Bhután

Országok részlete

Bhután Bhután - transparent

Kínálunk 3 szállás lehetőséget árak: 612 000 Ft - 840 000 Ft.

Kevesen tudják elhelyezni a térképen a Mennydörgő Sárkány országát, a Bhutáni Királyságot, helyi nyelven Drukjult és még kevesebben jártak ott. Pedig csodálatos és egyedülálló ez a fél magyarországnyi terület a Himalája lejtőin, beszorítva a kínai Tibet és India között, ahol délen szubtrópusi dzsungelt, északon a világ legmagasabb még meghódítatlan hegycsúcsait, egy meglepő és veszélyes repülőteret, számtalan buddhista kegyhelyet, templomot és kolostort, évszázados hagyományokat őrző falvakat, kedves és tiszteletreméltó embereket, vagy a magyar nyelvnek is igen csípős chilipaprikás ételeket találunk. A 700 ezres lakosú, különböző klímájú és magasságú térségekből álló ország több, mint 70%-át erdő borítja, amely olyan különleges és védett állatoknak ad otthont, mint a hópárduc, a vörös panda, a bengáli tigris vagy az ország nemzeti állata, a legendákat ihlető takin. Az ország évszázadokig szinte teljesen el volt zárva a külvilágtól, 1999-ig nem volt se internet, se kábeltévé és még ma is minimum 250 dolláros díjat fizet minden nyugati turista, aki ide belép.

 Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Bhutáni Királyság

Államforma: alkotmányos monarchia

Főváros: Timpu

Terület: 47 000 km²

Lakosság: 749 950 fő

Hivatalos pénznem: Bhutáni ngultrum 

Nemzetiségek: 50%-a bhotija, 25%-a gurung (nepáli), 13%-a sarkopsz, 2%-a pedig egyéb népcsoportokhoz (asszami, tibeti) tartozik.

Nyelvek: dzongkha, beszélt nyelvek még a tibeti és a nepáli.

Vallások: A népesség 75%-a buddhista, 19%-a hindu, 5%-a muszlim, 1%-a egyéb vallású.

Időeltolódás Magyarországhoz képest: +4 óra

Vízum: Magyar állampolgárok érvényes vízum birtokában utazhatnak be a Bhutáni Királyságba, melyet a beutazás előtt, butáni utazási irodán keresztül lehet beszerezni. Magyar állampolgárok érvényes vízum birtokában, még egyénileg is csak államilag szervezett keretek között utazhatnak be a Bhutáni Királyságba. Az országba utazás napi 200 USD (fő szezonban 250 USD) turisztikai díj befizetése mellett lehetséges, mely magában foglalja a szállás, utazás, étkezés és helyi kísérő költségeit.

Miért menjünk Bhutánba?

Az ide érkezőket érintetlen természet, kristály tiszta levegő, és élénk harsogó zöld, vakító fehér hósapkával tetőzött hegyek várják. Látnivalói között számos nagy múltú kolostor, természetvédelmi parkok, buddhista vallási ünnepségek szerepelnek. Európai szemmel az országot járva minden utca, minden hagyományos öltözetet viselő ember „látványosság”, a szó legnemesebb értelmében. Az ide érkezőt egy buddhista mesevilág várja. Kiváltság ide eljutni, hiszen évente alig 5000 embernek adatik meg ez a szerencse.

Látnivalók:

  • Paro Takstang
  • Tasichho Dzong
  • Punakha Dzong
  • Rinpung Dzong
  • Nemzeti Múzeum
  • Drukgyal Dzong
  • Gangteng Monastery

Közlekedés:

Vasút nincs, a közúti közlekedés nehézséges. Az ország egyetlen repülőtere a Paro nemzetközi repülőtér, csak a helyi légitársaság indít és fogad gépeket. Ez nem is csoda, hiszen a világon körülbelül egy tucat pilótának van engedélye ide leszállni. A király döntése értelmében az ország mintegy két harmadán érintetlen erdőségnek kell maradnia. Ebben a szellemben Bhutánban nem is találkozunk hegyeket átfúró alagutakkal vagy nyílegyenes országutakkal.

