Albánia

Országok részlete

Albánia Albánia - transparent

Kínálunk 12 szállás lehetőséget árak: 29 900 Ft - 239 000 Ft.

Régió:

Sokak számára Albánia már szinte Ázsia, de mindenképp a "barbár kelet". Semmi furcsa nincs ebben: egy átlag magyar, ma legfeljebb Horvátországig merészkedik le, esetleg Kotorig. Ami onnan lejjebb van, az már megkapja az elmaradottságra utaló balkáni címkét. Nem is teljesen alaptalanul. Délebbre merészkedve ugyanis hirtelen megváltozik a környezet, a mentalitás, a hangulat. Kissé megfoghatatlan, de talán a legfontosabb dolgok, amelyek nagyfokú vonzalmat generálhatnak, azok a folyamatos társadalmi-gazdasági változások, a vadregényes szépségű elzárt falvak, a még érintetlen hegyvidéki tájak, a turistáktól mentes tengerpart és a globalizációtól menekülni kívánó helyi kuriózum. Felszínének mintegy kétharmadát dombvidékek és hegységek alkotját, így az albánok joggal nevezik magukat "sziklalakóknak", országukat pedig a "Sasok országának".

Durres

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Albán Köztársaság

Államforma: parlamentáris köztársaság

Főváros: Tirana

Terület: 28 748 km2

Lakosság: 3 194 000 fő

Hivatalos pénznem: albán lek 

Nemzetiségek: albán

Nyelvek: albán

Vallások: muzulmán 70% ortodox 20% római katolikus 10%

Időeltolódás Magyarországhoz képest: Azonos időzónába esik

Vízum: Nem szükséges, magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Albániába. Az útlevélnek a visszautazástól számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Miért válasszuk Albániát?

Tirana Albánia fővárosa és egyben gazdasági, kulturális és adminisztratív központja. Tiranában a törökkori emlékek sajátos egyveleget alkotnak a kommunizmus idején épített szocreál városképi együttesekkel. Az 1789-1823 között épült Et'hem Bey mecset, amely kupolájával és minaretével a város legjellegzetesebb épülete. A várost elsősorban sajátos balkáni pezsgése, élénk kávéházi kultúrája teszi vonzóvá a turisták részére. Tirana látnivalói a Skanderbeg téren és annak közelében, viszonylag kis helyen összpontosulnak, így ezek gyalogszerrel is könnyen bejárhatóak. A Skanderbeg téren áll a Nemzeti Múzeum jellegzetes szocreál mozaikos homlokzatával, az 1830-ban épült óratorony, mellette pedig az 1789-1823 között épült Et'hem Bey mecset, amely kupolájával és minaretével a város legjellegzetesebb épülete.

UNESCO világörökségi helyszínek:

 •  Butrint romváros (kulturális/1992, 1999)
 • Gjirokastra múzeum-városa (kulturális/2005)

Látnivalók:

 • Durres – Amfiteátrum
 • Ardenica - Artemis tiszteletére felállított kolostortemplom
 • Berat - Kala, Onufri Múzeuma
 • Apolónia
 • Orucum ősi
 • Vlora
 • Porto Palermó
 • Ali Tepeleni pasa erődje
 • Saranda városa
 • Kék Szem erdei forrás
 • Enver Hodzsa szülőháza, mely Néprajzi Múzeum
 • Rozafa vára

medjugorje

Vallás:

Az ország három és fél milliós lakosságának hozzávetőleg kétharmda muzulmánnak vallja magát. Nagy részük nem gyakorolja a vallást, valójában rengeteg muzulmánnak (és kereszténynek is) keveset jelent ma a hit. Enver Hodzsa kommunista diktátor idejében Albánia a világ első ateista államának nyilvánította magát (1967-ben). Minden mecsetet és templomot bezártak. Az országban 1990-ben engedélyezték újra istentiszteletek tartását. Az Iszlám Segélyszervezetek adatai szerint a '90-es években, amikor munkatársaik megkezdték a munkát Albániában, rengeteg albán tisztában volt azzal, hogy vallása az iszlám, habár nem tudták, mit is jelent ez. Zarándokhely:Medjugorje-Mária jelenés, Apollonia (Illyria)-Szűzmária Kolostor

