Jó, ha tudod! - 6 dolog, melyet ne tegyél külföldön!

Aktuality
Jó, ha tudod! - 6 dolog, melyet ne tegyél külföldön!

Jó, ha tudod! - 6 dolog, melyet ne tegyél külföldön!

2017-05-03

Ki gondolná, hogy a megérdemelt nyaralásunk lefoglalását követően az érzésen kívül, hogy izgatottan várjuk az indulás napját - miközben a bőröndbe próbálunk bezsúfolni minden számunkra fontosat -, máson is kellene törnünk a fejünket?! Pedig érdemes előrelátónak és körültekintőnek lennünk utazás előtt, ha nem akarunk valódi fejtörést magunknak külföldi tartózkodásunk alatt.

6 példa rá most a tanú, hogy igenis érdemes és néha hasznos utána járnunk a célország helyi szokásainak utazás előtt, nyugodt pihenésünk és pénztárcánk érdekében. Lássuk!

 

Nagy-Britannia - görbe este egy angol pub-ban?

A szigetországba látogatván bizonyára vágyunk lesz betérni a híres angol pub-ok minimum egyikébe, nem csak a hely hangulatának kedvéért, de a helyi italok bódító zamatáért is. Azonban, aki nem csínján teszi mindezt és többet inna a kelleténél, az nem kevesebb, mint az angol törvények ellen vét. Ugyanis a törvény szerint tilos részegnek lenni ezekben a kocsmákban.

Nem árt óvatosnak lennünk akkor sem, mikor gyanútlanul képeslapot adunk fel szeretteinknek, hiszen nem kisebb szabálytalansággal jár a fentebb említett bódult állapotnál, ha fordítva ragasztjuk fel a királynőt vagy a királyi család valamely tagját ábrázoló bélyeget. Lehetőleg ne a görbe este után adjunk fel képeslapot... :)

Szingapúr - rágni vagy nem rágni?!

Érdekesség, hogy Szingapúrban, ebben a kis, keleti városállamban vannak olyan rágógumik, melyeket csak orvos írhat fel receptre és gyógyszertárakban kaphatóak. Amit viszont mindenképp tartsunk szem előtt, akár receptköteles vagy vény nélkülit rágunk, a rágás végeztével a kidobást jobb, ha a kijelölt helyeken tesszük, különben akár 150 eurónk is bánhatja. Megéri ennyit rágódni?

Nem elég megtalálni a kijelölt helyeket, helyesen kell céloznunk, mert a szemetelést büntetik. Egy mellényt is kapunk "Én az utcán eldobtam a szemetet" felirattal, melyben egy napig az utcát kell takarítanunk.

 

Dubai - tiltott romantika

Természetesen nem ismerhetünk minden helyi szokást, de romantikus utazásunk színhelyét - akár egy nászút esetében - érdemes átgondolnunk, nehogy úgy járjunk, mint az a brit pár, akik egy dubai étteremben - nyilvános helyen - csókolták meg egymást. Az illetlen viselkedésnek letartóztatás és egy hónap börtön lett az vége!

 

Olaszország - a felhőtlen időtöltés drága mulatság!

A homokos tengerpart láttán a gyerekek mellett mi is kedvet kapunk a homokvár építéshez. Felhőtlen, kreatív időtöltés...vagy mégsem? A híres olaszországi Jesolo turistaparadicsomban inkább hagyjunk fel ezzel a vágyunkkal, ugyanis itt tilos építeni. Az őrizetlenül hagyott homokvár - melyben a parton sétálók felbukhatnak (!) - akár 1.000 Eurónkba is kerülhet.


Tibet - Könnyű olvasmány az útra

10 éve egy bangladesi hölgyet azért toloncoltak ki a Kína által megszállt Tibetből, mert a vámosok egy dalai láma könyvet találtak a táskájában. Emberi jogi aktivistaként valószínűleg tisztában volt mindezzel, de azok a jószándékú turisták, akik nem ismerik a politikai és emberi jogi viszonyokat, eshetnek ugyan ebbe a csapdába (a Nobel-békedíjas tibeti vezető Kína-ellenes uszítóként van nyilvántartva Kínában).

Wasfia Nazreen ezek után négyszer igényelt vízumot, de minden kérelmét elutasították. Mígnem egy hegymászó expedíció tagjaként Nepálon át jutott el a Himalája Tibeti oldalára, és nem felejtett el magával vinni egy dalai láma könyvet sem...

 

Japán - Mennyi borravalót adjunk?

Japánban inkább egyáltalán ne adjunk, mert egész egyszerűen sértésnek számít, ha az ember borravalót ad az étteremben vagy a kávézóban.