi emberek vidámsága és szívélyes vendégszeretete.

Főbb információk:

Hivatalos megnevezés: Dominikai Köztásaság

Államforma: elnöki köztársaság

Főváros: Santo Domingo

Terület: 48 730 km²

Lakosság: 10,378,267 fő

Hivatalos pénznem: dominikai peso

Nemzetiségek: mulatt 73%, 16% fehér, 10% fekete, egyéb

Nyelvek: spanyol

Vallások: római katolikus 64%, egyéb 36% 

Időeltolódás Magyarországhoz képest: -6 óra

Vízum: Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak Dominikára, belépéskor azonban turistakártyát kell kiválatni, melynek díja 10 USD/fô. Az útlevélnek a beutazáskor még 6 hónapig
érvényesnek kell lennie.

 

UNESCO világörökségi helyszínek:

· Santo Domingo gyarmatosítás korabeli óvárosa (kulturális/1990)
 · A Morne Trois Pitons Nemzeti Park (természeti/1997)

Látnivalók:

  • Playa Dorada
  • Punta Cana
  • Hickory hajóroncs
  • Bauco de la Piata Nemzeti Park
  • Monte Christi Nemzeti Park

Éghajlat:

Éghajlata trópusi monszun. A hőmérséklet egész évben egyenletes, 20–30 °C közötti. A legmagasabb hegyek csúcsán januárban előfordulhat éjszakai fagy. A csapadékos évszak nyáron van, amikor előfordulhat hurrikán is. A csapadék megoszlása nagyon egyenlőtlen, északon és keleten évi 2500 mm, nyugaton 500 mm.

Gasztronómia:

Tipikus ételei a kókuszos-diós hal, és a "La Bandera" is, ami halból, babból és rizsből áll. A "Chicharon de Cerdo" ecettel pácolt szalonna. A "Chen Chen" fűszeres marinádban megfőzött apró kukoricadarabokból áll, melyet kecskehúshoz tálalnak. A "Chaca" egy édesség, melyet kukoricából, tejből, cukorból, fahéjból és kókuszdióból készítenek. A legtöbb étel alapja a főzőbanán, melyet pürének és pasztának állítanak elő, úgy hogy banánlevélbe göngyölve sós vízben megfőzik. Inni főleg gyümölcsleveket isznak, mint például a papaya, narancslé, ananász, kókusztej. Nagyon ízletes a sörük és a rum, mely a tipikus dominikai koktélok alapja, mint a "Pina Colada" vagy a "Cuba Libre".

Biztonság:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy értékeikre, hivatalos okmányaikra (útlevél) kiemelt figyelmet fordítsanak. Az okmányokról érdemes fénymásolatot készíteni! 

Árak, vásárlás:

Az itteni pénznem a dominikai peso-RDS, ami 100 centavosból áll. A bankjegyek 5, 10, 20 50, 100 , 500, 1000-es tételekben vannak forgalomba bocsátva. Egyforma nagyságúak, de más- más színűek. Hosszas használat után lekopik a festék, ezért vigyázni kell a bankjegyekkel. A pénzérmék 1, 5 peso-s, valamint 50, 25, 10, 5 és 1 centavos-os tételekben kerülte forgalomba. Az 50 centavosnál kisebb értékű érméket már nem használják, inkább csak gyűjtők számára fontosak. Pénzt szállodákban ,vagy bankokban válthatunk. Ajánlatos kis részletekben pénzt váltani. Bankkártyát csak a magasabb kategóriájú szállodákban fogadnak el. A dominikai pénznem ki és bevitele az országba nem engedélyezett. A helyi lakosság az amerikai dollárt is elfogadja.

Egészség:

A kiutazáshoz semmilyen kötelező védőoltás nem szükséges. Ajánlott azonban magunkkal vinni elegendő mennyiségű, itthon használatos gyógyszert és rovarok elleni szereket. Az időeltolódás miatt néhányunknak 2-3 nap is szükséges lehet az átálláshoz .Ezt leghatékonyabban akkor lehet átvészelni, ha rögtön első nap a lehető leghosszabb ideig maradunk ébren. Az első napokban nem ajánlatos túl sok ismeretlen gyümölcsöt megkóstolni, és vigyázni kell az édes koktélokba kevert alkohollal is, amik ugyan nagyon finomak, de hatásuk kiszámíthatatlan. Oda kell figyelni a hőségre és próbáljuk meg elkerülni a dehidratációt, ajánlatos naponta 3-4 l folyadékot fogyasztani. Napozásnál használjunk magas faktorú fényvédő krémeket.

 

Közlekedés:

Az autóbérlés drága, s aki nem ismeri a dominikaiak vezetési stílusát s az útviszonyokat, annak nem ajánlatos a volán mögé ülni. Nem beszélve arról, hogy a turista centrumok közelében gyakoriak a rendőrök, s egy fehér autóvezető a legkényelmesebb bevételi forrás az alacsony bérű rendőröknek. A carro-k személyautók, amik nappal iránytaxiként közlekednek. A végállomásról akkor indulnak el, ha teljesen megtelt a kocsi. A megteltet nem európai értelemben kell venni, nem ritka, hogy a sofőrrel együtt 6-7 személy ül a kocsiban.  Nagy távolságok megtételére modern, komfortos légkondicionált buszokkal ("Caribe Tours", "Metro Tours") lehet eljutni, amik csak nagyobb városokban állnak meg. A légkondicionálás a legtöbbször túl erős, ezért ajánlatos pulóvert s hosszú nadrágot vinni.

Fontos elérhetőségek:

Cím:
Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna
Előhívó:
00-53-7

Telefon:
833-3365, 833-3346

Ügyeleti mobil:
00-53-5 280-21-10

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet:
Dr. Drexler András

Keresések eredményei
Tippünk LM
Sosua by the Sea Boutique Beach Resort

Sosua by the Sea Boutique Beach Resort starstarstar

Reggeli, All inclusive
repülő Bécs, Budapest
304 596 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 4,6 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Bellevue Dominican Bay

Bellevue Dominican Bay starstarstar

All inclusive
repülő Bécs, Budapest
312 587 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 3,4 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM FM
Tropical Princess Beach Resort & Spa

Tropical Princess Beach Resort & Spa starstarstar

All inclusive
repülő Bécs, Budapest
319 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 4,2 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Puerto Plata Village

Puerto Plata Village starstarstar

Reggeli, All inclusive
repülő Bécs, Budapest
321 577 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 4,2 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Don Juan Beach Resort

Don Juan Beach Resort starstarstar

All inclusive
repülő Bécs, Budapest
322 909 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 3,6 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Villa Taina

Villa Taina starstarstar

Reggeli, Félpanzió
repülő Bécs, Budapest
326 239 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 5,4 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Be Live Experience Hamaca

Be Live Experience Hamaca starstarstarstar

All inclusive
repülő Bécs, Budapest
327 238 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 3,1 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Grand Paradise Playa Dorada

Grand Paradise Playa Dorada starstarstarstar

All inclusive
repülő Bécs, Budapest
328 236 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 5,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Mercure Comercial

Mercure Comercial starstarstar

Reggeli, Félpanzió
repülő Bécs, Budapest
329 235 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 4,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk LM
Coral Costa Caribe

Coral Costa Caribe starstarstar

All inclusive
repülő Bécs, Budapest
332 565 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 4,1 / 6Holidaycheck értékelés

egyéb ajánlatok >