Andorra

Országok részlete

Andorra Andorra - transparent

árak: - .

A Pireneusok keleti felén, Franciaország és Spanyolország között terül el a varázslatos szépségű törpeállam. Andorra a Föld legkisebb államainak egyike. A mindössze 450 négyzetkilométernyi országot évente 13 millió turista keresi fel, s a lakosság nagy része a turizmusból él. Nagy vonzerejéhez tartozik, hogy Andorra egésze vámmentes területnek számít.

andorra tájandorracentrum

Főbb információk

 Hivatalos megnevezés: Andorrai hercegség

 Államforma: parlamentáris köztársaság

 Főváros: Andorra la Vella

 Terület: 450 km2

 Lakosság: 79 218 fő

 Hivatalos pénznem: Euro

 Nemzetiségek:  spanyol 43%, katalán 33%, portugál 11%, francia 7%, angol 2%

 Nyelvek: katalán, francia, spanyol

 Vallások: római katolikus 99%

 Időeltolódás Magyarországhoz képest: Azonos időzónába esik

 Vízum: Magyar állampolgár érvényes útlevelével, vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolványával utazhat be az Andorrai Hercegség területére és ott 90 napot előzetes engedély nélkül, turistaként szabadon tartózkodhat. 

Látnivalók:

A város főterén a Plaza del Poble-n, a templom mellett kapott helyet Benlloch püspök szobra. A Szent István vértanúról elnevezett templom Andorra legmagasabb rangú lelkipásztorának, Andorra la Vella esperesének plébániája. Még áll a téren néhány szép régi épület, a polgármesteri hivatal, a püspöki megbízott hivatala, a Casa Rossel, a Casa Molines és az imponálóan egyszerű Casa D'En Guillemo. A templomtól néhány lépésre kezdődik a keskeny utca, amely a Casa de la Vallhoz, az andorrai parlamenthez és a törvényszék épületéhez vezet. A hátsó falnál áll Vilodomat jellegzetes andorrai öltözékű fiatal párt ábrázoló szobra. Az egykori királyi út, a Cami Real elején látható a szépen faragott, kétméteres kőkereszt. A Creu Grossa nagykereszt XVI. századi ismeretlen kőfaragóművész alkotása, egykor a város egyik bejáratát jelezte. Utazásunk során ne hagyjuk ki az Engolasters-tavat, mely az ország legnagyobb összefüggő vízterülete. 

UNESCO világörökségi helyszín:

  •  Madriu-Claror-Perafita völgy (kulturális/2004)

 

andorra tó

Éghajlat:

Andorra klímája szomszédaival megegyező, de a hegyvidék miatt a telek zordabbak és a nyarak enyhébbek. A hóhatár 2500 méter felett van általában nyáron. A januári középhőmérséklet 2°C, a júliusi 19 °C.

Biztonság:

Andorra rendkívül biztonságos ország, bűznözés alig van.

Árak,vásárlás:

Andorrában rendkívül alacsony az árszínvonal,így ideális célpontnak tekinthető. Spanyolországnál és Franciaországnál kb 20%-al olcsóbban vásárolhatunk itt.

Egészség:

Nincs kötelezően előírt oltás, a csapvíz fogyasztásra alkalmas.

Gasztronómia:

Az andorrai konyha sokban hasonlít a spanyol és a francia konyhára, érdemes megkóstolni a rostes al mel nevű ételt. A főtt sonkára, mézes-ecetes szószt öntenek és főtt burgonyával tálalják.

Közlekedés:

Andorrának nincs légi járata. Repülővel valamelyik közeli nagyvárosig juthatunk, onnan pedig autóval vagy busszal közelíthetjük meg az völgyben fekvő országot. Andorra közlekedése főleg a buszjáratokra épül. A menetrendről a helyszínen érdeklődhetünk.

Fontos elérhetőségek:

Mentő:118
Rendőrség:110
Tűzoltóság:118

Néhány hasznos tanács:

  • A hotelportások, éttermi és kávéházi felszolgálók, buszsofőrök és taxisok is elvárják a borravalót.
  • Internetezési lehetőséget a szállodákban találunk.
  • Mobiltelefonjainkkal a városban gond nélkül telefonálhatunk. A magasabb hegyekben lehetnek térerőproblémák.