Antigua és Barbuda

Országok részlete

Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda - transparent

árak: - .

Antigua és Barbuda parányi, független közép-amerikai szigetország a Szélcsendes-szigetek középső részén, az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál. Az államot három sziget alkotja. Antiguát Kolombusz Kristóf fedezte fel és nevezte el, északi része erősen feldarabolt mészkőtábla, déli része egy lepusztult vulkán maradványa. Barbuda Antiguától északra fekszik, sík felszínét korallmészkő alkotja. Redonda a legkisebb a három sziget közül és az egyetlen, amely nem lakott, 300 méterig emelkedő sziklái vulkanikus eredetűek.

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Antigua és Barbuda

Államforma: alkotmányos monarchia

Főváros: St. John's

Terület: 442 km²

Lakosság: 86 295 fő

Hivatalos pénznem: kelet-karibi dollár

Nemzetiségek: a lakosság nagy része afrikai vagy afroeurópai származású

Nyelvek: angol

Vallások: 85% keresztény, 15 % egyéb

Időeltolódás Magyarországhoz képest: -1 óra

Vízum: Magyar állampolgároknak nincs szükségük turista, illetve üzleti vízumra, az országban maximum 180 napig tartózkodhatnak vízummentesen.

Miért menjünk Antigua és Barbudára?

A szigetlakók hangsúlyt helyeznek a sziget természeti és helytörténeti értékeire, és azok megfelelő bemutatására. Több múzeum, tanösvény és felefedező túralehetőség áll a látogatók rendelkezésére. Népszerű a búvárkodás, valamint több jacht kikötő áll a hajóval érkezők rendelkezésére. A sziget büszke krikett játékosaira. A szigeteken augusztusban tartják meg a rabszolgaság eltörlésére emlékező karnevált.

Látnivalók:

  • György Erőd a szerzetesek hegyén.
  • Nelson hajógyár a Cook kapitány újjáépített "Törekvés" (Endeavour) hajójával. Ugyanitt múzeumépülettel.
  • Antigua & Barbuda múzeum a Long Bay közelében
  • Botanikus kert
  • "Betti reménye" múzeum és történelmi cukornádültetvény
  • az "ördög hídja", egy természetes sziklaalakzat a Long Bay közelében
  • "Herkules oszlopai" parti sziklaképződmény

Közlekedés:

Az országban nincs vasút. Egy keskeny nyomtávú 77-es vonal van, amely a cukornádat szállítja. Az utak hossza 1165 km, azonban ebből csak 384 km aszfaltozott. Az országban egy buszvonal van, amelyen 15000 gépjármű közlekedik. Az autóbuszok és a tehergépkocsik legtöbbször túlzsúfoltak, ezért turisták számára nem ajánlatos ezek igénybe vétele. Az országban a brit közlekedési rendszabályok vannak érvényben. Ha valaki személygépkocsit bérel, kellően körültekintőnek kell lennie, mert a helyi lakosok gyakran nem tartják be a közlekedési rendszabályokat. 

Éghajlat:

A trópusi övben fekvő országban a hőmérséklet nagyjából egész évben állandó. Júliustól októberig hurrikánok és trópusi viharok pusztítanak, néha aszályos időszak is előfordul.

Gasztronómia:
Pepperpot – hígabb levű pörkölt sok zöldséggel és hússal, és kukoricalisztből készült fungee gombócokkal. Roti – csirke vagy marha húsával töltött currys palacsinta. Ducana - reszelt édesburgonya keverve kókusszal, cukorral párolt banán levélbe burkolva, padlizsánkrémmel. Tamarind golyó - helyi édesség. Fekete ananász - extra-édes.

Biztonság:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy értékeikre, hivatalos okmányaikra kiemelt figyelmet fordítsanak. Az okmányokról érdemes fénymásolatot készíteni. Az igazságszolgáltatás bürokratikus. Az elmúlt időszakban a kormány intézkedéseket foganatosított a korrupció megfékezése érdekében, s jelentős mértékben megnövelte a rendőri erők létszámát.

Egészség:

Az országnak jól képzett orvosai vannak, ennek ellenére egy állami és két magánkórházban látnak el betegeket. Ajánlatos a Mount St. John kórház szolgáltatásait igénybe venni (címe: St. John’s, Hospital Road. Telefonszáma: (268) 462-0251). Antigua és Barbuda területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, inkább a boltokban kapható ásványvizek fogyasztása ajánlatos.

Árak,vásárlás:

Legálisan pénzt lehet váltani a hotelek váltóhelyiségeiben, valamint az utcákon található hivatalos váltóirodákban.
McDonalds menü >> 5,67 $     
Belföldi sör (0,5 liter) >> 2,50 $     
Importált sör (0,33 literes palack) >> 4,50 $     
Cappuccino >> 4,00 $     
Kóla / Pepsi (0,33 literes palack) >> 2,67 $     
Víz (0,33 literes palack) >> 3,00 $   
Cigaretta (Marlboro) >> 2,50 $      

Hasznos tanácsok:

  • Körültekintőnek kell lenni a látogatóknak akkor, amikor taxi szolgáltatást vesznek igénybe. Meg kell győződniük arról, hogy a gépkocsivezető valóban taxisofőr, s tagja valamelyik hivatalos taxis társaságnak.
  • Konzuli segítségnyújtás: a bajba jutott magyar állampolgárok részére a szigeten nincs,  a  nagy távolság és a helyi sajátosságok miatt nehézkes, hosszú időt vesz igénybe.