Aruba

Országok részlete

Aruba Aruba - transparent

árak: - .

Aruba egy kb. 36 km hosszú és 11 km széles sziget a Karib-tenger déli részén. Európaiak először akkor hallottak Arubáról, amikor Amerigo Vespucci és Alonso de Ojeda erre járt 1499. augusztusában. A déli és a nyugati partvidéken kilométeres fehér homokkal borított partokat találunk, ami a világ legszebbjei közé tartozik. Az arubai kirándulás a napozás és fürdés mellett még sok más lehetőséget is kínál. Számos étterem, kávézó, karibi bár, kaszinó és üzlet várja a turistákat. A sportkedvelők számára nagy élményt nyújthat a windsurfing, búvárkodás, a vízi sí vagy a világszinvonalú golfpálya. 

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Aruba

Államforma: alkotmányos monarchia

Főváros: Oranjestad

Terület: 193 km²

Lakosság: 129,700 

Hivatalos pénznem: arubai florin

Nemzetiségek: fehér-karibi indián 80%, karibi indián 20%

Nyelvek:holland, spanyol, angol

Vallások: római katolikus 82%, protestáns 8%, egyéb 10%

Időeltolódás Magyarországhoz képest: -6 óra

Vízum: Magyar állampolgároknak nem kell vízum a Curacaora és a többi, a Holland Királyság területét képező szigetre (Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius és Saba) történő belépéshez. A beutazáshoz ugyanakkor olyan érvényes útlevélre van szükség, mely a beutazás időpontjától számítva legalább hat hónapig érvényes.

Miért menjünk Arubára?

A szigeten felfedezhetjük az indiánok nyomait, holland ültetvényeket, aranybányákat és a vízi sportok kedvelői is megtalálják a megfelelő kikapcsolódást. Aki pedig csak sütkérezni szeretne a tengerparton, jobb helyen nem is lehetne!

Látnivalók:

  • Arikok Nemzeti Park
  • Oranjestad
  • Mount Jamaota
  • Guadiriki barlang

Egészség:

Arubában található kórház. Az országban nincsenek különös fertőző betegségek. Ivóvizet a világ egyik legnagyobb tengervíz-sótalanítójából nyernek (napi 10.000 m³).

Éghajlat:

A sziget éghajlata meglehetősen száraz, kevés helyen találni a karibi térségben megszokott buja trópusi növényzetet. Az évi átlagos csapadék 500 mm körül mozog, az évi középhőmérséklet, csekély ingadozással, 27 °C.

Közlekedés:

800 km közút, 1 repülőtér és 3 kikötő található az országban. Autót csak 23 éves kor felett lehet bérelni.

Árak, vásárlás:

Némileg drágább, mint a karibi átlag (főleg az élelmiszerek). A szigeten sok világmárka boltja megtalálható. Aruba vámmentes sziget, s ebből elég jó vásárlási lehetőségek adódnak.

Néhány hasznos tanács:

  • A taxiknak nincs taxiórája. A taxiba beszállás előtt a sofőrrel meg kell egyezni az árban.
  • Mint az USA-ban, Arubán is 110-120 voltos az áram.
  • Arubán nem nézik jó szemmel, ha a nyaraló a strandon és a hotel területén kívül fürdőruhában császkál.

Biztonság:

A szállodákban, resort-okban lakó turisták biztonságban érezhetik magukat és az utcákon sincs rablás. A lakásokba, házakba besurrannak tolvajok, de ez inkább a tartósan ott élők problémája.

Gasztronómia:

Karibi és nemzetközi konyha egyaránt van. Az éttermi választék széles. Az árak nem olcsók, mivel sok mindent drágán kell a szigetre szállítani. Az éttermekben népszerűek halételek.