Belgium

Országok részlete

Belgium Belgium - transparent

Kínálunk 1 szállás lehetőséget árak: 33 900 Ft - 46 900 Ft.

Régió:

Belgium a művészetek, a csokoládé és a sör országa. Legfőbb jellemzője a kulturális sokszínűség és a nyitott szellemiség, ami alapvetően katolikus mivoltában különbözik a szomszédos Hollandia szabadosságától. Ha Brabantról vagy Brüsszelről, Liége-ről vagy Flandriáról esik szó, nyomban eleven képek rajzanak előttünk: bonboniérekre emlékeztető piacterek, dús legelők kövér szarvasmarhákkal, vörös téglás tornyok, katonatemetők, rozsdás kapuzatú palotákban működő gyárak - afféle ipartörténeti múzeumok. Az Ardennek és az Északi-tenger partja között elterülő táj, a Charleroi szénvidéke és a Londonra emlékeztető Antwerpen messzemenően megőrizte egyéni arculatát. Különlegessége, hogy egy négyzetcentiméteren több építészeti emléke, történelme, művészeti alkotása van, mint a nála sokkal nagyobb területű szomszédos államoknak. Az ország egyik felét a flamandok, a másik felét vallonok lakják.

bruggecsoki

Főbb információk:

Hivatalos megnevezés: Belga Királyság

Főváros: Brüsszel

Nemzetiségek: flamand 58%, vallon 31%, egyéb 11%

Terület: 30 510 km2

Lakosság: 10 241 500 fő 

Nyelv: holland, francia, német

Vallás: római katolikus

Időeltolódás Magyarországhoz képest: Magyarországgal azonos időzónába esik

Pénznem: Euro

Vízum: vízum nem szükséges. Az útlevélnek a hazautazástól számított további 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

Egészség:

Kötelező védőoltás nincs. Belgium fejlett európai egészségügyi ellátórendszerrel rendelkezik. Fertőző betegségek és járványok tekintetében azonos a helyzet a többi fejlett EU tagállammal. Feltétlenül javasoljuk, hogy a magyar turisták kössenek mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást, mert a sürgősségi betegellátáson kívül eső orvosi, kórházi szolgáltatás díja rendkívül magas.

Éghajlat:

Klímája mérsékelt óceáni, nagy csapadékmennyiséggel minden évszakban. Az átlaghőmérséklet 3 °C januárban és 18 °C júliusban, a csapadék 78 mm júliusban. A telek általában enyhék, - az Ardenneket kivéve - kevés hóval. Nyáron is gyakori a hűvös, esős időjárás. Az éves átlaghőmérséklet 11,2 °C.

Gasztronómia:

A húsok és a tengeri halak adják a hagyományos ételek alapanyagait, konyhaművészetében erős német hatás is érződik. Az étkezéseket fejedelmi sörökkel (pl. Satan, Dubbel, Blanch) és csokoládékkal (Wittamer, Neuhaus, Cote d'Or) koronázzák.

Közlekedés:

A Budapestről induló járatok Brüsszelbe érkeznek. Vonattal Európa szinte minden nagyvárosából megközelíthető. A szállások borsos árát remekül kompenzálja az olcsó, kényelmes és gyors belga tömegközlekedés. A legnagyobb szerepet a vonatok játsszák, Intercity, régiók közötti és helyi járatok szállítják az utasokat. A nagyvárosokban nagyon jól kiépített busz-, metró- és villamos- közlekedés működik. Nagyon közkedvelt és jól kiépített a kerékpárút hálózat, országszerte lehet kerékpárt bérelni.

Árak,vásárlás:

A nemzetközi hitelkártyák hotelekben, éttermekben és az üzletekben általában elfogadottak. A belföldi és külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott.


Sportolási lehetőségek

Az Ardennek lejtői a sportolni vágyóknak kedveznek. A kalandturizmus kedvelői számára elsőrangú helyszín. Télen lehet síelni, nyáron kerékpározni, túrázni, hegyet mászni, raftingolni, kajakozni.

UNESCO világörökségi helyszínek:

  · Flamand beginaudvarok: Brugge, Leuven, Lier, Gent, Hoogstraten  (kulturális/1998) 
  · A Le Canal du Centre négy hajóemelője és környéke, La Louvière és 
  · Le Roeulx (kulturális/1998)  
  · A brüsszeli Le Grand-Place / Grote Markt (kulturális/1998) 
  · Belgium és Franciaország középkori harangtornyai (kulturális/1999, 2005)  
  · Neolitikus tűzkőbányák Spiennesnél (Mons) (kulturális/2000) 
  · Brugge történelmi óvárosa (kulturális/2000) 
  · A  Notre Dame katedrális Tournaiban (kulturális/2000) 
  · Victor Horta építész városház-épületei Brüsszelben (kulturális/2000) 
  · A Plantin Moretus ház-műterem-múzeum épületegyüttes (kulturális/2005)
  · A Stocklet Ház (kulturális/2009)  

Biztonság:

Kérjük a Belgiumba látogató magyar állampolgárokat, hogy hallgassanak belgiumi meghívójuk, itt élő ismerősük, eseti szállásadójuk, idegenvezetőjük helyszín-specifikus tanácsaira és tapasztalataira is, az általuk javasolt óvintézkedéseket tartsák be, s az esetleges hatósági ellenőrzéseknek saját biztonságuk érdekében együttműködően tegyenek eleget.

Néhány hasznos tanács:

  • A gépjármű vezetése elvben megengedett kis mennyiségű alkohol fogyasztása mellett (egy pohár bor vagy sör). A megengedett véralkoholszint 0,5 ezrelék (0,22 mg/l), azonban a friss jogosítvánnyal rendelkezők (két éven belül letett vezetői vizsga) és tehergépjárművet vezetők esetén ez az értékhatár 0,2 ezrelék (0,088 mg/l).

Fontos elérhetőségek:

112 Rendőrség: 101 Mentők, tűzoltók: 100
Cím: 
44, Avenue du Vert Chasseur, 1180 Bruxelles
Előhívó: 
00-32-2
Telefon:
348-18-00
Ügyelet: 
346-52-70
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: 
dr. Kovács Tamás Iván

Főbb látnivalók

Brüsszelt kettős fővárosnak szokás nevezni, mivel egyrészt Belgium központja, másrészt pedig az Európai Unió központi szervei is itt találhatók. A város szíve, a Grand Place, Európa legszebb tere. Ezen a téren találhatók a múzeumok és a belga építészet gyöngyszemei. Itt tekinthető meg a híres Pisilő Fiú szobra, a Régi Korok Művészetének Múzeuma, valamint a Modern Művészetek Múzeuma is. Brüsszel gasztronómiai központja a Rue des Bouchers, ezen az úton a turista ízletes rákokat, halakat, kagylókat és egyéb tengeri herkentyűket kóstolhat meg. Antwerpen világhírű kikötőjéről, gyémántcsiszoló negyedéről és a híres festőről, Rubens-ről ismert. Itt található Belgium legnagyobb gótikus temploma, az Onze-Lieve-Vrouwe Székesegyház. Érdemes felkeresni Rubens szülőházát, a Szépművészeti Múzeumot és az Állatkertet is. Brugge a középkori Európa gyönyörűen megőrzött élő múzeuma. Világszerte ismert a Piactér és a Vár. A Groeninge Múzeum vérfagyasztó és sokkoló látványát a turisták a Stadhuis csodás festményei között vezethetik le.

brugge2

Keresések eredményei
Tippünk

egyéb ajánlatok >