Bolívia

Országok részlete

Bolívia Bolívia - transparent

árak: - .

Dél-Amerika szíve, ahol a büszke Andok fülledt dzsungelbe merül. Talán Bolívia Dél-Amerika egyik legszegényebb országa, de a kulturális gazdagsága, és a mérhetetlenül különböző és sokszínű amazón és andokbeli tájai, és a rejtélyes ősi civilizációk maradványa teszi a vidéket élményekben és lehetőségekben gazdag és izgalmas hellyé. Ezt a tengerparttól elzárt országot sokszor Tibethez hasonlítják, miszerint Bolívia fekszik a legmagasabb helyen és ez az ország a legelzártabb a latin-amerikai térségben. A kontinensen ugyancsak Bolívia mondhatja el magáról, hogy a bennszülöttek jelenléte és hatása itt érezhető a legjobban, mivel a lakosság több, mint 50%-a máig hű a hagyományokhoz és az ősi hitéhez. 

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik. 

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Bolíviai Többnemzetiségű Állam

Államforma: elnöki köztársaság

Főváros: Sucre

Terület: 1 098 581 km2

Lakosság: 10 027 254 fő

Hivatalos pénznem: Bolíviai boliviano

Nemzetiségek: indián 55%, mesztic 30%, kreol és fehér 15%

Nyelvek: spanyol, kecsua, ajmara

Vallások: 92,5%-a római katolikus, 2,3%-a a bahái, egyéb 5,2%

Időeltolódás Magyarországhoz képest:-6 óra

Vízum: vízum nem szükséges a 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetére, csak érvényes útlevél. 

UNESCO világörökségi helyszínek:

  · Potosí történelmi város és ezüstbányák (kulturális/1987) 
  · A Chiquitos jezsuita missziói (kulturális/1990) 
  · Sucre történelmi óvárosa (kulturális/1990) 
  · Fuerte de Samaipata elő-kolumbiai erődítmény (kulturális/1998) 
  · Noel Kempff Mercado Nemzeti Park (természeti/2000) 
  · Tiahuanako – a Tiahuanako (Tiwanaku) kultúra vallási és politikai 
    központja (kulturális/2000)

Látnivalók:

 • La Paz
 • Salar de Uyuni
 • Sucre-A fehér város a gyarmati építészet ékköve
 • Andina Eduardo Avaroa Nemzeti Park 
 • Cerro Rico-minden idők leggazdagabb ezüstbányája
 • Tiwanaku-titokzatos ősi civilizáció bölcsője
 • Tupiza- Mikor a 19. század végén egy gazdag bányabáró települt ide, a környéket ellepték a  banditák, köztük a hírhedt banditapáros, Butch Cassidy és a Sundance Kid. A legenda szerint itt töltötték utolsó napjaikat, s egy végzetes lövöldözés során haltak meg San Vicentében, körülbelül 100 kilométerre innen.
 • Titicaca-tó
 • Cordillera Apolobamba-E mesés táj nemcsak keselyűk, pumák és medvék otthona, hanem a gyógynövények mekkája is. Eredője az egyik legtitokzatosabb bennszülött kultúrának, a vándor gyógyítók kultúrájának. Eme ősi csoport hosszú generációk óta őrzi titkos gyógyító technikáit, s misztikus nyelvük még az inkáktól származhat.
 • Noel Kempff Mercado Nemzeti Park

Éghajlat:

Éghajlati területei: egyenlítői, szavanna és hegyvidéki. A trópusi síkságok évi középhőmérséklete 25 °C, az évi csapadék mennyisége északon 1400–2000 mm, délen 500–1000 mm. Az 1000 m-ig terjedő tierra calientére (forró éghajlatú terület) az egyenletesen magas hőmérséklet és a bőséges csapadék jellemző. Az 1000 és 2000–2200 m közötti tierra templada (mérsékelt hőmérsékletű terület) évi 17-20 °C-os közép-hőmérsékletű és kevésbé csapadékos. A 3000–3700 m-ig emelkedőtierra fria (hűvös terület) jellemzője a 10-14 °C évi középhőmérséklet, a nagy napi hőmérsékleti ingás és a kevés csapadék. A tierra gelada (hideg terület) 4800 m-ig tartó övezetének 10 °C alatti évi középhőmérsékletéhez mindennapos éjszakai fagyok és kevés csapadék társul.

Biztonság:

Alapvetően nem veszélyesebb, mint a térség bármely más állama. Ajánlatos Magyarországon az utazási irodánktól külön kérni, hogy megbízható repülőtéri transzferről is gondoskodjék a bolíviai utazásszervező. Szárazföldi: komoly elővigyázatosságot követel, különösen az olcsó távolsági buszok igénybevétele vagy egyedüli kalandozás esetén. Vízi: csak abban az esetben ajánlott, ha komoly utazási iroda szervezésében kerül igénybevételre. Légi: a belföldi járatokra nem jellemző a menetrendi pontosság, a repülőterek biztonságosak.

Gasztronómia:

A bolíviai konyha rendkívül változatos és finom. A bolíviai konyha alapja a magasabb területeken a paprika és más fűszerek, a húsok és a szénhidrátok és a chuno (dehidratált burgonya). A trópusi régióiban a friss gyümölcsök, zöldségek és húsok, és a manióka. A bolíviaiak reggeliznek és ebédelnek, utóbbit akár hosszan elnyújtva, több fogással, vacsorára azonban (a nagy magasság, nehezebb emésztés) miatt kíméletesen esznek.

Közlekedés:

A szabados vezetési stílus, valamint a hegyvidéki utak jóval fokozottabb figyelmet igényelnek az európai autóstól, ezért hosszabb út esetén gyakori pihenők megtétele javasolt. A biztonsági öv használata még városban és a hátsó ülésen is erősen ajánlott. Figyelem: gyakorta számítani lehet „szórakozott” gyalogosokra, biciklisekre és mozgóárusokra, akik körülnézés nélkül lépnek le a járdáról, és a szabályosan haladó járműveknek szó szerint nekiütköznének, ha a vezető nem kerüli ki őket.

Egészség:

Mind a közegészség, mind az egészségügyi helyzet hagy kívánnivalót maga után, de az állapotok nem kritikusak. Kellő elővigyázatosság esetén nincs ok komoly aggodalomra. Csapvizet, mosatlan gyümölcsöt és zöldséget, valamint utcai árusoknál és igen egyszerű étkezdékben kapható, és bizarr küllemű ételeket ne fogyasszunk!

Fontos elérhetőségek:

 • Turista rendőrség, La Paz: 00591-2- 222.50.16
 • Rendőrség (Radio Patrullas) az ország 9 megyéjében tel: 110
 • Magyarország Bolívia vonatkozásában illetékes külképviselete Argentínában, Buenos Aires
  Buenos Aires - Konzuli hivatal
  Cím: Calle 11 de Septiembre 839, Capital Federal, Ciudad de Buenos Aires
  Előhívó: (00)-(54)-(11)
  Telefon: 4778-3734
  Ügyelet: 4777-1770
  Konzul: Polák Zoltán
  Ügyfélfogadás: kedden és csütörtökön: 10.00-13.00

Néhány hasznos tanács:

 • Általánosan érvényes az ország egészére, hogy az igen erős UV sugárzás miatt sötét napszemüveg és magas fényvédő faktorú krémek, valamint kalap használata még viszonylag hűvös, borús idő esetén is nagyon ajánlott.
 • Enyhébb lefolyású betegségre – ha nem kívánunk orvoshoz fordulni -, a helyi gyógyszertárakban (ezek éjjel-nappal nyitva vannak, is szinte minden utcasarkon van egy) vény nélkül is kaphatók gyógyszerek.
 • A kokatea Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, (fogyasztása az érzékszervekre éppúgy nem káros, mint Magyarországon a mákos tészta evése), azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak.