Dél-Afrika

Országok részlete

Dél-Afrika Dél-Afrika - transparent

Kínálunk 4 szállás lehetőséget árak: 153 900 Ft - 1 234 900 Ft.

Régió:

Dél-Afrika teli bájjal és történelemmel, ősi hagyományokban gazdag, melyeket még most is őriz és alkalmaz a mai lakosság. Az ország elsődleges látványosságai kétségkívül a nemzeti parkok. Az érintetlen és vad táj évszázadok óta változatlan, pont ezért keresi fel sok kalandvágyó turista helyi idegenvezető segítségével. 

afrika botswana madarakZambia namibia elefánt

Érdemes felkeresni a városokat is, hogy bepillantást nyerjünk az emberek életébe. A legkeresettebb, Fokváros szívélyesen fogadja látogatóit, a jó közlekedésnek köszönhetően könnyen elérhető innen a Jóreménység foka, fóka szigetek, Cango barlang, vagy a messzebb található Krüger Nemzeti Park.

Megéri a többi várost is meglátogatni, mindenütt találkozik az ősi és a modern világ, mely teljes szimbiózisban él, és ehhez társul a méltán híres afrikai vendégszeretet.

Dél-Afrika az utóbbi években a nemzetközi turizmus egyik legjelentősebb fogadó országává vált. Ehhez hozzájárultak a színvonalas szállodák, a kiváló infrastruktúra, a kellemes éghajlat, a barátságos emberek és persze a látnivalók sokasága: a csodálatos tájak, a nemzeti parkok hihetetlenül gazdag állatvilága, a különleges vegetáció, az őslakosság egzotikus kultúrája, a történelmi emlékek bősége és a gyönyörű városok szebbnél szebb épületei. E sokféleség és az itt élő emberek legkülönfélébb bőrszíne és származása miatt szokták Dél-Afrikát Szivárványországnak nevezni.

 cape townCape TownPretoria

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Dél-Afrikai Köztársaság

Államforma: parlamentáris köztársaság. Két önálló királyság található az ország területén belül: Lesotho és Száziföld.

Főváros: Pretoria

Terület: 1 219 912 km2

Lakosság:  43 400 000 fő

Hivatalos pénznem:  rand. 1 ZAR = 100 cent. Az utazási csekkeket minden nagyobb településen beváltják, de a legalacsonyabb kezelési költséget a First National Bank fiókjaiban kérik. Az átváltási igazolásokat célszerű megtartani, mert csak azok bemutatásával tudjuk visszaváltani pénzünket. A nemzetközi hitelkártyákat széles körben elfogadják. A külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott, azonban érkezéskor bevallási kötelezettség van. A helyi valuta be- és kivitele korlátozott (5 000 ZAR-ig lehetséges). 

Lakosság: fekete (75.2%), fehér (13.6%), ázsiai

Nyelvek: Az országban sok száz nyelvet ill. nyelvjárást beszélnek. A főbb nyelvek: angol, afrikaans, zulu (30,1%), szvázi (3,4), ndebele (2%), déli-szotó (10%), északi-szotó, conga (5,6%), cvána (10,3%), pedi (11,9%), venda (2,9%) és sosza (xhosza) (22,3%).

Vallások: keresztény, törzsi vallások, muszlim, hindu

Időeltolódás Magyarországhoz képest: + 1 óra

Vízum: Nem szükséges, magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Dél-Afrikába. Az útlevélnek a visszautazástól számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

 cape town pingvindél-afrikaDél-Afrika Richtersveld

Miért válasszuk a Dél-Afrikai Köztársaságot?

Kulturális sokszínűségével, festői tájaival, vadvilágával, közmondásos vendégszeretetével és beruházási lehetőségeivel Dél-Afrika az utazók számára bőséggel kínál vonzó lehetőségeket. Számos szafari túra kiindulási pontja.

Az UNESCO Dél-Afrikában a következő helyszíneket ismerte el, mint a világ kulturális és természeti örökségének részét:

 • Sterkfontein, Swartkrans, Kromdraai őskori emberi lelőhelyei;
 • Robben-sziget;
 • Ukhahlamba / Drakensberg Nemzeti Park a természeti világörökségnek is része;
 • Mapungubwe kultúrtáj;
 • A Richtersveld botanikai és kultúrtáj.
 • Greater St.Lucia Wetland Nemzeti Park
 • Ukhahlamba / Drakensberg Nemzeti Park (a kulturális világörökségnek is része);
 • A Cape floral régió védett területe - különlegesen változatos, szárazságtűrő növényvilág;
 •  Vredefort kráter

 CapetownDél-Afrika Sabiedélafrika

Nemzeti parkjai:

A tíz nemzeti park közül a kereken 20 000 km²-es, transvaali Krüger Nemzeti Park a legnagyobb. A parkban jelentős számban figyelhető meg elefánt, bivaly, zsiráf, strucc, hiéna, oroszlán, gepárd, leopárd, majom, víziló, varacskosdisznó, krokodil és különböző antilopfélék. A Mountain Zebra Nemzeti Parkban sikerült megtelepíteni a kipusztulástól fenyegetett hegyi zebrát. A Hluhluwe Nemzeti Park a fehér és a fekete orrszarvú védett élettere. Az Augrabies-vízesés Nemzeti Park tartozik még a nevezetesebbek közé.

DélafrikaKrügerkruger

Élővilág és természetvédelem:

Állatvilága rendkívül gazdag: oroszlán, fehér és fekete orrszarvú, elefánt, kafferbivaly, leopárd, zebra és hiéna, valamint víziló kószál szabadon. Nagyon változatos a madárvilág is. Sok helyütt vannak mérges kígyók (puffogó vipera, zöld- és fekete mamba), skorpiók. A természetes ellenségeik visszaszorulása miatt újra elszaporodtak a vándorsáskák, melyek óriási károkat okoznak a növényzetben.

