Botswana

Országok részlete

Botswana Botswana - transparent

árak: - .

Botswanát sokan afrikai sikertörténetnek tekintik. Függetlenségét 1966-ban nyerte el, majd közvetlenül ezután hihetetlen szerencse mosolygott az országra: felfedezték a világ leggazdagabb gyémántlelőhelyét.A fő turistaszezon májustól szeptemberig tart, amikor a nappalok kellemesen melegek, bár az éjszakák gyakran hűvösek. Európai igényeknek megfelelő szállodák és motelek a nagyobb városokban találhatók. Akadnak szafari táborok is. Az állatvilág igen széles palettáját nyújtja a fajoknak. Az Afrikára jellemző nagyvadak mind megtalálhatóak itt is. 164 emlős, 157 hüllő, 80 hal és 550 madárfajt regisztráltak a területen. A leginkább előforduló állatok: a transzváli oroszlán, a gepárd, a párduc, a feketelábú macska, a szurikáta, az afrikai elefánt, a fekete orrszarvú, a víziló, a zsiráf, az impala, a kardszarvú antilop, és a mezei törpeantilop.

Az Ebola-járvány veszélye miatt kérjük, kísérjék fokozott figyelemmel az azzal kapcsolatos híradásokat. A testnedvek útján terjedő, túlnyomó többségében halálos kimenetelű vírusos megbetegedés a dél-afrikai térségben egyelőre még nem ütötte fel a fejét.

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Botswanai Köztársaság

Államforma: köztársaság

Főváros: Gaborone

Terület: 600 370 km²

Lakosság: 2 038 228 fő

Hivatalos pénznem: botswanai pula 

Nemzetiségek: A lakosság döntő részét kitevő csvana lakosságot nyolc törzs alkotja. Ezek közül a ngvato vagy bamangvato a legnagyobb: ők teszik ki a lakosság 38%-át. A többi törzs neve: kvena, ngvaketsze, tavana, kgatla, lete, rolong és tlokva.

Nyelvek: angol, setswana

Vallások: törzsi vallások 85%, keresztény 15%

Időeltolódás Magyarországhoz képest: Magyarországgal azonos időzónába esik

Vízum: 2008 szeptembere óta magyar állampolgárok érvényes magyar útlevél birtokában vízummentesen utazhatnak be Botswanába. Az útlevélnek az ország elhagyását követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Miért menjünk Botswanába?

Ha valaki igazi afrikai hangulatot szeretne, szavannákkal, oroszlánokkal, zsiráfokkal, orszarvúakkal akkor itt a legjobb helyen jár. Május és szeptember között érdemes felkeresni Botswanát, olyankor az állatcsordák a vízlelőhelyek közelében maradnak, így kitűnően meg lehet őket figyelni.

UNESCO világörökségi helyszínek:

 · Tsodilo dombjai sziklafestményekkel (kulturális/2001)

Nemzeti Parkjai:

  • Központi Kalahári Vadvédelmi Terület
  • Chobe Nemzeti Park-a leggazdagabb az élővilág
  • Észak-Tuli-i Vadvédelmi Terület
  • Makgadikgadi és Nxai Nemzeti Park
  • Gemsbok Nemzeti Park
  • Moremi Vadvédelmi Terület

Biztonság:

A kétmillió lakosú Botswana a demokratikus kormányzási gyakorlat érvényesülése, a korrupció visszaszorítása szempontjából modellértékű, stabil ország az afrikai kontinensen, azonban a mindenhol érvényes személyi, biztonsági és egészségügyi szabályokat itt is szem előtt szükséges tartani. Ritkán fordulnak elő turisták kárára elkövetett bűncselekmények.

Közlekedés:

A nemzetközi utak Botswanaban aszfaltozottak és jó állapotúak. Azonban az utakon sokszor megjelennek a vadon állatai (elefánt, antilop, stb.), ezért vigyázni kell, hogy milyen sebességgel haladunk. A legfontosabb utak Dél-Afrikába vezetnek. Az utakon balra tartási kötelezettség van érvényben. Az ország vasúti társasága a Botswana Railways. Az egyetlen vasútvonal hossza 700 km, ami a Dél-Afrikai Köztársasággal és Zimbabwevel teremt kapcsolatot. Az ország nemzetközi repterei Gaboronéban és Maunban vannak. A repülők Johannesburgba repülnek ill. onnan érkeznek. Ezen kívül 9 kisebb repülőtér van.

Egészség:

Az egészségügyi szolgáltatások színvonala általában alacsony, különösen vidéken.

Árak,vásárlás:

A szafari kirándulások díja napi 75 dollártól indul, de egy igazi minőségi túra akár napi 150 dollárba is kerülhet.  Hitelkártyát és utazási csekket általában elfogadnak, vidéken az ún. utazó bankok szolgáltatásait lehet igénybe venni, de ehhez órákat kell sorba állni.A természeti környezet maximális megőrzése érdekében a kormányzat szinte kizárólag csak a magas költésű, de természetbarát turizmust támogatja, ennél fogva a turisztikai szolgáltatások (például a szálláshelyek és a közlekedés) kifejezetten drága.

Gasztronómia:

Régen a férfiak dolga volt a csordák őrzése, ők főként tejen és húson éltek, a nők pedig vadgyümölcsöket és zöldségeket gyűjtögettek. Manapság köles és zabkása alkotják a botswanai táplálkozás alapját, de ezeket egyre inkább az importált kukorica váltja fel. Az eldugottabb helyek lakói morama-val egészítik ki táplálékukat, ami egy hatalmas föld alatt termő gumó, valamint ehető gombával, melyet kalahári szarvasgomba néven ismernek. Meg lehet kóstolni a mopane kukacot is, ami egy hernyóhoz hasonló állat, melyet forró hamun, vagy sós vízben megfőznek, vagy szárítva forró olajban kisütnek.

Éghajlat:

Szubtrópusi klíma jellemzi. A téli nappalok melegek, az éjszakák hidegek, a sivatagos területeken dér, fagy is lehet. A maximumhőmérséklet +26,6 °C-tól +32°C-ig emelkedhet október és február között, június, július és augusztusban a minimumhőmérséklet +2 és +4,4 °C között ingadozhat.

Néhány hasznos tanács:

  • A főbb idegenforgalmi területeken kívül a nők eltakart lábakkal közlekedjenek, hogy ne sértsék a helyiek érzékenységét. A botswanai felnőtt nőknek ugyanis mindig takarniuk kell combjukat, nem hordhatnak rövid ruhát, szoknyát, vagy feszes nadrágot. 
  • Ha embereket kívánna fotózni, kérje előtte hozzájárulásukat.
  • Szafarizásnál megfelelő, átlagos borravaló 10 USD/nap fejenként. Ha teljesen privát a túra, akkor ennek a duplája.

Fontos elérhetőségek:

Dr. Kiss Gábor konzul

cím: Plot 2657 Kgori close, Gaborone

Tel: (00267) 395 2364/71904490