Árak,vásárlás:

Az ország területén elvétve akad csak olyan üzlet, ahol lehet bankkártyával fizetni, és ott is csak hosszadalmas procedúra során.

Éghajlat:

Az éghajlat nagyon függ a magasságtól. Az északi magas hegységekben a sarkvidékre emlékeztető magashegyi éghajlat uralkodik. Dél felé haladva - és ereszkedve lefelé - az éghajlat egyre melegebb. A központi hegyvidék éghajlata mérsékelt, a déli síkságé szubtórpusi

Biztonság:

A biztonsági helyzet a Bhutáni Királyságban jó, a beutazás és tartózkodás a biztonsági szempontból kockázatot nem jelent.

Egészség:

A fővároson kívül csak alapvető orvosi ellátás biztosított, a megfelelő utasbiztosítás ezért elengedhetetlen. 

Gasztronómia:

A büfé kínálatában kínai, indai és bhutáni fogások szerepelnek. Köretnek mindig kapunk rizst, időnként krumplit vagy indiai kenyeret is. A legnépszerűbb fűszerek a kardamom, a gyömbér, a chili, a fokhagyma, a köménymag és a kurkuma. Az étkezésekhez ingyen jár a tea és kávé, de külön kellett fizetni az üdítőkért és szeszes italokért. A bhutániak imádják a csípőset, van olyan főételük, amelynek alapeleme a chili. A sajtos chili után a második legnépszerűbb étel a sertés retekkel ("phak sha laphu") és ugyancsak gyakori a rizs lencsével, ez utóbbi nyilvánvalóan Nepál közelsége és a 20% nepáli hindu kisebbség miatt. A tehén vagy jak tejéből készült sajtszószt nem csak chilivel párosítják, hanem burgonyával és gombával is - ezek isteni, nem csípős ételek.

Fontos elérhetőségek:

Magyarország és a Bhutáni Királyság között nincs diplomáciai és konzuli kapcsolat, így magyar külképviselet nem működik az országban; egyetlen európai uniós tagországnak sincs ilyen képviselete. Vészhelyzetben ezért csak az Új-Delhi-i Nagykövetség tud konzuli segítséget nyújtani, ami a távolság miatt, adott esetben, nehézségbe ütközhet.

Cím:
2/50-M Niti Marg,Chanakyapuri, New Delhi – 110-021
Előhívó:

(00)-(91)-(11)
Telefon:
2611-4737
2611-4738
2611-4739
2611-4740
Ügyelet konzuli ügyekben, kizárólag vészhelyzetben, a nap 24 órájában:
0091-87-5030-3555
Nagykövet:
Dr. Terényi János

Hasznos tanácsok:

  • Személyi számítógépek, mobiltelefonok, kamerák vagy bármilyen más elektronikus eszköz bevitelét az országba belépéskor regisztrálni szükséges a határátkelőhelyen. Az országból történő régiségek kivitelét szigorúan ellenőrzik.
  • Ha Bhutánban valaki ételt kínál, először udvariasan el kell utasítani eltakarva a szánkat és azt mondani "meshu meshu". További kínálást követően aztán beadhatjuk a derekunkat

Keresések eredményei
Tippünk
Bhután egyénre szabva

Bhután egyénre szabva

Teljes ellátás
egyéni -
612 000 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Körút: Betekintés a Himalája elragadó országaiba

Körút: Betekintés a Himalája elragadó or… starstarstar

Program szerint
repülő Budapest
689 000 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Bhután angol, spanyol vagy német idegenvezetővel

Bhután angol, spanyol vagy német idegenv… starstarstarstar

Teljes ellátás
egyéni -
840 000 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés

egyéb ajánlatok >