Csehország

Országok részlete

Csehország Csehország - transparent

Kínálunk 30 szállás lehetőséget árak: 12 990 Ft - 125 000 Ft.

Régió:

20 éve folyamatosan nő a Csehországba látogatók száma. Emiatt a városok szinte teljes mértékben "turistaparadicsommá" váltak. A magyar turisták számára Csehország még felfedezésre vár, annak ellenére, hogy közel van hozzánk. Gyönyörű fenyvesei, a rengeteg épen maradt középkori vár, kastély, a magukkal ragadó kisvárosok és nem utolsó sorban Európa egyik legnépszerűbb fővárosa Prága felejthetetlen élményt nyújt minden idelátogatónak. Meg kell hagyni, az Arany Város valóban minden képzeletet felülmúl. Az óváros girbegurba utcácskái, az eldugott sikátorok titkai, a Károly-híd kőszentjei mind-mind izgalmas látnivalók. Azért ne hagyjuk ki az ország többi részét sem, Csehország nem csak Prágát jelenti! Ott vannak a méltóságteljes hangulatú, régi fürdővárosok, a különös, meseszerű kastélyok, a takaros erdők és a földalatti barlangok. Az ország a művészetek, a történelem, a sör és a konyhaművészet országa.

Prága tört.negyedsör vytopna

 

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Cseh Köztársaság

Államforma: parlamentáris köztársaság

Főváros:Prága

Terület: 78 865 km2

Lakosság: 10 494 000 fő

Hivatalos pénznem: cseh korona

Nemzetiségek: cseh, morva, sziléziai

Nyelvek: cseh

Vallások: keresztény

Időeltolódás Magyarországhoz képest: azonos időzónába esik

Útlevél: nem szükséges, magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal is utazhatnak.

Miért utazzunk Csehországba?

Ez a hozzánk távolságban, történelmében, kultúrájában is közelálló ország a turisták szinte mindenféle igényét képes kielégíteni! Legyen szó vár-, vagy kastélylátogatásról, kerékpár- vagy gyalogtúrákról, luxus gyógyfürdőzésről vagy sörgyár látogatásról, téli síelésről vagy nyári tóparti hűsölésről, itt mindent megtalálhatunk!

cesky krumlov raftinglednicko

UNESCO világörökségi helyszínek Csehországban:

 • Brno – Tugendhat-villa

A villa 1930-ban épült. A funkcionalista építészet egyik nagyjelentőségű emlékét Ludwig Mies van der Rohe német építész építette a Tugendhat család számára. A jelenleg látogatható épületet a 80-as években teljesen felújították.

 • Český Krumlov

A jelenlegi hatalmas kastély alapjai a XIII. század közepéből származnak, melyet fokozatosan bővítettek, alakítottak. Főbb részei a történelmi színház, az 1748-ból származó bálterem, gobelingyűjtemény és lovarda. Az utóbbi évek árvizei érintették a várost is, de ennek ma már nyoma sincs. Érdemes legalább 5-8 órát kalkulálni Český Krumlov meglátogatására.

 • Holašovice

A dél-csehországi Holašovice falucska a köznemes és lovag Holašról kapta a nevét, akinek az emberei itt telepedtek le. A falu az országrész parasztbarokkjának gyöngyszeme. A falu 1292-1848-ig a Vyssy Brody cisztercita rendház fennhatósága alá tartozott. A 22 parasztportát érdemes megtekinteni.

 • Kroměříž

Az Érseki Palota eredetileg egy gótikus vár, amit később reneszánsz katéllyá alakítanak és a XVIII. században kapja barokk formáját. 1949-ig az olomouci püspök és érsek székhelye volt. A palota belső berendezése igen gazdag. Kroměříž büszkélkedhet még a történelmi parképítészet nem csak Csehországban, de Európában is egyeülálló hatalmas parkjaival.

 • Kutná Hora 

A királyi város fontos műemléke az 1330-1420 között épült Szent Jakab-templom. A szemben álló plébánia épület volt a főpénzverő háza. Ehhez csatlakozik az un. Olasz Udvar. A legmegragadóbb késő gótikus emlék a Szent Borbála-templom

 • Lednicko-Valtický areál 

Lednicében neogótikus vár, épen maradt barokk lovarda, park minarettel, franciakert. Valticében nagykiterjedésű barokk kastélyegyüttes pazar belső berendezéssel és környezetében parkokkal és szabadtéri színpaddal.

 • Litomyšl 

A szabályos négyzet alakú reneszánsz kastély a város büszkesége, mely 1568-1577 között épült. Homlokzata szkrafittóval gazdagon díszített, belső udvarát belső árkádok szegélyezik. A kastély saját sörfőzdéjében született B. Smetana - emlékére itt van a cseh zene múzeuma is. A város gazdag egyházi emlékművekben valamint reneszánsz és barokk épületekben.

 • Olomouc 

Olomoucban található a világörökség részét képező és cseh földön a legnagyobbnak számító barokk szoborcsoport a maga 34 méterével. Helyi művészek készítették 1716-1754 között.

 • Prága történelmi központja

A város a leglátványosabb átalakuláson IV. Károly uralma alatt ment át, amikoris a Vár császári székhely, majd II. Rudolf uralma idején a XVI.-XVII. században a tudomány és művészet központjává válik. 1918-tól a Vár a mindenkori köztársasági elnök székhelye.

prága toronyprága s. vitus

 • Telč 

Csehország minden kétséget kizáróan egyik legszebb városa, melyben az ember méltán érzi azt, hogy pár száz évvel visszament az időben. Gótikus épületek alapjaira épült reneszánsz kastélyegyüttes, ami egyébként része a mai városközpontnak. Mikszáth Fekete városnának televiziós filmváltozatának egyes részeit is itt forgatták.

 • Třebíč 

A város - a morvaországi zsidó kultúra központja - rendkívűl gazdag egyházi műemlékekben - az egyik a gótikus Szent Prokop Bazilika. A zsidók és keresztények itt mindig békében éltek egymás mellett. A több, mint 120 zsidó lakóépület mellett különleges értéket képvisel a zsinagóga.

 • Žďár nad Sázavou 

A magyarnak nehezen kiejthető (ejtsd: zsgyár nad sázavou) város felett emelkedik a Zelená hora (Zöld hegy). Az ötszögletű Nepomuki Szen János-templomot G. Santinival egy cisztercita apát építette 1719-1722 között.

Gasztronómia:

A tipikus cseh étel a knédli sült hússal és savanyú káposztával, meg persze egy kis sörrel. Knédli van többféle is: a klasszikusnak számító zsemlyés – apróra vágott zsemlyét tesznek a tésztájába. Van a krumplis – a legközkedveltebb, továbbá a füstölt apróra vágott sertéshúst tartalmazó. Az almásrétes ugyanolyan közkedvelt, mint Magyarországon. Meg kell még mindenképpen említeni, hogy a cseh konyha sok lisztet használ, a levesek is sűrűk, viszont ha a legfinomabbat akarjuk megkóstolni, válasszuk a nevesincs levest, vagy más néven a Kulajdát, vagy a Kyselot, a savanyú kenyérlevest.Mint mindenütt másutt Közép-Európában, a cseh kulináris szokásokra is az a jellemző, hogy viszonylag kevés, ám kitűnő alapanyagot használnak fel, és az a céljuk, hogy felkészítsék a szervezetet a kemény munkára és a hideg telek átvészelésére. A sertéshús az első (vepr), a marhahús (hovezí maso), a borjú (telecí maso), a csirke (kure), a liba (hus) és a kacsa (kachna) előtt. A halételek jobbára a pisztrángra (pstruh) és a pontyra (kapr) korlátozódnak.A másik nemzeti gasztro-jellegzetesség a sör. Bárhová megyünk az országban, bárhol találni fogunk olyan helyet, ahol a megfelelő pénz kifizetésének fejében egy korsó finoman gyöngyöző habos folyékony kenyeret tesznek elénk. Ezt bizonyítja az is, hogy Csehországban az egy főre eső évi sörfogyasztás eléri a 157 litert, és ebben a csehek világelsők. A leghíresebb cseh sörök a következők: Pilzner Urquell, Staropramen, Kozel, Litovel, Krusovice, Gambrinus, Budvar stb.