Az ország flórája szintén változatos. Bár az égetéses erdőirtás és a túlzott legeltetés jelentősen megváltoztatta az eredeti növényzetet. Összefüggő örökzöld erdők ma már csak délen, a tengerparti övezetben, és keleten, a peremhegység legcsapadékosabb keleti lejtőin akadnak. Mindössze az ország területének 3%-át borítja erdő. A felföldön leginkább legelők vannak: északnak haladva egyre több az ernyős akácia és a majomkenyérfa. Az északkeleti tengerpartot pálmák és mangrove szegélyezik. Fokföld különleges, fajtákban gazdag növényzetében méter magas hangafélék, tölgyek, píniák, eukaliptuszok és berkenyefélék, például proteák találhatók. A passzátok öntözte délkeleti partvidéken esőerdő-öv húzódik pálmafákkal, aloéval és vadbanánnal. A déli tengerparton és a partközeli hegységben fokföldi típusú mediterrán növényzet él. Különleges az úgynevezett Knysa-erdő, de a legtöbb helyen már csak a keménylevelű, örökzöld növényekből álló másodlagos bokros növényzet található. A Dél-Afrikai Köztársaság nemzeti virága a királyprotea.

proteadél-AfrikaKrueger szafari

Főbb látnivalók: 

Fokváros a harmadik világ és a fejlett országok keveréke. A város Dél-Afrika legrégibb települése, leginkább csodálatos strandjairól, tengerpartjáról és lenyűgöző hegyláncairól híres. A legnevezetesebb látnivalók a belvárosban találhatók. A Jóreménység kastély az ország legrégebbi, európaiak által épített épülete. A Dél-Afrika Múzeum dinoszaurusz-leleteiről és a busmanokat bemutató kiállításáról híres. A Victoria and Alfred Waterfront hangulatos bárjaival, éttermeivel és vadonatúj tengeri akváriumával várja a látogatókat. A Table Mountain-ra közlekedő drótkötélpályás felvonó megéri a kicsit drágább viteldíjat, ugyanis a hegytetőről szép időben meseszép kilátás tárul elénk. A hegyen található Kirtenbosch botanikus kert a világ egyik legszebb kertje.
Durban az ország legismertebb tengerparti üdülőhelye, mely nem csak gyönyörű tengerpartjáról, hanem kulturális eseményeiről, múzeumairól, templomairól és mecseteiről is híres.
A Garden Route a déli tengerparton fut végig, csodálatos erdők, vadvirágos rétek és gyönyörű strandok mentén.
Johanessburg az ország leggazdagabb városa, lakói közül azonban sokan kénytelenek bádogviskókban élni. A dél-afrikai valósággal itt szembesül igazán az ember.
Krueger Nemzeti Park a világ egyik legrégebbi és legismertebb parkja. Az oroszlánokat, leopárdokat, elefántokat, bölényeket és orrszarvúkat mind megtekinthetjük, ha szerencsénk van.

 FokvárosdurbanKrüger

Időjárás: mérsékelt és szubtrópusi, régióktól függően.
Az ország éghajlata száraz és meleg, amit az óceán közelsége és a magaslatok tesznek egy kicsit változatosabbá. A keleti országrész és Fokváros környéke a legcsapadékosabb, a Namíbiával határos sivatagos területek pedig a legszárazabbak. A déli partvidéken kellemes, szinte mérsékelt övi, a keleti parton viszont trópusi éghajlat uralkodik.

Ajánlott gyógyszerek:
 • Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, akár többféle hasmenés elleni szer, hasfogó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.
 • Az irodánk nem biztosít gyógyszert az utazáson résztvevőknek, kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segédkezni.
Ajánlott oltások és gyógyszerek:
 • Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz, malária elleni gyógyszer
 • A biztonság kedvéért utazás előtt (lehetőleg minél hamarabb) konzultálj a háziorvosoddal.
 • Nemzetközi Oltóközpont: Budapest, IX. ker. Gyáli út 2-6. E épület.
 • Nemzetközi Oltóhely: Budapest, XIII. ker. Váci út 174.

                                        


Étkezés:

Dél-Afrika étkezési szokásait a hosszan tartó angol befolyás határozza meg, az étlapok az összes Londonban szokásos ételt tartalmazzák: sültek, főtt zöldségek és chips a legáltalánosabb fogások. A dél-afrikai sör elsőrangú, és érdemes megkóstolni az egyre nagyobb ismertségnek és népszerűségnek örvendő borokat is.

Közlekedés:

Taxival javasolt, autóbérlés lehetséges.
Johannesburg-ba és Cape Town-ba repülővel juthatunk el.
Dél-Afrikát érdemesebb bérelt autóval felfedezni, a tömegközlekedés ugyanis nagyon drága. A városokban kétféle busz közlekedik, a nagyon tiszta, kényelmes Translux buszok, és az olcsó, zsúfolt és koszos Transtate buszok.

Elektromosság: 250 V Pretoriában, az ország többi részében 220/230 V.

Vásárlás: 

Az egész világon deklarált elefántcsont embargó miatt nem ajánlott elefántcsontból készült tárgyakat vásárolni, mert ez gondot okozhat a vámnál.

dél afrikaKrüger szállás

Keresések eredményei
Tippünk
Fedezze fel Fokvárost!

Fedezze fel Fokvárost! starstarstar

Reggeli
egyéni -
153 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Tippünk
Tippünk
Dél-Afrika, a Viktória-vízesés és Mauritius

Dél-Afrika, a Viktória-vízesés és Maurit…

Program szerint
repülő Budapest
1 234 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés

egyéb ajánlatok >