Antarktisz

Országok részlete

Antarktisz Antarktisz - transparent

árak: - .

Az Antarktisz kiterjedését tekintve a világ harmadik legkisebb földrésze, a déli sark körül helyezkedik el. Jellemzője, hogy területének 99%-át állandó jégtakaró fedi, mely egyúttal azt is jelenti, hogy a világ ivóvízkészletének 80%-a itt található. A kontinens részét képezi továbbá a Mt. Erebus, mely ma is aktív vulkán. Az Antarktisz méltán nevezhető a világ utolsó eredeti vadonjának, melyre a civilizáció nem nyomta bélyegét, emberi tevékenység nem hagyta rajta kézjegyét. Bár manapság egyre gyakrabban szerveznek ide turisztikai expedíciókat, továbbra is érintetlen szépségével ejt rabul, ahol kizárólag a parti jég leszakadásakor hallható robajra vagy a bálnák orrnyílásából kiszakadó vízgőz hangjára kaphatjuk fel a fejünket.

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Antarktisz

Államforma: nincs, Antarktisz-egyezmény szerint irányítva

Főváros: Dawson

Terület: 14 200 000 km²

Lakosság: állandó lakossággal nem rendelkezik

Nyelvek: angol

Időeltolódás Magyarországhoz képest: -4 óra 

Vízum: Az Antarktisz a világ egyetlen országa, ahol sem határ-, sem vámvizsgálattal nem kell számolni. A maga eredeti, érintetlen szépségében képezi a Föld részét.

Éghajlat:

Belső területeinek átlaghőmérséklete télen –40 °C és –70 °C között alakul, míg nyáron –15 °C és –35 °C között mozog, tehát szélsőségesen hideg. A part mentén enyhébb a hőmérséklet télen –15 °C és –32 °C, nyáron –5 °C és +5 °C közötti. Napjainkban a globális felmelegedés miatt a jégtömb fölött nagy magasságban mért levegő-hőmérsékletek gyorsabban emelkednek, mint bárhol máshol a Földön. Ennek eredménye, hogy Kelet-Antarktisz teljes mennyisége csökken, gleccserei 85%-a gyorsabban folyik a tenger felé.

Antarktisz egyezmény:

Az Antarktisz-egyezmény egy, a földrész közjogi státuszát meghatározó nemzetközi megállapodás, amelyet 1959. december 1-jén kötöttek 30 évre és 1961. június 13.-án lépett hatályba. A megállapodás alapján bármely ország létesíthet az Antarktisz területén tudományos kutatóállomást. Tilos azonban hulladékokat, különösen nukleáris és radioaktív hulladékokat tárolni a térségben.

Kommunikáció:

Nemzetközi hívószáma: +672
A kontinensen vezeték nélküli telefonszolgáltatás épült ki.

Állat- és növényvilág:

A Déli-sarkvidék állatai a pingvinek, valamint az összes világtengerben előforduló fókák. A bálnák száma szintén említésre méltó. Az összetett tápláléklánc csúcsán itt élő legnagyobb ragadozókat: a kardszárnyú delfint (más néven gyilkos bálnát) és leopárdfókát találjuk. Az Antarktiszon nincs növényi élet, kivéve egy nagyon keskeny tundrasávot. Csupán néhány zuzmó található az enyhébb, part menti területeken lévő sziklákon. A jégtakaróban néha megjelenő olvadási lyukakban hóalgák is megtelepedhetnek, de ez nem túl gyakori.