holasoviceprága2

Közlekedés:

Csehország autópályáin matricás fizető rendszer van használatban. A matricát kötelező a szélvédőre ragasztani! A vidéki városok és Prága tömegközlekedése magas színvonalú, kulturált, megbízható. A járművek tisztasága és műszaki állapota kifogástalan. A tömegközlekedési eszközök szigorú menetrend szerint közlekednek. Példa: ha egy busz 18:45-kor indul egy köztes megállóból, de már 18:40-kor odaér, akkor egyszerűen megvárja az indulási időt. Túl szép? Igen, de igaz!Menetjegyeket a nagyobb jegypénztárakban és a sűrűn elhelyezett és kifogástalanul működő automatákból is lehet vásárolni, csak legyen elegendő aprópénz nálunk.

 Személyautókra vonatkozó 2014 évi autópálya matrica árak:

10 napig érvényes matrica ára - 310 CZK

1 hónapig érvényes matrica ára - 440 CZK

1 évre szóló matrica ára - 1500 CZK

Motorral az autópályák használata ingyenes.

Biztonság:

Biztonsági helyzetét tekintve Csehország lényegében nem különbözik Magyarországtól vagy a vele szomszédos államoktól. Az általános közbiztonság jónak minősíthető, az országot illetően nincs ismert konkrét terrorfenyegetés.

Árak, vásárlás:

Csehországban megfelelő számú pénzkiadó ATM automata (csehül: bankomat) található. Az üzletek, szállodák, panziók többségében lehet bankkártyával fizetni, ugyanakkor a vendéglők sok esetben csak készpénzt fogadnak el. A nemzetközi szokásoknak megfelelően a pénzváltók, de sokszor a szállodák valutaváltói is különböző mértékű kezelési költséget vonnak le. Számos pénzváltó hirdeti úgy magát, hogy nem számol fel kezelési költséget („No Commission”), de ez esetben az általa alkalmazott árfolyam kedvezőtlenebb lehet.

Egészség:

A közegészségügyi helyzet jó, járványveszély nem áll fenn. Az egészségügyi ellátás általános színvonala megfelelő.Csehországban 2004. május 1. óta az EU más tagállamaihoz hasonlóan az Európai Unióban használatos ún. EU egészségbiztosítási kártya segítségével lehet igénybe venni a rövid távú beutazóknak (turisták, látogatók) nyújtott sürgősségi (cseh nyelven: akut) egészségügyi ellátást.

Éghajlat:

Csehország éghajlata mérsékelt kontinentális, meleg nyarakkal és viszonylag felhős, csapadékos, hideg telekkel. A téli és a nyári hőmérsékleti értékek között a szárazföldi elhelyezkedés miatt viszonylag nagy a különbség

Fontos elérherőségek:

Cím
Pod Hradbami 17, Praha 6-Střešovice
Előhívó:
00-420
Telefon:
220-317-200 - telefonközpont (munkaidőben)
Ügyelet:
602 22 44 15 (hétvégén, ünnepnapokon és munkaidő után)
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: 
Pető Tibor

 

 

Keresések eredményei
Tippünk
Punkva-barlang és Brno

Punkva-barlang és Brno

Önellátás
autóbusz -
12 990 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk FM
Tippünk LM
Prága Városlátogatás

Prága Városlátogatás

Reggeli
repülő Budapest
24 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk FM
Advent Prágában

Advent Prágában starstarstar

Reggeli
autóbusz -
26 490 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés

egyéb ajánlatok >