Burkina Faso

Országok részlete

Burkina Faso Burkina Faso - transparent

árak: - .

Burkina Faso nyugat-afrikai állam. Nevének jelentése: becsületes emberek országa. Az ország déli része nedves szavanna, a folyók mentén galériaerdőkkel, középső területe száraz szavanna, helyenként akáciákkal és majomkenyérfákkal. Az északi rész ritkás tüskés szavanna vagy sivatagi sztyeppe, fűcsomókkal, mély gyökerű tüskés bokrokkal s az aszályhoz hozzáedződött törpe fákkal. Az országban számos állatfaj él: antilop, bivaly, oroszlán, sakál, különféle majmok, víziló, krokodil s a madárvilág is gazdag. 

Az ország Boulsa városától északra fekvő részét, különös tekintettel a mali és nigeri határvidékre, a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt térségek (I.kategória) közé sorolja.

Főbb információk:

Hivatalos megnevezés: Burkina Faso

Államforma: parlamentáris köztársaság

Főváros: Ouagadougou

Terület: 17 322 796 fő

Lakosság: 274 200 km²

Hivatalos pénznem: Nyugat-afrikai Valutaközösségi Frank

Nemzetiségek: mossi népcsoport, bobo népcsoport, fulbe népcsoport

Nyelvek: francia, törzsi nyelvek

Vallások: 55,9% muzulmán, 23,7% törzsi vallású, 16,6% katolikus, 3% protestáns, 0,8% felekezeten kívüli

Időeltolódás Magyarországhoz képest: -2 óra

Vízum: Magyar állampolgárok számára a beutazáshoz vízum szükséges.

UNESCO világörökségi helyszínek:

 ·  Loropéni romjai (kulturális/2009)

Látnivalók:

  • Tengrela tó
  • Arli Nemzeti Park
  • Nemzeti Múzeum
  • Ouagadougou katedrális
  • Waza Nemzeti Park
  • Kaboré-Tambi Nemzeti Park

Gasztronómia:

A burkina fasoi konyha nagyon egyszerű. Főleg kölest, kukoricát és rizst esznek, amelyet zöldséggel ízesítenek. A fő alapanyagok: manióka, jamgyökér, burgonya. A marha-, bárány- és tyúkhús is kedvelt.

Éghajlat:

Délen májustól októberig tart az esős évszak, az északi országrész éghajlata nagyon száraz.Ouagadougouban a januári középhőmérséklet 24 °C, a májusi 32 °C, a júliusi 28 °C, a csapadék mennyisége 850 mm. A csapadék délről északra 1300 mm-ről 500 mm-re csökken.

Biztonság:

Burkina Faso az országban tapasztalható szegénység ellenére Nyugat-Afrika egyik stabilnak mondható állama. Ugyanakkor a Száhel térségben kialakult válságnak köszönhetően nagy a veszélye annak, hogy Maliból és Nigerből átszivárognak a terrorista csoportok, így – az ország északi részén kiemelten – magas a terrortámadások és az emberrablás veszélye.

Egészség:

Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kikérni az utazás tervezése során. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol a szükséges oltásokat jellemzően meg is kaphatják.

Közlekedés:

Burkina Fasoban egy vasútvonal van: Abidjan-Niger vasútvonal, 622 km hosszú. Az országban 2 nemzetközi reptér van, Ouagadougouban és Bobo-Dioulassóban. A repülők főleg Franciaországba és a környező országokba repülnek. Az úthálózat 16 500 km, ebből 1100 km aszfaltozott. Minden szomszédos ország aszfaltos úton elérhető. Esős időszakban azonban a legtöbb út járhatatlan.

Árak, vásárlás:

Étkezés:
Alsó kategória: 1-2 USD
Középkategória: 3-5 USD
Luxuskategória: 7-10 USD

Szállás:
Alsó kategória: 3-7 USD
Középkategória 25-35 USD
Luxuskategória: 70-120 USD

Néhány hasznos tanács:

  • Nincs túl sok látni vagy látogatnivaló Ouagadougouban, de a hatalmas műemlékek és a grandiózushiánya miatt, bőven kárpótolnak az árnyékos sugárutak, a kellemes atmoszféra és az emberek barátságos mosolyok. A burkinabé emberek társasági lények, mindig készek egy vicces - komoly beszélgetésre egy csésze kávé mellett, és vendégszeretetük a város védjegye.

Fontos elérhetőségek:

Felhívjuk a Burkina Fasoba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban sem magyar külképviselet, sem tiszteletbeli konzuli képviselő nincs. Ezért a Burkina Fasoba utazó állampolgárok részére a konzuli segítségnyújtás rendkívüli nehézségekbe ütközik. Szükség esetén a magyar állampolgárok az Európai Unió valamely tagállamának konzulátusához fordulhatnak: