A magyaroknak is vízummentes kínai sziget – Hainan

Aktuality
A magyaroknak is vízummentes kínai sziget – Hainan

A magyaroknak is vízummentes kínai sziget – Hainan

2018-04-19

A kínai Országos Bevándorlási Hivatal közölte, hogy a kínai Államtanács engedélye alapján 2018.05.01-től 59 ország állampolgárai utazhatnak vízummentesen a beutazás napjától számított 30 napig a dél-kínai trópusi szigetecskére Hainan-ra. Ebbe az 59 országba Magyarország is beletartozik számos európai ország mellett. Ez kifejezetten jelentős év Hainan számára, hiszen idén pontosan 30 éve alapították a Gazdaságfejlesztési Övezetet a tartományban.

Nézzünk néhány tudnivalót a tartományról

Hainan szigete Kína déli végén helyezkedik el, ahol a klímának köszönhetően nincs tél. Emellett puha homokos tengerpartokkal és lélegzetelállító trópusi tájakkal csalogatja a turistákat. Az egész tartomány 35 000 km2-s területével Kína második legnagyobb szigete Taiwan után, melyet 2 000 000 km2 tenger határol. A sziget egy hatalmas elliptikus körtét formáz. A főváros Haikou város, mely a sziget északi részén helyezkedik el. A főváros képezi a sziget politikai,- gazdasági,- kulturális,- és szállítási központját. A déli központ Sanya, mely szintén nagyon kedvelt turista célpont.

Keleti – Hawaii

Az északi trópusok gyakorlatilag Hawaii-val egy szélességi körön helyezkednek el, így a klímája is megegyezik, ezért a „Keleti – Hawaii”-nak is szokták nevezni. Az átlag hőmérséklet 23-25 o míg a leghidegebb hónapban februárban is 16-20 o közötti, azonban a legmelegebb hónapban augusztusban 35-39 o között mozog. Amikor Észak-Kínában tomboló hóvihar és jégpáncél van, addig az itteni emberek a tengerben úszkálnak és a parton fekve barnulnak. A sziget számos gyönyörű puha homokos parttal dicsekedhet, melyeket érdemes meglátogatni szép sorjában Holiday Beach, Dongzhai Harbor Mangrove Natural Reserve Area, Dongjiao Coconut Plantation, Asian Dragon Bay és Wuzhizhou Island. Ezek a partszakaszok nagyban hozzájárulnak Kína turisztikai fellendüléséhez, főleg a téli hónapokban és a nászutasok körében. 2010 december 30 óta a szigeten bevezették a gyorsvonatokat „Hainan Eastern Ring Rail”-t, mely segítségével könnyen mozoghatunk a sziget északi és déli része között. Ennek köszönhetően Haikouból kb 1,5 óra alatt eljuthatunk Sanya városába.

Híres fesztiválok

A szigetet a „kókusz szigete” néven is ismerhetjük a kókuszdió termelésének köszönhetően. Minden év március végén illetve április elején egy úgynevezett „kókuszdió fesztivált” tartanak. A fesztivál ideje alatt a látogatók Haikouban megcsodálhatják a kókusz lámpákat, elutazhatnak Wenchangba kókuszdiót kóstolni, Sanyaban megnézhetnek sárkányhajó, - és harci versenyeket, vagy részt vehetnek Tongshiban a Sanyuesan  karneválon. A Sanyuesan karnevált minden év márciusában tartják a harmadik kínai holdnaptár szerint a helyi „li emberek”. Ezen alkalommal a „li emberek” imádatot mutatnak be, és az elődeikhez imádkoznak a jó termésért. Ez egyben a szerelem fesztiválja is, így a látogatók megnézhetnek egy igazi „li esküvőt”.

Helyi ételek

A kókuszdió mellett a sziget nagyon gazdag még trópusi gyümölcsökben, mint pl: banán, licsi, papaja, ananász és természetesen tenger gyümölcseiben is, melyeket ide utazva kipróbálhatunk. Tovább menve, a sziget rendelkezik néhány helyi specialitással, melyeket máshol nem találunk. A leghíresebb helyi csemegének számítanak a Hele rák, Dongshan Mutton, Jiaji kacsa,Wenchang csirke, Hainanese csirke rizzsel, párolt húsok, tökös rizs tofuval…