Bosznia-Hercegovina

Országok részlete

Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina - transparent

Kínálunk 8 szállás lehetőséget árak: 30 150 Ft - 180 940 Ft.

Régió:

Bosznia és Hercegovina, mint egység Európa egyik legkülönösebb és kultúrálisan legszínesebb régiói közé tartozik. Megtalálhatók itt a keresztény, a nyugati-katolikus, a keleti-pravoszláv, az iszlám és a zsidó-maur kultúrák jegyei. E kultúrák kölcsönös együttélése és a színes történelem okozta a helyi építészet, szobrászat, írásművészet és zene egyedülálló fejlődését. Valamennyi történelmi kor Bosznia és Hercegovina területén lemoshatatlan nyomokat hagyott. A legrégibb műemlékek közé tatoznak a bodanji barlangfestmények nem messze Stolce-tól és a régészeti feltárás Butmir-ban, mely több mint 4000 éves. Továbbá több helyen fellelhetők az illér várromok, valamint olyan római kori építmények mint pl. Szarajevó fürdői. 

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Bosznia-Hercegovina

Államforma: szövetségi köztársaság

Főváros: Szarajevó

Terület: 51 129 km²

Lakosság:3 791 622 fő

Hivatalos pénznem: konvertibilis márka 

Nemzetiségek: 48% bosnyák, 30% szerb, 22% horvát. 

Nyelvek: bosnyák, szerb, horvát

Vallások: muzulmán, ortodox, római katolikus

Időeltolódás Magyarországhoz képest: Magyarországgal azonos időzónába esik

Vízum: A magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy kártya típusú személyi igazolvány birtokában utazhatnak be.

UNESCO világörökségi helszínek:

  · Mostar óvárosa az Öreg-híddal (kulturális/2005)
  · Szokoli Mehmed pasa hídja (kulturális/2007)

Látnivalók:

  • Mostar
  • Blagaj
  • Medjugorje
  • Trebinje
  • Szokoli Mehmed pasa hídja
  • Bodanji barlangfestmények

Éghajlat:

Bosznia-Hercegovina éghajlata mérsékelt-kontinentális: a nyarak forrók, a telek hidegek. A nagy tengerszint feletti magasságban fekvő vidékeken a nyár rövid és hűvös, a tél pedig kemény. Az ország déli és tengerparti területein a telek esősek, enyhék.

Biztonság:

Az utcai bűnözés szintje viszonylag alacsony, azonban a zsebtolvajlás és az autófeltörés esete előfordulhat. Bosznia-Hercegovina közbiztonsági helyzete az utóbbi időben lényeges javulást mutat, bár a lakosság körében még mindig sok az illegálisan tartott fegyver. A külföldi turistát nem fenyegeti közvetlen veszély a közterületeken, az utakon. Nyugodtan lehet sétálni este a városok utcáin. Az országban a biztonsági helyzet nem rosszabb a magyarországinál.

Árak,vásárlás:

A konvertibilis márka Magyarországon is váltható néhány magánpénzváltónál. 2012 nyarán megjelent Bosznia-Hercegovinában az Exclusive Change pénzváltó iroda, amely magyar forintot is vált helyi konvertibilis márkára. A boltokban a magyarországihoz hasonló a választék élelmiszerekben, műszakicikkekben, ruhákban - persze, mindig az adott helynek és kategóriának megfelelő boltokkal összehasonlítva.  A szupermarketekben már a bejáratnál jelzik, hogy az üzletben milyen típusú bankkártyát fogadnak el a pénztáraknál. Egyes éttermekben, főleg a kisebb helyeken, elsősorban készpénzes fizetésre van lehetőség.

Gasztronómia:

Bosznia-Hercegovina konyhaművészetére nagy hatással volt a több mint 400 éves török uralom. A mai napig megmaradt sok török nemzeti étel a helyi különlegességekkel kiegészítve. Sok étel neve is török és boszniai szavak vegyítésével keletkezett, így például hadzsi-cseváp, sis-cseváb, szogan-dolma, pita (töltött, sós rétes fajta), baklava. A törökök saját fűszereiket is hoztak (fahéj, borsó, szegfűszeg). A magyar és a boszniai konyha közötti fontos különbség, hogy az utóbbira nem jellemző a rántás, és a fűszerezés sem annyira erős, mint amilyent mi megszoktunk. Az ételek íze leggyakrabban lágy, enyhe, mivel kedvelik a párolást, kevés vízben való főzést. A kevés fűszerrel, természetes levükben, sok-sok zöldséggel készített ételeknek jellegzetes aromájavan. Természetesen Boszniában is nagy divat a parázson való sütés.

Közlekedés:

Az úthálózat bővítése folyamatos. A főutak állapota általában jó, karbantartásuk folyamatos, a mellékutak állapota ugyanakkor sok kívánnivalót hagy maga után. Gyakran hiányoznak az útjelző táblák, a padkák állapota elhanyagolt. 

Egészség:

Egészségügyi és járványügyi szempontból Bosznia-Hercegovina biztonságos országnak mondható, amennyiben a turista betartja az általános higiéniai szabályokat. Az ivóvíz iható, az ellenőrzött húsáru, baromfi, hal, a gyümölcs, a zöldségfélék, a boltokban kapható (pasztörizált) tej és tejtermékek biztonságos élelmiszerek. Az ezekből megfelelő módon elkészített – főzött és sütött – ételeket nyugodtan lehet fogyasztani. A jól megmosott vagy meghámozott gyümölcsökön kívül nem ajánlott nyers hús, egyéb élelmiszer, vagy a nem megfelelő módon elkészített étel (pl. nyers tej) fogyasztása.

Fontos elérhetőségek:

Cím:
71000 Sarajevo, Splitska u. 2.
Előhívó:

00-387-33
Telefon:

205-302, 216-512
Ügyelet:

00-387-63-895-639
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet:
Pandur József

Keresések eredményei
Tippünk LM
Hotel Sunce - Neum

Hotel Sunce - Neum starstarstar

Reggeli, Félpanzió
egyéni -
30 150 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 2,5 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Tippünk
Tippünk LM
Grand Hotel Neum - Neum

Grand Hotel Neum - Neum starstarstarstar

Reggeli, Félpanzió, Teljes ellátás, Program szerint
egyéni -
42 089 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 4,9 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Tippünk
Hercegovina csodái

Hercegovina csodái

Reggeli
autóbusz -
44 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Bosznia-Hercegovina kincsei

Bosznia-Hercegovina kincsei starstarstar

Reggeli
autóbusz -
54 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk

egyéb ajánlatok >