Különlegességek:

 • Az albánok „sziklalakóknak” hívják magukat, míg országukat a „Sasok földjének” .
 • Több mint 750 ezer atombunker található az országban, minden második lakosra jut egy.
 • Teréz anya albán nemzetiségű volt, Skopjéban született.

Gasztronómia:

A földrajzi fekvéséből adódóan az albán konyhát három jelentős hatás érte. Egyfelől az Adria túlpartján elnyúló olasz csizma ízei másrészt a tőszomszédságukban élő görögök, harmadrészt a sokáig náluk állomásozó törökök konyhája hagyott mély nyomokat. Az albánok bölcsen megtanultak mindent, és ezzel a gasztronómiai bőséggel fogadják az ide látogatókat. Igazi nemzeti ételük a burek. Többféleképpen is ízesítik és kombinálják, gyakorlatilag minden sarkon kapható. Nem túl sok levest fogyasztanak, ami kedvelt náluk az a fejleves (juhfejből), illetve a tarator (hideg uborkaleves). Közkedvelt a bárány és a kecskehús. A húsokat szívesen főzik, sütik össze zöldségekkel, kedvelik a ragukat. A színhúson kívül a bensőségeket is szeretik, egyik jellegzetes ételük a Kokorec, egy birka belsőségekből készített nyárs, amelyet bélbe burkolnak, és parázson sütnek meg. Az ország hosszán végignyúló tengerpartnak köszönhetően rengeteg a hal. Leggyakrabban grillen sütve kínálják, de hallal gazdagított egytálételek is gyakoriak az étlapokon. Rengeteg féle tejterméket is készítenek az albánok. Ilyen például a kosz, egy igen fehér joghurtital. A joghurt mellett rengeteg féle sajtot is előállítanak. Desszertjeik nagyon tömények és édesek. Ha Albániában járunk, feltétlen kóstoljuk meg a helyi jellegzetességek közül a Fërgese-t (lecsószerű egytálétel) és a Tave Elbasanit (joghurtban sült bárány), amelyeket albán borral vagy szőlőből párolt pálinkával, a Raki-val öblítsünk le.

Árak, Vásárlás

Az albániai tartózkodás viszonylag drága, Tirana drágább, mint az ország többi része. Abban az esetben ha elfogadható minőségű hotelben akar megszállni és étteremben étkezni, költségei igen nagyra emelkedhetnek. A kis számú pénzváltó miatt gyakori Albániában az utcai pénzváltás. Az árfolyam ebben az esetben megfelel szinte a bankiénak, azonban vigyázni kell a hamisított bankókra. Bankkártyákat és utazási csekkeket csupán Tirana magasabb szintű szállóiban fogadják el. Albániában csak az utóbbi időkben épültek nagyobb bevásárlóközpontok, sokkal inkább jellemzőek a kis élelmiszerüzletek, szakboltok, piacok és utcai árusok. 

Egészségügy

Oltás nem előírt. Ne igyunk csapvizet, inkább vásároljunk palackozottat.

Éghajlat

Kontinentális és mediterrán éghajlat jellemző az országra. Előbbi leginkább a belső magashegységek területén található, itt hidegebbek a telek és a nyarak, illetve sok csapadékra számíthatunk. Mediterrán éghajlat az alacsonyabban fekvő tengerpartoknál figyelhető meg, ahol a tél enyhe és csapadékos, nyáron pedig meleg és magas a páratartalom.

