Banglades

Országok részlete

Banglades Banglades - transparent

árak: - .

A Bengáli-öböl partvidékén fekvő ország nevének jelentése "bengáli ország". Területének túlnyomó részét a Gangesz és a Brahmaputra hatalmas, mocsaras deltája alkotja. Nem biztos, hogy Banglades sokak hőn áhított célországa, de aki mégis meglátogatja, annak biztos, hogy felejthetetlen élményekben lesz része. A látnivalók többsége az ország gazdag természeti adottságaihoz kötődik. Banglades legnagyobb része még érintetlen, folyók, tavak és zöldellő dombok tarkítják. Itt található a világ legnagyobb mangrove erdeje, ami a Világörökségi listán jegyzett, és itt őshonos a bengáli tigris is, ami ma már a veszélyeztetett fajok közé tartozik, és egyedül itt látható természetes környezetben. Az ország által kínált programok között szerepel a madárles is, vagy a lehetőség, hogy sétáljunk a világ leghosszabb természetes tengerpartján. Ha a kulturális látnivalókat találjuk vonzóbbnak, meglátogathatjuk az ősi buddhista civilizáció relikviáit és találkozhatunk vidám és barátságos bennszülöttekkel is. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy Bangladesben Chittagong és vidéke a „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriájába tartozik.

Főbb információk

 Hivatalos megnevezés: Bangladesi Népi Köztársaság

 Államforma: köztársaság

 Főváros: Dakka

 Terület: 144 000 km²

 Lakosság: 156 692 000 fő

 Hivatalos pénznem: bangladesi taka

 Nemzetiségek:  98% bengáli, 1% bihári, 1% egyéb 

 Nyelvek: bengáli

 Vallások: 83% muszlim, 16% hindu, 1% buddhista.

 Időeltolódás Magyarországhoz képest: +4 óra

 Vízum: Bangladesbe beutazó magyar állampolgároknak, valamennyi beutazási forma (turisztikai, üzleti, tanulmányi stb.) esetén vízummal kell rendelkezniük. A vízum felvételére az országba való megérkezéskor is van lehetőség, ha a tartózkodás célja turizmus, és időtartalma nem haladja meg a 30 napot.

UNESCO világörökségi helyszínek:

  · Bagerhat történelmi mecsetegyüttese (kulturális/1985) 
  · Paharpur buddhista kolostorromjai   (kulturális/1985) 
  · Sundarbans mangróve erdeje (természeti/1997)

Látnivalók:

  • Paharpur
  • Lalbagh Erőd
  • Dakka Állatkert
  • Nemzeti Múzeum
  • Nemzeti Parkok

Gasztronómia:

A jellegzetes bangladesi ételek marhahúsból (vagy néha birkahúsból, csirkébol és halból) készülnek, zöldségekkel, csípős, fűszeres szószokkal, mustárolajjal, sárga vizes lencsével és rizzsel tálalva. A hal a mindennapi menü része, olyannyira, hogy a túlzott halászat megtizedelte az édesvízi halállományt, és ezért egyre több tengeri halat fogyasztanak. Alkoholos italok nem mindenhol kaphatók, menjünk az ötcsillagos szállodákba és éttermekbe, ha erre szomjazunk.

Egészség:

Bangladesben – különösen a vidéki területeken – igen szegényes a közegészségügyi ellátás, ezért mindenképp javasolt az olyan utazási biztosítás, amely szükség esetén téríti az országon kívüli orvosi ellátás és kezelések költségeit is. Ajánlott a szúnyogriasztó eszközök használata ill. a megfelelő öltözködés (hosszú, a test minél nagyobb felületét takaró nadrág és felső).

Éghajlat:

Banglades éghajlata trópusi jellegű. Enyhe tele októbertől márciusig tart. A nyári időjárás (márciustól júniusig) forró és párás. Június és október között a monszun évszak eredményez meleget és sok esőt.

Közlekedés:

Banglades viszonylag kiterjedt úthálózattal rendelkezik, de tele van buszokkal. A bangladesi buszvezetők a világ legfelelőtlenebbjei közé tartoznak, ezt mutatják helyi buszbaleset statisztikák is. A vonatok sokkal idegkímélőbbek, és különösen a főbb útvonalakon sokkal kellemesebbek. A bangladesi közlekedés jellemző vonása, hogy fejlett és széles körben használt vízi út hálózata van, bár a hajón való utazás elég lassú. Bangladesi tartózkodásunk során feltétlenül próbáljuk ki legalább egyszer valamelyik kompot. Autókölcsönzési lehetőség nincs Bangladesben, de vannak olcsó sofőrrel együtt kibérelhető autók. A városokban riksák és autóriksák is közlekednek, melyek kellő alkudozás után nem is olyan drágák.

Biztonság:

Fokozott óvatosság ajánlott az ország teljes területén. Erőszakos cselekmények a turisták által látogatott helyeken is előfordulhatnak, tanácsos kerülni a nagyobb tömegeket vonzó eseményeket. A Külügyminisztérium javasol elkerülni minden nem halaszhatatlan vagy nélkülözhetetlen utazást Chittagon Hill Tracts térségbe.

Árak,vásárlás:

Beutazáskor célszerű vám- és devizanyilatkozatot tenni, hiszen ennek felmutatását a bankok és pénzváltók gyakran megkövetelik, különösen nagyobb összeg beváltása esetén. 

Fontos elérhetőségek:

Konzulátus:

Cím: 
East Coast Goup of Companies East Coast Centre, SW (G) 8, Gulshan Avenue
Gulshan Dhaka-1212 Bangladesh
Előhívó: 
(+88-02)
Telefon: 
9884-3127
Fax: 
9883783/84/85
Tiszteletbeli konzul:
Azam J. Chowdhry 

Néhány hasznos tanács:

  • Banglades alkotmánya értelmében muszlim ország, így fordítsunk figyelmet az ebből adódó körülményekre, különösen a ramadán idején, vagy szakrális helyszíneken.
  • A nők öltözködésük során ügyeljenek arra, hogy vállukat, karjukat elfedjék, ill. hogy hosszú (a bokát is fedő) szoknyát, vagy nadrágot hordjanak.
  • A kábítószer birtoklás, fogyasztás, a vele való kereskedelem minden formája törvénybe ütköző cselekmény, mely akár halálbüntetést is vonhat maga után.