Cook-szigetek

Országok részlete

Cook-szigetek Cook-szigetek - transparent

árak: - .

A Cook szigetcsoport a Csendes-óceán déli részén, Amerikai Szamoa és Francia Polinézia között helyezkedik el, 13 lakott és 2 lakatlan szigetből áll. Nevét a felfedezőjéről, James Cookról kapta, aki 1773-ban partra szállt. A Csendes-óceán egyik legszebb szigetcsoportja a Cook-szigetek. A paradicsomi állapotokat őrző sziget gyönyörű tengerpartjai, szélben hajladozó pálmái, felejthetetlen naplementéi örökre szóló élmények maradnak azoknak a szerencséseknek, akik eljuthatnak ide.

Főbb információk:

Hivatalos megnevezés: Cook-szigetek

Államforma: alkotmányos monarchia

Főváros: Avarua

Terület: 17 794 fő

Lakosság: 240 km²

Hivatalos pénznem: Új-zélandi $, Cook-szigeteki $

Nemzetiségek:  81%-a polinéz, 14%-a európai, 5%-a pedig egyéb népcsoporthoz tartozik

Nyelvek: angol, maori

Vallások: 70 %, katolikusok 7%, a többi részét egyéb felekezetek, gyülekezetek egészítik ki.

Időeltolódás Magyarországhoz képest: +10 óra

Vízum: Magyar állampolgárok számára a turizmus céljából történő beutazáshoz nem szükséges vízum (31 napon belüli tartózkodás esetén).

Látnivalók:

  • Avarua
  • Városi Könyvtár és Múzeum
  • Papeiha kő
  • Hét az egyben kókuszfa
  • Kulturális Falu
  • Arutanga
  • Wigmore vízesés

Éghajlat:

Cook-szigetek éghajlatát lényegében a passzát-szelek, az esős időszak és az Egyenlítőtől való távolság határozza meg. A passzát-szelek biztosítják egész évben a kellemes, lágy szellőt. A heves trópusi esős időszak novembertől áprilisig tart, melynek lefolyása rövid ideig tart. A legalacsonyabb hőmérséklet augusztusban van, ekkor a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 C, az éjszakai pedig 18 C. Februárban uralkodik a legmagasabb hőmérséklet az év folyamán, átlagosan 29 C. 2-3 évenként forgószél talál otthonra a szigeten. A tájfun szezonja novembertől márciusig van.

Árak,vásárlás:

A legtöbb szállodában és étteremben lehet kredit kártyával fizetni, van ugyanis összeköttetésük a bank hálozattal. Az üdülőparadicsom nem a legvékonyabb pénztárcával rendelkező turisták célpontja, átlagos igények mellett az üdülésünk napi 100-150 amerikai dollárba is belekerülhet. Érdemes utazási csekket vásárolnunk a nyaralásra, több mint 4%-os különbség van ugyanis az átváltási árfolyamok között. Legcélszerűbb Raratongán beváltanunk pénzünket és csekkjeinket, ugyanis a kisebb szigeteken elég bonyolult a pénzváltás.

Közlekedés:

A közlekedés fordított mint nálunk, megegyezik az Angliai modellel. A közlekedés végtelenül egyszerű. Fő közlekedési eszközök a moped és a motorkerékpár. Aki viszont a Cook-szigeteken autót szeretne vezetni, annak szüksége van a cook-szigeteki közlekedési szabály elsajátítására. Ennek megszerzéséhez elegendő egy csekély összeg befizetése illetmény gyanánt és a jogosítvány igényét, szándékát be kell nyújtani az avaruai rendőrkapitányságon. Ők ezt követően kiadják egy kedves Souvenir kíséretében. Aki mopeddel vagy motorkerékpárral szeretne közlekedni, és nincs jogosítványa, annak kell egy tiszteletkört tenni az épület körül.

Árak,vásárlás:

Hivatalos pénznem a cook -szigeti dollár, mely a gyakorlatban valójában új-zélandi dollár. Forgalomban vannak hazai érmék is, melyek nagyon szépek. A numizmatikusok különösen értékesnek, dekoratívnak tartják a 3 dolláros bankjegyet. Rarotongán, Aitutakin minden érvényes, forgalomban lévő kreditkártyát elfogadnak. Készpénzt is fel lehet venni Avaruában kreditkártyával. A kisebb szigetekre elegendő, ha van NZ dollárunk .

Egészség:

Cook-szigeteken időről időre gondot okoz az ivóvíz-ellátás biztosítása, ezért javasoljuk a palackozott és biztonságos helyről származó víz fogyasztását. Javasoljuk olyan utazási és egészségbiztosítás megkötését, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, ha az ellátás helyben nem biztosítható.

Gasztronómia:

A polinézek szívesen esznek, és olykor sokat is. Legszívesebben az Umu-ban (földbe vájt kemencében) készült ételeket fogyasztják. rendszerint a vasárnapi mise után Umukai (díszebédet) rendeznek, ide minden családtagot meghívnak . Ilyenkor párolt tárogyökér, édesburgonya, főtt banán, Ika(hal), főzött baromfi és sertéshús kerül az asztalra tárolevélbe csomagolva. Nagyon ízletes az Ika mata (nyers hal citromlében pácolva, kókuszkrémmel, hagymával, chilivel és paradicsommal tálalva), úgyszintén az Eke (polip) is. Az éttermek felszolgálnak még egyéb kifogott halakat (tonhalat, Red Snapper, barrakudát, delfinhalat) és gyümölcsöt (papayát, marakuját, mangót, ananászt, banánt) is. Mitiaron a specialitás az Itiki (angolna), és a főtt rák kókuszdióval megszórva. Kókusztej (Nu) italként minden alkalommal kapható, a helyi sörnek Cooks Lager a neve.

Fontos elérhetőségek:

Elérhető külképviseletek: Magyarországgal nincs diplomáciai kapcsolata ezért a magyar állam segítsgégnyújtási képessége erősen korlátozott. Magyarország legközelebbi külképviselete a térségben a Canberrai Magyar Nagykövetség. Új-Zélandon Magyarországnak két tiszteletbeli konzulja van: Wellingtonban és Aucklandban. Új-Zéland rarotongai külképviseletének elérhetőségei: 1st floor, Philatelic Bureau Building Takuvaine Road Avarua (PO Box 21) Rarotonga). A legközelebbi EU-misszió Fidzsin található (Delegation of the European Union for the Pacific (Level 4, Development Bank Centre 360 Victoria Parade, Suva.

Néhány hasznos tanács:

  • A borravaló nem kötelező, alkudni illetlenség. 
  • Legyünk óvatosak, pénteken és szombaton rengeteg ittas sofőr közlekedik az utakon