Belize

Országok részlete

Belize Belize - transparent

árak: - .

Belize egy kis ország Közép-Amerika keleti partján a Karib-tenger mellett. Közép-Amerika északkeleti részén - a negyed Magyarországnyi területű - a Yucatán-félszigeten elterülő trópusi ország széles, mocsaras parti síksággal érintkezik a Yucatán-tenger sekély, korallzátonyos térségével. A tengerparton lagúnák alakultak ki, északon nagy területek mocsarasak. A maja civilizáció Belizében Kr. e. 1500 és Kr. u. 300 között nőtte ki magát, fénykorát 900-ig élte.

Az ország a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartozik.

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Belize

Államforma: alkotmányos monarchia

Főváros: Belmopan

Terület: 22 966 km²

Lakosság: 312 971 

Hivatalos pénznem: belizei dollár

Nemzetiségek: mesztic 48%, kreol 25%, maja indián 11%, egyéb népcsoport 10%, garifuna 6 %

Nyelvek: angol, spanyol, kreol

Vallások: 50% római katolikus, 27% protestáns , 9% felekezeten kívüli, 11% egyéb vallású,3% bahái

Időeltolódás Magyarországhoz képest: -8 óra

Vízum: Az Európai Uniós előírásoknak megfelelően kiállított magyar magánútlevelekre, turista jellegű látogatás esetén nem szükséges előzetes belépési vízumot kérni. 

Miért menjünk Belizere?

A természetvilág, a szubtrópusi klíma, a tenger, és a maja kultúra emlékei miatt érdemes ide látogatn. Búvárkodásra remek teret biztosít, tiszta, káprázatos azúrkék vizével. Drámai hatású romjaival és buja trópusi őserdeivel pedig rögtön a szívünkbe zárja magát.

UNESCO világörökségi helyszínek:

  · Belize Korallzátony Természetvédelmi Terület (természeti/1996)

Látnivalók:

  • Great Blue Hole- A Nagy Kék Lyuk
  • Altun Ha-maja romváros

Éghajlat:

Éghajlata szubtrópusi, meleg és párás. Az esős évszak május közepétől november végéig tart, hosszabb szárazabb időszak februártól május elejéig van. A part mentén 25°C-tól (télen) 31°C-ig (nyáron) változik a hőmérséklet, míg az ország belsejében télen valamivel hidegebb, nyáron pedig melegebb is lehet. 

Árak, vásárlás:

Helyi fizetőeszköz váltására gyakorlatilag csak USA dollár alkalmas, más külföldi valuta nem elfogadott. Váltásra bankokban és pénzváltókban van lehetőség. Bár hitelkártyákat sehol nem fogadnak el, az üzletekben, szállodákban, éttermekben és autókölcsönzőkben bankkártyával (elsősorban VISA, MasterCard) fizethetünk.

Gasztronómia:

A tipikus helyi ebédben benne van néhány étek elem ezek közül: töltött kukoricalevél (tamales), húsos lepény, tenger gyümölcsei, bab, hal, manióka (cassava).

Biztonság:

Az ország a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartozik.

Egészség:

Kötelező védőoltás nincs. Kérjük, utazás előtt tájékozódjanak a javasolt védőoltások miatt, és fokozott figyelmet bztosítsanak a szúnyogok elleni védekezésre. Bár a folyóvíz iható, az érzékenyebbek számára palackozott alternatíva javasolt, a zöldségeket és gyümölcsöket pedig minden alkalommal csak alapos tisztítás és hámozás után fogyasszuk.

Közlekedés:

Az országban a legfőbb közlekedési eszközök az autóbuszok és a magán személygépkocsik. Vasútvonal nincs. Az angol gyarmati hagyományokat követve, a közlekedés iránya és rendje megegyezik az Egyesült Királyságban tapasztaltakkal. A távolságokat mile-ban, a sebességet mile/hour-ban jelzik. 

Néhány hasznos tanács:

  • Az elektromos áram 110 és 220 V feszültségű, 60 Hz, az európai normáktól eltérő típusú csatlakozókkal, így adapterre szükség van.
  • Belize-ben illetlenségnek számít ismerkedés kezdetén valakit a keresztnevén szólítani. Összebarátkozás után lehet a keresztneven szólítani a másikat.

Fontos elérhetőségek:

A legközelebbi magyar nagykövetség Mexikóban van.

Cím:
Paseo de las Palmas 2005, Lomas de Chapultepec, Delegación Miguel Hidalgo, México. D.F. 11000

Előhívó:
00-52-55
Telefon:
5596-18-22, 5596-05-23
Ügyelet:
00-521-55–54-55-50-68

Ideiglenes ügyvivő:
Dr Kun Tibor