Közlekedés

A menetrend szerint közlekedő minibuszok az elsődleges közlekedési eszközök. Tirana és a nagyvárosok között viszonylag sűrűn járnak, máshol ritkábban. Az utak minősége egyre inkább javul a városokon belül. Az albán vasúti szolgáltatás a legalacsonyabb szintű Európában. Ha autóval lépjük át az albán határt, hiába keressük az Európában megszokott közlekedési rendet, szokásokat. Az utakon nincsenek felfestések. Útjelző tábla is kevés, illetve megtévesztő. A térképek nem elég részletesek, a GPS sokszor nem ismeri fel az útvonalat. Más meglepetések is érik az autóval közlekedőt: annak van elsőbbsége, aki korábban ér oda, és aki nagyobb. Ha ismerik is, nem alkalmazzák a jobb kéz szabályt. Az autópályának nevezett utakon is gyakori, hogy lovas kocsi jön szembe, valaki átfut az úton, átmászva az elválasztó betontömbökön. Az albánok gyakran dudálnak: az egyik dudálás: "vigyázz jövök" - mert senki nem néz a visszapillantó tükrébe. A másik: "ne tökölődj ott elől" - minden centiméternyi résbe befurakszanak. Pillanatok alatt képesek bonyolult dugókat létre hozni.

Fontos elérhetőségek:

Cím:Tirana, Rruga Skenderbej 16.
Előhívó: 00-355-4
Telefon: 2232-238, 2234-903
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: dr. Huszár János
Ügyelet: 00-355-4-232-238 /munkaidőn kívül az üzenetrögzítő az ügyeletet adó diplomata mobiltelefon-számát közli/
Rendőrség: 129
Mentő:127
Tűzoltó:128

Közbiztonság:

Albániában az ország legnagyobb részén megfelelő a közbiztonság. Tiranában és a tengerparti üdülőhelyeken napközben nem tapasztalhatók támadások, turisták ellen irányuló ismételt akciókról a külképviseletnek nincs tudomása. A fővárosban biztonságosan lehet közlekedni, és - néhány kivételtől eltekintve - az országos főbb közlekedési útvonalak is biztonságosnak mondhatók. A nagyobb városokban és az országos főútvonalakon gyakoriak a rendőrjárőrök, ellenőrző pontok. 

Néhány hasznos tanács:

 • Albániában a női viselkedési norma és viselet még mindig konzervatív, így ügyeljünk öltözködésünkre.
 • Ha egy albán bólint, azt jelenti nem vagy nincs.
Keresések eredményei
Tippünk
Hotel Livia

Hotel Livia starstarstar

Reggeli
egyéni -
29 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Hotel Nobel

Hotel Nobel starstarstar

Reggeli
egyéni -
33 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Hotel Hermes

Hotel Hermes starstarstarstar

Reggeli
egyéni -
35 900 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Hotel Bermon

Hotel Bermon starstarstarstar

Reggeli
egyéni -
37 500 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Hotel Oasis - Saranda

Hotel Oasis - Saranda starstarstarstar

Reggeli, Félpanzió, Teljes ellátás
egyéni -
43 995 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Hotel Apollon

Hotel Apollon starstarstarstar

Reggeli, Félpanzió, Teljes ellátás
egyéni -
47 145 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Hotel Nertili - Saranda

Hotel Nertili - Saranda starstarstar

Reggeli
egyéni -
62 895 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Saranda Palace - Saranda

Saranda Palace - Saranda starstarstar

Reggeli
egyéni -
69 195 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Hotel Klajdi

Hotel Klajdi starstarstarstar

Reggeli, Félpanzió
egyéni -
113 295 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés
Tippünk
Albánia ezer arca Macedóniával tarkítva 8 nap/7 éj

Albánia ezer arca Macedóniával tarkítva … starstarstar

Reggeli, Félpanzió
autóbusz -
125 895 Ft/fő-től
+ járulékos költségek
Értékelés: 0,0 / 6Holidaycheck értékelés

egyéb ajánlatok >